Jak připravit nejlepší kvašáky. Ochutnejte výborné křupavé okurky jedinečné chuti podle rodinných receptů
Kvašené okurky jsou skvělou letní lahůdkou a pokud si je zamilujeme, budeme je chtít každý rok znovu. Některé jsou určené k rychlé spotřebě, jiné vydrží řadu měsíců. Nesmí v nich chybět kopr a přidat můžeme voňavé listy višní, třešní, černého rybízu, vinné révy i křenu.
Na kvašení použijeme pěkné a pevné okurky - velmi chutné jsou mladé a drobné, s ještě nevyvinutými jádry, nasbírané při některé z prvních sklizní. Okurky dobře umyjeme a opláchneme v tekoucí vodě, abychom je zbavili zeminy a různých nečistot. Někdy je k tomu potřeba kartáček. Nepoužíváme poškozené nebo nahnilé plody, a to ani pokud bychom je vykrájeli. Po omytí okurky necháme oschnout, poté je propícháme jehlicí, pevnou špejlí nebo vidličkou, aby lépe probíhala výměna tekutin.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co si připravit na kvašení
Kvašáky mají výbornou chuť díky vhodně zvolené kombinaci aromatických listů, koření a dalších druhů zeleniny. Čím vším můžeme proložit okurky v kvasných nádobách? Mezi nejoblíbenější přísady patří:
- Kopr - opláchnutý a okapaný. Zvlášť oblíbené jsou kvetoucí vrcholky rostlin, ale dá se použít i kytička mladého kopru.
- Cibule - oloupaná a nakrájená na silnější plátky nebo jen rozkrojená na čtvrtiny
- Křen - očištěný a nakrájený na tenké plátky, má konzervační účinky
- Mrkev - očištěná a nakrájená na plátky
- Listy maliníku, višní, vinné révy, křenu nebo černého rybízu - jsou bohaté na bakterie mléčného kvašení
- Semena hořčice, případně koriandru
- Bobkový list, estragon
- Kdo má rád pikantní chuť, připraví si chilli papričky, několik stroužků česneku, nebo třeba kuličky pepře. Oloupaný česnek nakrájíme na plátky.
Jak postupovat při nakládání okurek
Připravíme si vhodnou nádobu, může to být keramická nádoba určená ke kvašení, často také sáhneme po pětilitrové sklenici, ale dají se použít i jiné nádoby. Do zvolené nádoby, která musí být dokonale čistá a zavíratelná, začneme střídavě rovnat všechny suroviny. Úplně naspod vložíme kopr, opláchnuté listy a další přídavky ke kvašení (např. mrkev, cibuli, křen). Dále natěsno rovnáme okurky, které prokládáme koprem a křenem. Povrch přikryjeme listy a zatížíme. Vše zalijeme převařenou slanou vodou, voda musí povrch zeleniny zakrývat. Pokud máme trochu šťávy z již vykvašených okurek, přidáme ji - pomůže rychleji nastartovat začátek kvasného procesu. Nádobu dobře uzavřeme a necháme ji v pokojové teplotě. Postavíme ji do misky nebo lavoru (v závislosti na velikosti nádoby), protože pavděpodobně při kvašení bude přetékat tekutina.
V průběhu kvašení jsme trpěliví a nádobu neotevíráme, aby dovnitř zbytečně nepronikal vzduch. Je-li třeba, dolijeme tekutinu do drážky keramické kvasné nádoby. Pokud kvašáky připravujeme ve velkých zavařovacích sklenicích (obvykle pětilitrových), dobře je uzavřeme a přikryjeme (např. utěrkou nebo ručníkem), abychom je chránili před světlem. Nádoby nejprve uložíme na teplé místo (např. do kuchyně na linku) a po vykvašení na chladné místo. Hotové okurky podle potřeby odebíráme, zužitkujeme i tekutinu z kvašení.
Komentáře (1)
Ehm, evidentně toho víte o kvašení žalostně málo. Kdybyste byla zběhlá, věděla byste co je to kvašná zátka. Je to "esíčková" trubice kde se v ohybu nachází voda. Přes ní odchází z nádoby oxid uhličitý, který produkují kvasné bakterie, a zároveň zabraňuje vniku vzduchu do nádoby (jinak by kvašení přešlo v hnití). Zátky i gumičky do víček se daj sehnat na stránkách vinařských potřeb. Ale jsou drahé. Já je kupuji na AliExpressu, 10 ks za 125-150 Kč. Do víčka navrtám díru podle rozměru gumičky (rozměry jsou většinou uvedeny v popisu, jinak na obrázku), zasunu zátku, již s vodou, a hotovo. Zelenina, okurky, kimchi,... kvasí 5 dnů, ale je lépe ji nechat i 2 týdny. Kimchi i rok nebo pár let...