Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tradiční Míša chutná už od 60. let. Tehdy se balil do pergamenového papíru a stál 50 haléřů
Zdroj: Nanuk Míša má skoro šedesátiletou tradici. Zdroj: Wikimedia Commons, Chmee2 - Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0

Nanuk Míša patří k těm sladkostem, které jsou v srdcích Čechů i Slováků hluboce zakořeněné. Mražený tvarohový krém se začal vyrábět v roce 1962, a i když se za tu dobu mírně proměnil jeho obal, jeho tolik milovaná chuť zůstává stále stejná. Víte ale, že ten úplně první Míša vůbec nebyl "na špejli", jak jsme dnes zvyklí?

Míša z Vysočan

Ať už malí nebo velcí, Češi nanuka Míšu prostě zbožňují, a to částečně i pro jeho stálost. Od roku 1962, kdy se populární zmrzlina začala vyrábět v továrně Laktos v pražských Vysočanech, se totiž jmenuje a chutná pořád stejně! Úplně první Míša ale nevypadal jako ten, kterého známe a milujeme - měl podobu malého kvádru o objemu 33 mililitrů vyrobeného z tučného tvarohu, cukru a smetany. Formu "na špejli", která stabilně váží 55 gramů, vymysleli o několik let později, když se výroba pochoutky na přelomu 60. a 70. let přesunula do závodu ve Zdounkách u Kroměříže. Dnes se Míša dá ale sehnat nejen v originální tvarohové, ale také v různých ovocných příchutích. Jeden čas se prodával i ve větší vaničce a podobně jako zmrzlina jsou oblíbené i tzv. Míša řezy, tedy pečený zákusek, který svou chutí právě tuto zmrzku připomíná.

Onen původní Míša, ještě bez čokolády, už ale měl logo s medvídkem, které mu zůstává do dnešních dní. Malé kvádry mraženého tvarohu se prodávaly zabalené v pergamenovém papíru a jeden stál 50 haléřů. Všechno od výroby po balení zmrzlin se tehdy dělalo ručně a při teplotách pod nulou. Zaměstnanci továrny to tedy měli náročné, přesto v mrazivých podmínkách zvládli vyrobit asi tisíc kusů Míši za hodinu.

Eskimo pochází z USA

Samotný koncept zmrzliny zalité čokoládou vymyslel v roce 1921 dánský podnikatel Christian Kent Nelson, když se přestěhoval z rodné země do Spojených států a svůj vynález si tam nechal o rok později patentovat pod názvem Eskimo Pie, tedy Eskymácký koláč. Zpráva o chutném objevu se dostala i do československého tisku. Roku 1934 si pak židovský obchodník Emil Probst zažádal na pražském magistrátu o povolení k založení výrobny cukrovinek a především zmrzliny v čokoládě nazvané Eskimo. Dobrota se poměrně ujala, a tak ji začaly prodávat i jiné firmy. Roku 1938 společnost Vašata a spol. s velkou pompou uvedla svou vlastní zmrzlinu v čokoládě nazvanou Nanuk, "nejskvělejší mraženou lahůdka tohoto století". Vašata prodával ale i původní Probstovo Eskimo, které šlo na odbyt hlavně v biografech, kde se prodávalo přímo při projekcích.

Bohužel přišla válka a Probst s celou rodinou skončil v koncentračním táboře. Jeho firma byla nejprve "poněmčena", po válce pak zkonfiskována Ministerstvem zemědělství a přejmenována na závod Eskymo-Laktos. Původní Probstovo Eskimo ve formě pochutiny bylo zapomenuto a oficiální ochrannou značkou se stal pouze Nanuk, který měl na obalu eskymáka po vzoru originálního amerického Eskimo Pie. A protože tento druh zmrzliny šel na dračku, národní podnik Pražské mlékárny přidal do nabídky dnes rovněž slavnou Polárku. Eskymo se zase vrátilo, mělo ale kokosovou příchuť. Přibyl mu vanilkový kolega Ledňáček a slovo nanuk se vžilo jako označení pro jakoukoliv zmrzku na špejli. Pak přišel tvarohový Míša a stal se králem, který bezkonkurenčně panuje do dnešních dní.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více