Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Odborník radí, jak na domácí ořechové máslo: Ořechy je potřeba předem správně opražit, aby pustily tuk
Zdroj: Profimedia

Milujete ořechové pomazánky typu Nutella, ale jsou na vás moc tučné, moc sladké, nebo vám vadí něco jiného? Zkuste si ořechové "máslo" vyrobit sami doma. Jak to udělat co nejlépe, na to jsme se zeptali Alexe Koníčka z firmy Big Boy, který se právě výrobou ořechových másel dlouhodobě zabývá.

Od kvantity ke kvalitě 

Dříve to byla Nugeta (s obsahem arašídů), pak Nutella (s lískovými ořechy) a dnes si můžeme mezi ořechovými krémy vybírat. Jenže, ne všechny nám vyhovují chutí nebo složením. Zejména v poslední době často diskutovaný palmový tuk v některých domácnostech „nesmí přes práh“.

Co s tím? Možnosti jsou dvě. Připlatit si za kvalitu, anebo se pokusit pustit do domácí výroby. Vyrobit si domácí ořechové máslo sice není zas až tak složité, ale má to své zásady. Pro dobrý výsledek jsou potřeba dvě věci: předem opražit ořechy a použít výkonný mixér. 

Jak na ořechový krém

Ořechy se praží kvůli snížení vlhkosti a zvýraznění chuti. Nižší vlhkost je potřeba kvůli nižšímu riziku rozvoje mikroorganismů," radí pro čtenáře webu Toprecepty Alex Koníček z firmy Big Boy a dodává, že pražení také pomáhá lépe uvolnit z ořechů olej, takže pak snáze dosáhneme lepší konzistence ořechového krému.

Ořechy je ale potřeba opražit tak akorát a nespálit. Můžete to udělat třeba v předehřáté troubě při teplotě zhruba 170-175 stupňů. Ořechy musejí získat příjemně zlatavou až medovou barvu, ale nesmí být spálené. Poté se nechají vychladnout a na krém je nutné je rozemlít

Ořechy můžeme umlít v mixéru, nouzově jde použít i ponorný. Musíme ovšem počítat s tím, že v domácích podmínkách bude struktura spíše hrubší. Pro opravdu hladkou, sametovou konzistenci je potřeba použít výkonné profesionální stroje," radí Alex Koníček.

K ořechům můžete pro zjemnění přidat kokosový, olivový nebo jiný olej. Arašídy jsou tučné samy o sobě, na ty vám stačí jen trpělivost s mixováním. Finální dochucení je pak na vás. Hodí se kakao, javorový sirup či vanilka. 

Jak ořechový krém uchovávat 

Dobře uzavřenou sklenici s domácím ořechovým máslem můžeme skladovat i několik měsíců, nemá ovšem takovou trvanlivost jako když je nádoba profesionálně uzavřená od výrobce," říká Alex Koníček.

Obecně je nutné brát v úvahu, že v domácích podmínkách se hůř zajistí stoprocentní hygienické podmínky, a to jak při přípravě, tak třeba při přemisťování ořechového másla do sklenice. Doporučujeme je proto skladovat v lednici a spíše kratší dobu. 

Koupené ořechové máslo naopak nemusí být v chladu. Dokonce je to horší, protože pak má tuhou konzistenci a hůře se s ním pracuje.

Jakmile ale sklenici otevřeme, pak už ji musíme skladovat v chladu a temnu a spotřebujeme co nejrychleji," doporučuje expert a upozorňuje i na rizika domácí výroby. Kromě hrubší konzistence je to také bezpečnost výsledného krému.

Speciálně arašídy jsou velmi náchylné na plísně, tedy i máslo z nich vyrobené může být v tomto smyslu rizikové. Ale máte-li ořechy či arašídy z ověřeného zdroje, u ořechů nejlépe z vlastní zahrádky, směle se můžete pustit do mixování. 

Něco navíc: Pokud se vám nechce do mixování, z ořechů si můžete upéct i skvělou bábovku podle našeho video receptu: 

 

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více