Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ušetřete s námi: 7 potravin, které nemusíte vyhazovat ani po datu spotřeby
Zdroj: monicore, Pixabay.com

Některých potravin se zbavujeme příliš brzy, aniž bychom tušili, že vydrží déle, než předpokládáme. Nevyhazujte s těmito 7 potravinami zbytečně i vaše peníze. Důležité je však vědět, jak je správně uchovat, aby nedošlo k narušení právě těch vlastností, které těmto potravinám dávají dlouhou životnost.

1. Těstoviny

Pokud se bavíme o nepřipravených těstovinách, mohou vydržet až desítky let. Možná mírně ztratí na své chuti, ale to z nich nedělá potravinu k vyhození.

2. Vejce

Pro někoho překvapení, ale syrová vejce skladovaná v lednici vydrží čerstvá až 3 týdny. Na většinu skořápek vajec se kape olej bohatý na minerály, který se stará o to, aby se skořápky neporušily a nedostaly se přes ně bakterie. Vajíčka vařená natvrdo tuto ochrannou schránku přirozeně ztrácí, a proto se je snažte sníst do týdne od uvaření.

3. Paprika

Všechny papriky obsahují gen, který zabraňuje rozpadu jejich buněčných struktur. Zelené papriky vydrží déle než ostatní – až 3 týdny, a to díky nízkému obsahu cukru.

4. Mrkev

Tato křupavá zelenina oblíbená pro svou nasládlou chuť zpracovává sacharidy, bílkoviny a tuky velice pomalu. Proto zůstává čerstvá až 3 týdny po vytažení ze země. Pro zvýšení její trvanlivosti uřízněte zelený stonek, který mrkvi bere živiny.

5. Citrusy

Kůra, která chrání grapefruity, pomeranče mandarinky a další oblíbené citrusy umožňuje, aby zůstaly čerstvé 2 až 6 týdnů. Pokud na kůře objevíte plíseň, oloupejte ji a zkontrolujte dužinu, která může být stále jedlá, pokud se plíseň skrz kůru nedostala. To lze poznat hned na první dotek, kůra plesnivých citrusů má tendenci se rozpadat.

6. Uzeniny

Uzeniny v ochranné atmosféře, která nebyla nijak porušena, jsou chráněny před působením kyslíku, a vydrží tak až 3 týdny od zakoupení. Pokud však obal porušíte, spotřebujte uzeniny do 2 až 5 dnů.

7. Vanilkový extrakt

Vanilkový extrakt vydrží díky obsahu alkoholu dlouhá léta. Jeho nejlepší chuť a vůně však může zmizet do 5 let. Snažte se jej uchovávat v temném a chladném prostředí, ale rozhodně extrakt nedávejte do lednice po otevření. Tak nízké teploty ho totiž mohou poškodit.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více