Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jaký je rozdíl mezi brusinkou a klikvou a která z nich pomůže s nepříjemnou infekcí?
Zdroj: Pixabay.com, phamphuonglinh

Zejména ženy vědí, že zánět močových cest je nepříjemná záležitost, která se navíc ráda vrací. I z toho důvodu řada dívek preventivně konzumuje brusinky - ať už sušené, ve formě šťávy či obsažené v nějakém doplňku stravy. Kromě názvu brusinka se ale v obchodech můžeme setkat i s pojmem klikva. Čím se tyto dvě plodiny liší a která z nich je ta prospěšná?

Americká brusinka není tak úplně brusinka

Možná si z nich rádi připravujete omáčku k masu nebo výběrovým sýrům, možná je jíte preventivně pro jejich blahodárné účinky na močové ústrojí - brusinky jsou poměrně lahodný a zdravý zázrak přírody, ale ne každé, které v obchodě seženete, jsou skutečně brusinky. Brusnice brusinka je totiž něco trochu jiného než klikva velkoplodá, jejíž bobulky se často prodávají pod názvem Americké, někdy také Kanadské brusinky.

Brusnice brusinka roste i v českých lesích, je ovšem vzácná a chráněná. Nedaří se jí v našem podnebí tolik, jako se daří právě klikvě rostoucí hlavně v Kanadě na severu USA, odkud se také hojně rozváží do celého světa. Oficiálně musí výrobce - pokud chce produkt nabízet jako zmíněné americké nebo kanadské brusinky - zároveň uvést, minimálně do složení, také to, že se jedná o plody klikvy velkoplodé, ne brusnice brusinky. Rozdíl je tedy v tom, že i když malé červené bobule chutnají prakticky stejně (ačkoliv je třeba uznat, že klikva je malinko kyselejší), pocházejí z jiných rostlin. Takže: i když se něco v obchodě jmenuje brusinka, ve skutečnosti je to spíš dostupnější klikva.

Pokud jste se teď běželi podívat, jestli máte doma brusinku, nebo klikvu a s hrůzou jste zjistili, že to druhé, nebojte se - kromě původu jsou totiž tyto plody rovnocenné co do obsahu minerálů i vitamínů a prospěšných látek pro naše zdraví. Plody brusinky i klikvy působí protizánětlivě a dezinfekčně, listy brusinky navíc mohou sloužit k přípravě "urologického" čaje. Oba druhy bobulek jsou zdrojem vitamínu C a betakarotenu, takže posilují imunitu. Najdeme v nich také vitamíny B1 a B2 i malé množství draslíku, manganu a železa. Dále je v nich pektin a vláknina a rovněž bioflavonoidy, což jsou látky známé pro své antioxidační účinky. Nejdůležitější ale je, že mají vysoký obsah proanthocyanidinů. Ty zabraňují různým bakteriím přilnout ke stěnám močového měchýře a močových cest, čím zabraňují vzniku infekce.

Pokud tedy jíte "brusinky" ve formě doplňku stravy, můžete v tom pokračovat dál. Je-li vám příjemnější jíst přímo sušené plody, což mimochodem doporučují i urologové, doporučená denní dávka je jedna zarovnaná polévková lžíce. Možné je také popíjet šťávu z klikvy, ale pozor, aby byla bio nebo ještě lépe domácí - jiná by mohla obsahovat zbytečný cukr navíc. Jedna malá sklenka denně údajně hravě pomůže předcházet i vzniku opravdu hodně nepříjemných ledvinových kamenů.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více