Sedmero mýtů o vánočním jídle a pití: Opravdu je med zdravější než cukr?
26. 12. 2020 Historie a zajímavosti
Vánoce jsou plné skvělého jídla a pití, které s sebou ovšem nese i mnoho mýtů. Podívejte se na sedm nejzajímavějších z nich a zjistěte, jak je to s nimi doopravdy.
1. Kuřecí maso vás uspí
Mnoho lidí tvrdí, že po pár kuřecích řízcích by nejraději ulehlo do postele. Argumentují velkým množstvím tryptofanu v kuřecím mase, faktem ale je, že kuřecí neobsahuje víc této aminokyseliny než jiné drůbeží maso. Nutkání spát po vydatných svátečních hostinách je způsobeno spíš celkově větším množstvím jídla a rovněž požitým alkoholem.
2. Procenta na čokoládě udávají podíl kakaa
Tvrzení, že procenta uvedená na čokoládě udávají podíl kakaa v ní, je snad jeden z největších a nejrozšířenějších mýtů o čokoládě. Je zdrojem velkého nepochopení a mnoha lidem komplikuje výběr kvalitní čokolády. A naopak. Výrobcům poskytuje neskutečné možnosti, jak při výrobě ušetřit a spotřebitele klamat, i když je to většinou v zákonných mezích. Procenta uvedená na čokoládě označují podíl kakaové sušiny. Kakao samotné je jen jedna ze složek kakaové sušiny.
Mohlo by vás zajímat
3. Určitá jídla vyléčí kocovinu
Kocovina je následek dehydratace, ztráty elektrolytů, nízkého cukru v krvi a poškození povrchu trávicího traktu. Žádný lék na ni formálně neexistuje. Nejlepším způsob boje proti ní je opětovná hydratace, nejlépe čistou vodou, případně šťávou vymačkanou z ovoce. Dobré je také konzumovat nekořeněné a neslazené jídlo. Prevence je lepší než lék. Snažte se během pití splachovat alkohol nealkoholickými nápoji, ideálně vodou.
4. Med je zdravější než cukr
Med obsahuje stopové množství antioxidantů a minerálů, což jiná sladidla nemají. Zásadní je ale slovo "stopové". Takových látek je v medu opravdu minimální množství a v porovnání s obsahem těchto látek v ovoci a zelenině je naprosto směšné.
Mohlo by vás zajímat
5. Pivo se sníženým obsahem cukru je zdravější než jiný alkoholický nápoj
I takové pivo stále obsahuje alkohol, který má vyšší energetickou hodnotu než sacharidy. Pivo s nízkým obsahem sacharidů je srovnatelné s desítkou, která obsahuje kolem 110 kj / 100 ml. Ve srovnání s jedenáctkou obsahující přibližně 150 kj / 100 ml. Sečteno a podtrženo: může mít nepatrně nižší energetickou hodnotu, ale stále bude mít podobné množství alkoholu.
6. Karob je zdravější alternativa pro čokoládu
Karob je sladká pochoutka podobná čokoládě. Obsahuje antioxidanty, nicméně jakýkoliv nutriční přínos se při zpracování potlačí a přidají se jen cukry a tuky. Karob má stejnou energetickou hodnotu, ale obsahuje dvojnásobek nasycených tuků ve srovnání s čokoládou.
Mohlo by vás zajímat
7. Je nebezpečné vařit s extra panenským olivovým olejem
Extra panenský olivový olej je jedním z nejzdravějších olejů, protože má vysoký obsah antioxidantů. Extra panenský olivový olej je díky těmto látkám tepelně velmi stabilní, nehrozí tedy žádné nebezpečí.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak upéct brownies, ideální moučník pro čokoholiky. Ten dokonalý může být i poměrně dietní
Brownies je pro čokoholiky symbolem moučníku nabitého intenzivní čokoládovou chutí. Podle některých zdrojů jde o hnědou variantu moučníku blondies,… Číst více
Tipy, čím nahradit smetanu: Poradíme vám, jaké jsou alternativy ke šlehačce
Smetana se používá v kuchyni k dochucení omáček, které zjemní. Ušlehanou šlehačkou zdobíme dorty a zákusky. Někdy však zapomeneme šlehačku koupit… Číst více
Nemaso, nemléko, nemed, nesýr: S názvy rostlinných alternativ je potíž, úředníkům totiž vadí a rozdávají za ně tučné pokuty
Dáte si raději mléko nebo sojové „nemléko“? Už… Číst více
Retro: Plumlovský řízek zažene hlad i bez přílohy a kdysi stál 15 Kčs stejně jako biftek. Typické pro něj jsou tři zvláštní ingredience
Pohostinství v dobách předrevolučních… Číst více
Skvělé aprílové žertíky: Falešnými čoko vajíčky, sladkým volským okem nebo slanou colou napálíte koledníky
Baví vás žertíky na prvního apríla a snažíte se… Číst více
Jak připravit sázená vejce neboli volská oka? S námi je i začátečníci zvládnou dokonale
Jak na dokonalá sázená vejce (volská oka) Potřebujeme nepřilnavou pánvičku, vejce a trochu tuku, nejchutnější je máslo, ale poslouží i olej… Číst více
Majonéza: Jak ji odlehčit, aby si zachovala chutnost
Rádi byste alespoň trošku odlehčili kupovanou majonézu a udělali ji o něco málo zdravější? Přinášíme vám tipy, jak s ní naložit a odlehčit svému… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Odkud je čokoláda? Kakao vařili už Mayové, pro Aztéky byly kakaové boby platidlem
Čínské retro řízečky: Z málo masa vyčarujeme hodně řízků a ještě do nich můžeme využít zbytky
Máte rádi tučná jídla? Může to být v genech, zjistili vědci
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 9 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 10 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 11 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 18 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Milujeme retro! Kuchyně našich babiček a maminek zdobily remoska, cibulák i hliníkové příbory, stále je používáme
Teď vaří děda: Vepřový řízek v česnekovo-sýrovém těstíčku je šťavnatý a krásně voní česnekem
Jak používat květy a listy sedmikrásek. Oblíbené sirupy s léčivou silou a jedlé květy na talíři