Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vyhněte se E. coli! 7 potravin, které rozhodně nejezte po datu spotřeby
Zdroj: Gábor Adonyi, Pixabay.com

Vzhled a vůně potravin mohou někdy klamat, a proto data spotřeby vyznačená na obalech mohou často zabránit nepříjemným žaludečním problémům. Sýrů a baget bychom se měli zbavovat hned v den data spotřeby, naopak těstoviny a sůl často vyhazujeme zbytečně brzy. Kterých 7 jídel však rozhodně nikdy nesmíme jíst, jsou-li prošlá?

Měkké sýry

Tvrdší sýry jako čedar nebo gouda mají v lednici delší trvanlivost, protože je pro bakterie a plísně obtížnější proniknout skrz ně. Po otevření však tvrdé sýry vydrží podle Akademie výživy a dietetiky asi tři až čtyři týdny. Navíc můžete díky jejich struktuře plesnivou část odříznout a zbytek sníst. Měkčí sýry, jako je ricotta, smetanové sýry nebo kozí sýr, jsou však náchylnější k rozšíření bakterií a je třeba je házet při prvním náznaku znehodnocení nebo po dosažení data spotřeby do koše. Obecným pravidlem je, že čím měkčí sýr, tím kratší trvanlivost, tedy maximálně dva týdny pro smetanový sýr a jeden týden pro ricottu, říkají odborníci.

Bramborový salát

Podobně jako roztírané pomazánky, bramborové, tuňákové nebo vaječné saláty jsou náchylnější k množení bakterií, protože jsou daleko víc vystavovány okolním vlivům - řekněme, když si z misky na salát vezmete jen pár porcí za čas, případně jednoduše zapomenete, že salát vůbec máte. A jakmile bude váš těstovinový salát plný bakterií, existuje větší riziko otravy jídlem.

Čerstvé maso

U čerstvého masa obvykle narazíte na datum "prodat do", které zaměstnancům obchodů udává poslední den, do kterého může tento produkt být ponechaný v prodeji. Co to pro vás znamená? Až se vrátíte domů, musíte maso sníst nebo zmrazit. "Prodat do" pomáhá obchodům orientovat se v tom, na které maso případně dát slevu, aby se ho co nejrychleji zbavili. Mnoho čerstvého syrového masa je také kontaminováno salmonelou, E. coli nebo jinými bakteriemi. S ohledem na to je velmi důležité vařit maso při správných teplotách, aby byla zajištěna ochrana proti bakteriím.

Ryby

Ryby nejsou o nic méně náchylné k množení bakterií než maso a podle USDA by měly být konzumovány nejvýše jeden nebo dva dny po nákupu. Jinak je zabalte do obalu odolného proti vlhkosti nebo fólie a vložte do mrazničky, kde vydrží tři měsíce nebo déle.

Čerstvé lesní plody

Ať už je koupíte v obchodě nebo na farmářském trhu, lesní plody mají krátkou životnost. Maliny a jahody jsou dobré jen asi tři dny po zakoupení, zatímco borůvky mohou vydržet až týden. Tip: Zmrazte jakékoli lesní plody, o kterých víte, že je v nejbližší době nesníte. Jinak změní strukturu i chuť a budou náchylnější k růstu plísní.

Listová zelenina

Ano, dokonce i ta balená, která je předem očištěná. Listová zelenina může přenášet bakterie jako E. coli, takže pro vaši bezpečnost zeleninu rychle snězte a nikdy ji nekonzumujte po jakémkoli datu uvedeném na obale.

Klíčky

Klíčky se pěstují v teplých a vlhkých podmínkách, což z nich podle americké FDA dělá potenciální živnou půdu pro bakterie. Pokud je sníte už dva dny po datu spotřeby, riziko nákazy se několikanásobně zvyšuje. Pokud jste těhotná žena nebo jste již nemocní, vyhněte se jim úplně. Pokud jste zdraví a stále máte obavy, před jídlem je umyjte nebo je povařte.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více