Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Limitovaná mikulášská nabídka

Do obchodu

Jak připravit nejlepší kvašáky. Ochutnejme výborné křupavé okurky jedinečné chuti podle rodinných receptů
Pixabay

Kvašené okurky jsou skvělou letní lahůdkou a pokud si je zamilujeme, budeme je chtít každý rok znovu. Některé jsou určené k rychlé spotřebě, jiné vydrží řadu měsíců. Nesmí v nich chybět kopr a přidat můžeme voňavé listy višní, třešní, černého rybízu, vinné révy i křenu.

Na kvašení použijeme pěkné a pevné okurky - velmi chutné jsou mladé a drobné, s ještě nevyvinutými jádry, nasbírané při některé z prvních sklizní. Okurky dobře umyjeme a opláchneme v tekoucí vodě, abychom je zbavili zeminy a různých nečistot. Někdy je k tomu potřeba kartáček. Nepoužíváme poškozené nebo nahnilé plody, a to ani pokud bychom je vykrájeli. Po omytí okurky necháme oschnout, poté je propícháme jehlicí, pevnou špejlí nebo vidličkou, aby lépe probíhala výměna tekutin.

Co si připravit na kvašení 

Kvašáky mají výbornou chuť díky vhodně zvolené kombinaci aromatických listů, koření a dalších druhů zeleniny. Čím vším můžeme proložit okurky v kvasných nádobách? Mezi nejoblíbenější přísady patří:

  1. Kopr - opláchnutý a okapaný. Zvlášť oblíbené jsou kvetoucí vrcholky rostlin, ale dá se použít i kytička mladého kopru.
  2. Cibule - oloupaná a nakrájená na silnější plátky nebo jen rozkrojená na čtvrtiny
  3. Křen - očištěný a nakrájený na tenké plátky, má konzervační účinky
  4. Mrkev - očištěná a nakrájená na plátky
  5. Listy maliníku, višní, vinné révy, křenu nebo černého rybízu - jsou bohaté na bakterie mléčného kvašení
  6. Semena hořčice, případně koriandru
  7. Bobkový list, estragon
  8. Kdo má rád pikantní chuť, připraví si chilli papričkyněkolik stroužků česneku, nebo třeba kuličky pepře. Oloupaný česnek nakrájíme na plátky.

Jak postupovat při nakládání okurek

Připravíme si vhodnou nádobu, může to být  keramická nádoba určená ke kvašení, často také sáhneme po pětilitrové sklenici, ale dají se použít i jiné nádoby. Do zvolené nádoby, která musí být dokonale čistá a zavíratelná, začneme střídavě rovnat všechny suroviny. Úplně naspod vložíme kopr, opláchnuté listy a další přídavky ke kvašení (např. mrkev, cibuli, křen). Dále natěsno rovnáme okurky, které prokládáme koprem a křenem. Povrch přikryjeme listy a zatížíme. Vše zalijeme převařenou slanou vodou, voda musí povrch zeleniny zakrývat. Pokud máme trochu šťávy z již vykvašených okurek, přidáme ji - pomůže rychleji nastartovat začátek kvasného procesu. Nádobu dobře uzavřeme a necháme ji v pokojové teplotě. Postavíme ji do misky nebo lavoru (v závislosti na velikosti nádoby), protože pavděpodobně při kvašení bude přetékat tekutina. 
V průběhu kvašení jsme trpěliví a nádobu neotevíráme, aby dovnitř zbytečně nepronikal vzduch. Je-li třeba, dolijeme tekutinu do drážky keramické kvasné nádoby. Pokud kvašáky připravujeme ve velkých zavařovacích sklenicích (obvykle pětilitrových), dobře je uzavřeme a přikryjeme (např. utěrkou nebo ručníkem), abychom je chránili před světlem. Nádoby nejprve uložíme na teplejší, po vykvašení na chladnější místo. Hotové okurky podle potřeby odebíráme, zužitkujeme i tekutinu z kvašení.
 
 

 

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky