Připravit jíšku podle názorného videa dokáže úplně každý. Je výborná k zahušťování polévek a omáček, navíc vylepší jejich chuť
Jíška je důležitá pro zahušťování některých polévek, omáček i dušené zeleniny. Nejedná se o úplně snadnou disciplínu a začátečníci si nemusí vědět rady. Názorné video předvede jednoduchý postup, aby si s jíškou poradil i nezkušený kuchař.
Jíškou zahušťujeme polévky, omáčky nebo dušenou zeleninu. Opražená mouka v jíšce dává pokrmu příjemnou chuť.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak jíšku připravit
Postup je velmi snadný:
- Na jíšku potřebujeme tuk a hladkou mouku v poměru 1:1. Tukem může být máslo, sádlo, lůj nebo olej.
- Tuk necháme rozpustit.
- K tuku vsypeme mouku.
- Za stálého míchání smažíme.
- Čím déle budeme jíšku smažit, tím bude tmavší.
- Jíška by měla být hladká a bez hrudek.
- Horkou jíšku spojíme se studenou tekutinou (vývar, voda, mléko) a rozmícháme.
Zchladlou jíšku snadno zmrazíme na pozdější použití.
Přečtěte si, jak se dají pokrmy zahustit i jinými způsoby.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 4 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 5 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 6 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 19 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí jíšku se vyplatí připravit do zásoby, naše příští vaření pak bude rychlé a snadné. Poradíme, jak jíšku nejlépe uchovat
Holka u plotny radí: Farářská polévka s vaječnými nočky voní čerstvou zeleninou a kmínem a chutná fantasticky
Zeleninový vývar lze uvařit bez odpadu. Jak využít všechny odřezky zeleniny?
Komentáře