Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak vyrobit domácí rostlinné mléko za pár korun? Je to snadné a stačí dvě ingredience!
Zdroj: Toprecepty.cz, dvevtroube

Chcete omezit konzumaci kravského mléka a hledáte alternativy? Vyrobit si rostlinné mléko doma za pár korun je jednodušší, než se na první pohled zdá. Je to rychlé, bez chemie a s dobrým pocitem, za který vám poděkuje nejen vaše tělo, ale také životní prostředí.

Boom rostlinných mlék

Během pár let se nabídka rostlinných mlék rozšířila i v České republice. Ačkoliv Češi stále raději zvolí levnější kravské mléko, rostlinná mléka se těší stále větší oblibě. Najednou je k dostání mléko sójové, kokosové, mandlové, mléko z kešu nebo mléko makové. Je důležité si uvědomit, že se nejedná o mléko v pravém slova smyslu a s chutí kravského mléka to nemá téměř nic společného. Na chuť rostlinného mléka je nutné si zvyknout. Chvíli potrvá, než najdete to pravé rostlinné mléko, které bude vyhovovat vašim chuťovým pohárkům. Zkoušejte, zkoušejte a zkoušejte a věříme, že si alternativu kravského mléka opravdu zamilujete.

Jak si mléko vyrobit doma?

Obrovskou výhodou je fakt, že téměř jakékoliv rostlinné mléko si můžete vyrobit doma. Přesně víte, že vaše mléko nebude obsahovat stabilizátory, éčka a v porovnání s cenou v supermarketech vás toto mléko vyjde na zlomek ceny.

Kokosové mléko

Kokosové mléko doporučujeme všem, kteří mají rádi kokos. Mléko z kokosu je sladké, husté a krémové. Obsahuje spoustu minerálů, vitamínů a tělu dodá pořádnou dávku zdravých tuků.

Co budeme potřebovat:

  • 200 g strouhaného kokosu
  • 300 ml teplé vody

Postup: Obě tyto ingredience vložíme do mixéru a necháme pořádně mixovat alespoň 5 minut. Můžeme použít i mixér tyčový. Poté směs scedíme přes plátno a pořádně vymačkáme. A je hotovo. Výsledné mléko vydrží v lednici 3 až 4 dny a před každou konzumací doporučujeme mléko řádně promíchat.

Makové mléko

Makové mléko obsahuje vysoké procentu vápníku, čímž zamezuje vzniku například osterosporózy. Mimo jiné také obsahuje sodík, draslík, horčík a zinek. Pokud vám tyto prvky v těle chybí, doporučujeme zařadit makové mléko do vašeho jídelníčku.

Co budeme potřebovat:

  • 150 g máku
  • 350 ml vody

Postup: Mák necháme namočený přes noc a poté volíme stejný postup jako u mléka kokosového. Obě tyto ingredience vložíme do mixéru a necháme pořádně mixovat alespoň 5 minut. Směs scedíme přes plátno a pořádně vymačkáme. Makové mléko můžeme dosladit medem či dochutit vanilkou.

Ovesné mléko

Sportujete a potřebujete se dostat do formy? Ovesné mléko skvěle nakopne metabolismus a je bohaté na vitamíny B a E. Navíc se jedná o nejlevnější rostlinné mléko.

Co budeme potřebovat:

  • 50 g jemných vloček
  • 450 ml vody

Postup: Vločky zalejeme vodou a necháme stát přibližně 1 hodinu. Poté je postup stejný jako u předchozích receptů. Rozmixujeme, přecedíme a můžeme podávat.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více