Kde se vzal karamel? Původ cukrovinky, po které šílí davy, je obestřen tajemstvím
30. 11. 2020 Historie a zajímavosti
Ačkoliv v srdcích milovníků sladkého čokoláda hraje prim, kolega karamel této cukrovince zdatně šlape na paty. Vyrobit jej není náročné a je opravdu lahodný, ať už jako náplň nebo ve formě karamelek. Kde se ale karamel vlastně vzal? Jeho pravý historický původ zůstává dodnes nejasný...
Záhadný původ karamelu
Tekutý jako náplň čokoládové tyčinky nebo tvrdý ve formě karamelek... Karamel je nedostižně lahodná sladkost, která konkuruje i královně mezi cukrovinkami - samotné čokoládě. Vyrobit jej je snadné - vzniká karamelizací cukru. Cukr krystal stačí zahřát na teplotu 170°C a už začíná tát do lahodné tekuté potraviny sladké chuti a zlatavě hnědé barvy. Kde se tahle populární dobrota ale vzala? To nikdo přesně neví.
Jisté je, že karamel a karamelové bonbony zná lidstvo už staletí, možná i déle. Jedna teorie tvrdí, že karamel vynalezli v arabském světě někdy kolem roku 1000 n.l. Šlo o tvrdou formu karamelu, na kterou přišli tak, že rozpustili cukr ve vroucí vodě. Další historické prameny uvádějí, že tvrdé kusy karamelu jako sladkosti vařili první američtí osadníci až kolem roku 1650.
Mohlo by vás zajímat
Původ slova karamel každopádně hledejme u nás doma v Evropě. Anglické slovo caramel pochází z francouzského caramel, a to je zase patrně odvozeno od španělského caramelo, které je známo od 18. století. Historici se přou, jestli má caramelo základ v pozdně latinském výrazu calamellus, což bylo označení pro cukrovou třtinu, nebo naopak v arabském kora-moħalláh, což označuje něco jako "kouli z cukru".
Záhadný je i původ měkkých karamelek. Cukráři v průběhu věků znalí původního tvrdého karamelu je pravděpodobně nezávisle na sobě vynalezli tak, že do roztaveného cukru zkoušeli přidávat mléko či smetanu.
Mohlo by vás zajímat
Slaný karamel je z Francie
Konkrétnější povědomí máme o slané variantě karamelu, která je čím dál oblíbenější a je vynikající například jako příchuť zmrzliny, protože perfektně kombinuje sladkost i slanost a v našem mozku tak spouští proces, který nás nutí jíst ho víc a víc. Slaný karamel vynalezl vyhlášený francouzský cukrář Henri Le Roux z Bretaně v roce 1977. Pro tento region je typické slané máslo a právě jeho přidáním do klasického karamelu mistr cukrář přišel na tuto novou lahůdku. Svůj objev nazval "caramel au beurre salé", tedy doslova karamel se slaným máslem, a i se zkratkou CBS si toto jméno i skvělou pochoutku nechal patentovat. V roce 1980 pak byl slaný karamel titulován nejlepší cukrovinkou Francie.
V 90. letech pak pařížský cukrář Pierre Hermé světu představil makronky se slaným karamelem, které se staly hitem. Po začátku nového tisíciletí už byl slaný karamel běžnou přísadou vyhlášených kuchařů všude po světě a v roce 2008 jej jako příchuť svých zmrzlin a káv na běžný trh uvedly firmy Häagen-Dazs a Starbucks.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Olivový olej
Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně a vyrábí se z oliv. Při výrobě kvalitního extra panenského oleje se olivy nečešou, ale nechají… Číst více
Co se zbylými bílky? Lze z nich upéct i pusinky jako ozdoby na stromeček. A nejenom to
Uchování bílků Asi týden vydrží bílky zavřené ve sklenici v chladničce, až rok vydrží v mrazáku. Na víčko pixly nebo kelímku nezapomeňte napsat,… Číst více
Domácí tatarská omáčka snadno a rychle. Víte, bez čeho se neobejdete?
Domácí tatarská omáčka se vyrábí z majonézy zředěné octem nebo citronovou šťávou a dochucené kořením a drobně krájenou zeleninou. Výsledkem je… Číst více
Sladké Fidorky se pečou už od první republiky. Kde vzaly svůj zvláštní název?
Kulaté Fidorky přežívají přízeň i nepřízeň osudu… Číst více
Nepovedla se vám domácí majonéza? Zkuste ji podle našich rad, bude to pochoutka!
Co patří do majonézy? Na klasickou majonézu použijeme vždy co nejčerstvější vejce z prověřeného (zdravého) zdroje a v pokojové teplotě. Olej… Číst více
Světový den makronek
Historie makronek je dlouhá, ale v podobě, jaké je známe dnes, se objevily až na začátku 20. století. Za nápadem spojit dvě sušenky k sobě náplní… Číst více
Domácí majonézu podle našich rad připravíte snadno, rychle a spolehlivě. Zdánlivě náročný úkol zvládnou i začátečníci
Příprava hladké, husté a chutné majonézy má své zákonitosti. Občas se ale stane, že výsledek nedopadne dobře. V televizi kuchaři často připravují… Číst více
Čokoláda pro zdraví a štíhlou linii? Jde to, když vyberete tu správnou...
Puchutnávat si na sladkém a ještě udělat něco… Číst více
Co takhle dát si lehký bramborový salát? Jak udělat oblíbenou vánoční pochoutku bez majonézy?
K bramborovému salátu obvykle připravujeme řízky nebo karbanátky. O Vánocích ho podáváme se smaženou obalovanou rybu. A nemusí to vždy být klasický… Číst více
Pravé Tatranky jsou jenom jedny. Název získaly podle svého původního tvaru
Tatranky jsou v Česku tak populárním druhem… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Dubnové mrazy poškodily letošní úrodu. Švestek, meruněk i třešní bude méně a ovoce podraží, říká odborník
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jídla lásky podle horoskopu: Panny utáhnete na lososa, Rakům stačí pečené kuře, Kozorohy nadchnou obyčejné buchty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 9 hodinami
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno před 16 hodinami
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno před 19 hodinami
Soufflé buchta
Přidáno před 20 hodinami
Kefírová rychlovka
Přidáno 3. 5. 2024 19:49
Věnečky výborné
Přidáno 3. 5. 2024 17:11