Den šneků
Národní den
24. května byste měli vyrazit do francouzské restaurace, nebo rovnou na zahradu, neboť je den šneků. Jak chutná francouzská specialita, která kdysi patřila do tradiční české kuchyně v období Vánoc? A věděli jste, že v Česku přibývá šnečích farem?
Šnek je hovorový výraz pro hlemýždě, který patří mezi plže s ulitou a všichni jej známe z naší přírody. K chovu šneků pro výrobu masa, kaviáru a dalších produktů z nich se používají šneci afričtí, kteří se rozmnožují mnohem rychleji než náš hlemýžď „šnek“ zahradní. Šnečí maso je extrémně zdravé, obsahuje málo kalorií, žádný tuk nebo cholesterol a najdeme v něm mnoho bílkovin a potřebných minerálů. Chuť je prý planá a záleží na úpravě masa, které nabízí mnoho možností – od již zmíněného kaviáru přes šnečí paštiku, krém, ragú, polévku aj. Nezapomeňte na vhodný příbor z kleští a vidličky, dále můžete zakoupit i speciální talíř, který má důlky pro šnečí ulity.
Mohlo by vás zajímat
Ze šnečí farmy až na talíř
Šneci vhodní k přípravě pokrmů jsou v tzv. hibernaci a jsou uzavřeni víčkem. Pečlivě je očistíme a vhodíme do vroucí osolené vody na 10 minut, čímž dojde k jejich usmrcení. Poté šneky opláchneme, odstraníme víčko a vytáhneme tělo z ulity. Z těla odstraníme tzv. ocásek a další části tak, aby nám zbyla cca jen svalnatá noha. V dalším kroku se maso řádně promne v soli, aby se odstranil sliz a poté se několikrát propláchne. Takto připravené maso se vaří několik hodin podle dalšího využití, např. se zeleninou, vínem, kořením aj. Ulity nevyhazujte, mnoho receptů je využívá k dovaření nebo zapékání pokrmu a maso se do nich vrací. Zkuste recept na šneky po burgundsku, je výborný. Pokud chcete šnečí pokrmy ochutnat bez námahy, zkuste maso v konzervě nebo již upravené mražené či uvařené šneky nebo kvalitní restauraci. Jestli vás zahradní šneci vůbec nelákají, stále jsou tady ti z listového těsta.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den šneků?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Klobásy
Přidáno před 6 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 7 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 8 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 18 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 22 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno 28. 4. 2024 08:57
Přečtěte si Zobrazit více
Opravdu umíte správně držet příbor? Ovládněte základy etikety u stolu jako profesionál!
Pesto z libečku: Aromatické koření do polévek, těstovin i omáček jen z pár ingrediecí je snadné a hotové za chvíli
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů