Zahušťování polévek, omáček a zeleninových jídel: Z více možností si vybere úplně každý
Zahušťováním polévek nebo omáček se rozumí proces, kdy do tekutiny přimícháme složku, která zajistí, že se omáčka nevpije do knedlíků a polévka bude hustá a vydatná. S některými z nich vás seznámíme.
Čím vším se dá zahustit polévka, omáčka nebo dušená zelenina? V podstatě vším, co udělá jídlo hustší a přitom výrazně neovlivní výslednou chuť pokrmu. Je nutné rozlišovat, jaké jídlo chceme zahustit a nemíchat např. do sladkých jídel slané složky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké jsou možnosti zahušťování
Je jich mnoho, ale my vás seznámíme s těmi nejpoužívanějšími:
- Amerika - záklechtka - hladká mouka, rozmíchaná ve vodě.
- Jíška - zásmažka - hladká mouka, osmažená na másle a zalitá studenou vodou.
- Bešamel z hladké mouky, osmahnuté na másle a zalité mlékem.
- Francouzské máslo - hladká mouka, vhnětená do másla.
- Starší chléb - tvrdý chléb, nastrouhaný najemno - hodí se do gulášů.
- Brambory, nastrouhané najemno nebo rozvařené a rozmíchané.
- Škrob nebo voda po vaření brambor - hodí se do asijských jídel.
- Luštěniny - rozmixované po uvaření nebo propasírované přes síto.
- Zelenina - vařená, propasírovaná sítem nebo rozmixovaná najemno.
- Instantní kaše - rozmíchají se ve vodě nebo v mléce a vaří se jednu minutu (bramborová, pohanková, kukuřičná).
Guláše by se nikdy neměly zahušťovat moukou - pouze cibulí, popřípadě jemně nastrouhaným tvrdým chlebem. Recept na vynikající jelení guláš vám přinášíme v našem videu:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 2 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 3 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 5 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 18 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 23 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Co udělat se zbylou bramborovou kaší? Hodí se k zahuštění polévek, ale i jako základ pro placičky, krokety či k zapečení
Vodu zbylou po vaření těstovin, brambor a rýže nevylévejte! Skvěle zahustí polévky i omáčky, vylepší slaná těsta a prospěje zažívání
Jak připravit polentu? Kukuřičná kaše je jednoduchou přílohou, ale vyzkoušejte i další úpravy
Komentáře