Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Byliny v kuchyni: Léčivá skořice urychluje hubnutí a ničí bakterie
Zdroj: Unsplash.com, Diana Polekhina

Skořicový šnek, jablkový závin se skořicí, ale i skořicový čaj. Vůně tohoto běžně dostupného koření je opravdu omamná a není divu, že se často přidává i do osvěžovačů vzduchu nebo čistících přípravků. Skořice totiž navozuje pocit tepla a domova. Víte ale, že má i řadu léčivých účinků?

Blahodárná skořice

Ať už mletou, nebo ve formě jednotlivých svitků - mít doma ve spíži v poličce s kořením skořici je základ. Nejen, že toto koření krásně voní a jídlům všeho druhu dodává exotickou, mírně peprnou chuť, je navíc i úžasně zdravá. Co to ta skořice vlastně vůbec je? Bylinka tak úplně ne. Jedná se totiž o kůru stromu zvaného skořicovník, který roste v tropických oblastech. Kromě koření se z ní vyrábí i oleje a tinktury, protože podporuje chuť k jídlu, osvěžuje tělo i mysl a ničí bakterie.

Skořice působí obzvlášť skvěle na trávení. Štěpí totiž tuky a urychluje jejich metabolismus, čímž napomáhá hubnutí. Doporučuje se i lidem s cukrovkou, jejichž organismu zase pomáhá se zpracováním cukrů. Uklidňuje průjem stejně dobře, jako působí na zácpu a je skvělá proti nadýmání. Dále skořice prospívá krevnímu oběhu a snižuje krevní tlak. Je antibakteriální a připisují se jí i mírně antibiotické účinky, proto je vhodná jako součást podpůrné léčby třeba při angíně. Podle výzkumů má pravidelná konzumace skořice, a sice dávky do 5 gramů denně, vliv na vyrovnání hladiny cukru v krvi a pokles cholesterolu.

Jak skořici konzumovat?

Výhoda skořice je, že s trochou fantazie se dá přisypat skoro do všeho. Nejširší využítí má samozřejmě ve sladkém pečení, kde se hodí do sušenek i koláčů a nezbytná je například ve štrůdlu. Pokud máte rádi indickou kuchyni, kombinace kurkumy a skořice je také výtečná, můžete tedy obojí přidat do vaší variace na kari omáčku. Naprosto dokonalé je pak spojení skořice a jablek. Zkuste například krůtí prsa pečená na cibuli a sladkých jablkách, která posypete právě skořicí. Sladko-slaná chuť vás nejprve možná zarazí, bude to ale rozhodně milé překvapení. Můžete ji samozřejmě přidávat i do ovesných vloček nebo do jogurtu.

Pokud byste skořici raději konzumovali v tekuté formě, svařený jablečný nebo hruškový mošt, nejlépe v bio kvalitě, po dochucení špetkou tohoto koření přímo volá. Možné je ale samozřejmě i připravit si bylinný skořicový čaj. Ten má jako léčivý prostředek pevné místo zejména v čínské a ajurvédské medicíně. Pro jeho přípravu doporučujeme zakoupit skořici cejlonskou. V normálních obchodech je totiž k dostání většinou skořice čínská, která je sice levnější, ale nemá tak silný účinek. Obecně platí, že čím je skořice světlejší, tím je kvalitnější.

Způsobů, jak připravit skořicový čaj, je několik. Můžete svařit svitek skořice se čtyřmi hřebíčky, čtyřmi kuličkami pepře a deckou husté jablečné šťávy a tento mix pak naředit horkou vodou. Další variantou je přisypat mletou skořici do dobře známého čaje z čerstvého zázvoru s medem a citronem. Anebo zkuste svařit svitek skořice, odvar pak přelijte do sklenice a pomalu do něj přimíchávejte 100% a nejlépe bio pomerančový džus v pokojové teplotě, případně čistou šťávu z pomerančů. Tento drink se pije studený a je úžasným posilovašem imunity bohatým na vitamín C.

Upozornění: Skořice není vhodná pro těhotné ženy, protože může vyvolat předčasný porod. Dále není vhodná pro ty, kdo trpí na žaludeční vředy a lidi s tendencí krvácet.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více