Rozdelenie a použitie bravčového mäsa
1. 6. 2009 Vaření
Bravčové mäso pochádza z ošípaných. Najkvalitnejšie mäso je z jednoročných kusov. Bravčové mäso je svetlo až tmavoružovej farby. Bravčové mäso má pomerne vysoký obsah vnútrobunečného tuku, stehno obsahuje približne 20g tuku, mastnejšie druhy až 50 - 60g/100g.
stehno - orech | Je vhodné na dusenie, pečenie, narezané narezne na vyprážanie. Stehno je potrebné rezať priečne cez vlákna. |
stehno - šál | Upravuje sa ako orech. Je šťavnatejšie. |
predné a zadné kolienko | Používame ich na varenie a pečenie v celosti. Môžu sa aj údiť. |
nožičky | Spolu s bravčovou kožou a hlavou sú vhodné na varenie huspeniny, nakoľko obsahujú veľa kolagénu. |
pečienka - karé | Karé je kvalitné bravčové mäso, vhodné na pečenie v celosti, narezané na kotlety dusením, pečením na panvici a vyprážaním. |
bôčik | Vhodný na pečenie v celosti, naplnenie a následné pečenie, varenie v celosti a následné natieranie pastami. Vhodný je aj na údenie. |
krkovička | Krkovička je najvhodnejšia časť na pečenie v celosti, na vyprážanie rezňov a iné pokrmy z rezňov. Je vhodná aj na údenie. |
pliecko | Vhodné je na prípravu gulášov, perkeltov, ako dusené so zeleninou, hubami, na rolády, plnené rôznymi plnkami. Zrolované pliecko je vhodné aj na údenie. |
hlava | Vhodná na prípravu huspeniny. |
lalok | Vhodný na varenie a následné potretie mletou paprikou, prípadne inými pastami. |
panenská sviečková | Je to v podstate bravčová sviečkovica. Je to najjemnešia časť bravčového mäsa. Používa sa na minútky, prípadne v celosti na pečenie a dusenie. |
Pozn. : Obrázok je prevzatý z www.mojerecepty.sk
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Pojízdné prodejny dřív vozily na venkov textil, pak maso nebo konzervy. Rohlíky v nich ale bývaly na objednávku
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak neřezat špekáčky, aby se dokonale propekly a nespálily? K nejlepším metodám patří ježek nebo chobotnice
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fazolky nakyselo s přílohou v multifunkčním hrnci
Přidáno před 50 minutami
Cheesecake od Evy
Přidáno před 2 hodinami
Skořicové šneky s krémovou polevou
Přidáno před 3 hodinami
Kuřecí hořčicové řízečky
Přidáno před 6 hodinami
Míchaný pampeliškovo-sedmikráskový med
Přidáno před 16 hodinami
Žloutkový krém s borůvkami
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Babiččiny blbouny: Nadýchané sladké kynuté knedlíky s ovocnou náplní podle našeho receptu zvládete snadno
Rozlítaní ptáčci chutnají jako ty španělské: Víte, jaký je mezi nimi rozdíl?
Rozmarýn se v kuchyni uplatní hlavně při grilování a pečení tučnějšího masa. Ale využijeme jej i při nakládání sýrů
Komentáře
28. 12. 2013 22:44
30. 5. 2012 16:19
15. 6. 2011 09:18
30. 11. 2010 21:54