Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Opravdu umíte správně držet příbor? Ovládněte základy etikety u stolu jako profesionál!
Zdroj: Terri Cnudde, Pixabay.com

Jedna věc je dobře se najíst a druhá se u jídla správně chovat. S tím pomůže etiketa, tedy soubor pravidel zdvořilého chování ve společnosti, které pokud dokonale umíte, nikdy se u stolu neztrapníte. Mnoho formalit postupem času zcela vymizelo, protože byly až příliš zkostnatělé, jiné se stále drží. Naučte se je a zazařte i na formální večeři!

Ubrousky

Tuto pomůcku pro zamezení nechtěného zašpinění používali již staří Římané. Látkové ubrousky, které naleznete v dražších restauracích, se nesnažte vázat kolem krku nebo zastrkávat za límec. Při méně formálních příležitostech si rozložte ubrousek do klína ihned po posazení. Pokud se jedná o příležitost formálnější, počkejte, až si na klíně ubrousek rozloží hostitel. Pak jste na řadě vy.

  • Po usazení si ubrousek rozložte do klína.
  • Při dočasném opuštění stolu položte ubrousek na židli.
  • Na konci jídla ubrousek složte a položte jej nalevo od prostírání.

Jak správně držet příbor?

Pro držení příboru existují hned dva styly. Americký a kontinentální. Při praktikování amerického stylu držíme vidličku jako tužku s rukojetí vloženou mezi palcem, ukazovákem a prostředníkem. Prsteníček a malíček zůstávají v dlani. Kvůli páce je ukazováček natažený podél zadní části vidličky a co nejdále od ostatních prstů. Doporučuje se však používat styl kontinentální, který převažuje u všech jídel, formálních i neformálních, protože je to přirozený, nerušivý způsob stravování.

  • Držte vidličku v levé ruce, prsty dolů.
  • Držte nůž v pravé ruce.
  • Natáhněte ukazováček podél horní části čepele.
  • Vidličkou napíchněte a zvedněte jídlo k ústům.

Jak na prostírání?

Rozhodování, který nůž, vidličku nebo lžíci použít, usnadňuje pravidlo " zvenčí dovnitř – ven". Používejte nádobí od pravého okraje a postupujte dovnitř. Pokud tedy na stůl dostanete salát, použijte vidličku položenou zcela vlevo od talíře. Sklenice na vodu by měla být nad nožem, talíř na chléb je vlevo. Chcete-li si vzpomenout, který talíř s kuvertem patří vám a jestli sklenice před vámi je opravdu vaše a ne sousedova, použijte pravidlo "b" a "d". Spojte ukazováček pravé ruky s pravým palcem. Spojte ukazováček levé ruky s levým palcem. Tvar "b" vytvořený vaší levou rukou je pro "chléb", anglicky bread (váš talířek pro kuvert je vždy nalevo). Písmeno "d", které tvoří vaše pravá ruka, znamená "pití", anglicky drink (vaše sklenice na pití je vždy napravo).

Kdy začít jíst?

U malého stolu jen se dvěma až čtyřmi lidmi počkejte, až budou mít jídlo všichni ostatní, než začnete jíst. Při formálním nebo obchodním jídle byste měli počkat, až budou mít všichni jídlo před sebou, nebo začít, až vás o to hostitel požádá.

Potřebujete si dát přestávku nebo jste dojedli?

Jak necháte nůž a vidličku na talíři, když si dáváte od jídla pauzu nebo jste právě dojedli? Když přestanete jíst, abyste se napili nápoje nebo s někým mluvili, odložte nádobí jedním ze dvou následujících stylů:

Kontinentální styl: Položte nůž a vidličku na talíř blízko středu, mírně šikmo v obráceném V, kdy hroty nože a vidličky směřují k sobě.

Americký styl: Položte nůž na pravou horní část talíře (úhlopříčně) s vidličkou poblíž (hroty nahoru).

Po dojedení každého chodu nůž a vidličku položte rovnoběžně s rukojetí do polohy čtyř hodin na pravý okraj talíře.

Podávání jídla

Podávejte jídlo ve směru doprava (pokud jídlo není předáváno konkrétní osobě). Jeden host buď drží jídlo, zatímco další si nabírá, nebo ho podá osobě, která pak sama servíruje. Při každém podání se na stůl pokládájí těžké pokrmy nebo pokrmy, které by při manipulaci nad stolem mohly udělat nepořádek, například nádoby s omáčkou či polévkou. Sůl a pepř se hostům předkládají vždy dohromady!

Kde sedět?

Váš hostitel může mít v hlavě uspořádání míst, takže byste mu měli umožnit, aby vás nasměroval na vaše místo. Vy jako hostitel byste měli navrhnout uspořádání míst sami.

V restauraci by měl čestný host sedět na nejlepším místě u stolu. Obvykle to je jedna ze zadní části stolu s židlí ke zdi. Jakmile je určeno místo čestného hosta, hostitel by měl sedět po jeho levici. Ostatním lidem se pak nabízí místa kolem stolu.

Konec jídla

Při formální záležitosti jsou talíře poklizeny personálem. Ale protože většina méně formálních obědů a večeří se podává bez personálu, hostitel uklízí talíře, často s pomocí hosta nebo dvou. Při rodinném jídle si členové uklidí své talíře sami.

Aby hostitel podal signál, že je po večeři, položí ubrousek na stůl a navrhne, aby všichni šli do jiné místnosti na kávu a nápoje po večeři, načež vstává ze židle. Když je čas odejít, místo zadržení hostitele dlouhým loučením, rozlučte se krátce, ale srdečně.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více