Vinnou révu můžeme pěstovat i na zahradách ve výšce do 500 m. n. m. V kuchyni využijeme listy i hrozny
Révu vinnou pěstujeme na zahrádkách při zdech budov, na dvorcích a pergolách. Réva je dekorativní a zároveň účelová rostlina, která potřebuje dostatek prostoru a dobrou péči.
Vinná réva je teplomilná, takže plných úspěchů dosáhneme nejlépe v jižní poloze chráněné před větrem. Vyžaduje lehčí půdu. Pěstujeme odrůdy moštové k výrobě vína nebo odrůdy stolní. Ve vyšších polohách lze vinnou révu pěstovat i ve skleníku.
Jak hrozny uchovat
Lze je uchovat delší dobu zavěšené na drátech v chladné, temnější místnosti při teplotě 8–10 °C. Hrozny věšíme tak, aby se bobule co nejméně dotýkaly. Také lze odříznout hrozny i s částmi výhonů, které vložíme do lahví s vodou. Lahve postavíme mírně šikmo, aby se jich hrozny nedotýkaly.
Mohlo by vás zajímat
Jak hrozny využít v kuchyni
Stolní hrozny konzumujeme nejlépe čerstvé, ale lze z nich připravit i džem (nedozrálé bobule dobře želírují), kompot, rosol, mošty a sirupy. V kuchyni se používají do moučníků, ale i k drůbeži nebo zvěřině. Mladé listy známe z jižních krajin ve formě plněných závitků, někde do nich balí zvěřinu nebo drůbež. Vinné listy můžeme využít při nakládání okurek (kvašáků) a zeleniny.
Jak hrozny prospívají zdraví
Hrozny kromě vody obsahují jednoduché cukry - glukózu a fruktózu, organické kyseliny, pektiny, třísloviny, z minerálů hlavně draslík, železo, zinek, vápník, fosfor. Obsahuje i vitamíny C, B, provitamín A. Jejich obsah ale není příliš vysoký.
Hrozny ovlivňují kladně zažívání a trávení, funkci jater, krevní oběh a obsah hemoglobinu v krvi, stimulují činnost ledvin a vyměšování. Jsou vhodné pro rekonvalescenty. Ve vyšších dávkách jsou nevhodné pro diabetiky. Stolní hrozny je potřeba vždy důkladně omýt vodou, obsahují často zbytky postřikových látek.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 7 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 16 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 17 hodinami
Banana split
Přidáno před 17 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33
Přečtěte si Zobrazit více
Vývar, ať už zeleninový nebo masový, dovede vylepšit různá jídla a určitě se v kuchyni neztratí. Hodí se nejen do polévek a omáček
Zpestřete si zahradu živými ploty s jedlými plody. Uchrání od pohledů z vnějšku a ještě poskytnou cennou úrodu
Mini krtkovy dortíky: Drobná verze oblíbeného dezertu s jemným smetanovým krémem a banánem se rozplývá na jazyku
Komentáře