Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nevyhazujte slupku od banánu! Dá se jíst, vylepší chuť masa a vyleští i boty
Zdroj: Unsplash.com, Deon Black

Banánové slupky vám mohou připadat jako jeden z dalších zbytečných odpadků, ale pozor! Banánová slupka je zajímavější, než si mnozí myslí. Nejen, že ji lze z banánu sundat několika způsoby a ve filmech bývá humorným nástrojem pro sabotáž hlavních hrdinů, ale má také reálné využití i v biochemii a kulinářství.

Dá se na slupce od banánu opravdu uklouznout?

Nespočet sitcomů vyobrazuje banánovou slupku jako nástroj pomsty. Je však známé klišé, že někdo na banánové slupce uklouzne, slučitelné s realitou?  A jsou banánové slupky opravdu tak kluzké? Jak se ukázalo, ano. A za tento objev si tým vědců vysloužil Ig Nobelovu cenu za fyziku v roce 2014. Nejedná se ovšem o klasickou Nobelovku, ale ani o přímo anticenu. Samotní organizátoři uvádějí, že jde o "cenu udělovanou výzkumům, které vás zprvu možná rozesmějí, posléze však donutí přemýšlet". Banánové slupky jsou obzvláště kluzké, a to i ve srovnání se slupkami jiných plodů. Je to způsobeno molekulami polysacharidů ve slupce. BBC tvrdí, že fakt, že tyto chemikálie jsou přítomny také v membránách, které pomáhají spojovat naše kosti, by mohl pomoci při navrhování lepších protetických pomůcek.

Věda, která se zabývá relativním pohybem povrchů vůči sobě, se nazývá tribologie a přesně klouzání na banánové slupce spadá do pole její působnosti. Tribologie zkoumá také třetí, zajímá se například o materiály, z nichž jsou povrchy vyrobeny nebo o vlastnosti různých maziv atd. Budoucí oblasti zájmu tribologie zahrnují nanotribologii, která se zabývá velmi malými částicemi, biotribologii a ekotribologii.

Jedním ze způsobů měření tření je takzvaný "koeficient tření". Předpokládejme, že máme kus kůže o hmotnosti 1 000 gramů ležící na dřevěném povrchu. Chcete-li jej přesunout, musíte na něj zatlačit s ekvivalentní hmotností 350 gramů. Třecí koeficient kůže na dřevě je tedy 350 / 1000, což je 0,35. Japonští tribologové naměřili koeficient tření banánové slupky na povrchu linolea v hodnotě 0,07. To je neuvěřitelně nízká hodnota a mnohem lepší koeficient, než ten u kovu, který tře jiný o kov namazaný olejem. Ve skutečnosti banánová slupka není o moc horší než tření teflonu na teflonu, které je téměř nejnižší. Pod mikroskopem vedci zjistili, že na vnitřní straně slupky banánu jsou malé hrbolky nebo folikuly. Když vaše noha vyvíjí určitý tlak na tyto folikuly, uvolní se mazivo tvořené z polysacharidů a bílkovin.

Díky hrbolům na slupce se toto podivné mazivo zachytí mezi banánem a podlahou a poskytuje úžasně nízké tření. Na slupce od banánu se tak dá uklouznout jen tehdy, leží-li na podlaze rubem. Jako důkladní tribologové samozřejmě Japonci měřili i třecí koeficient pro několik různých druhů ovoce. Jablečná slupka nebyla s koeficientem 0,1 tak kluzká, zatímco u mandarinky a citronu bylo naměřeno kolem 0,02.

Zlato mezi slupkami

Banány jsou celosvětově oblíbeným ovocem, jehož se za rok vyprodukuje přes 165 milionů tun (údaj pochází z roku). Banánové slupky se někdy používají jako krmivo pro skot, kozy, prasata, opice, drůbež, králíky, ryby, zebry a několik dalších druhů zvířat, obvykle na malých farmách v oblastech, kde se banány pěstují. Existují ale určité obavy ohledně dopadu taninů obsažených v slupkách na zvířata, která je konzumují.

Nutriční hodnota banánové slupky závisí na stupni zralosti a kultivaru; například slupky z jitrocele obsahují méně vlákniny než slupky z banánů obyčejně užívaných na dezerty. V průměru banánové slupky obsahují 6 – 9 % sušiny bílkovin a 20 – 30 % vlákniny. Kůra zeleného jitrocele obsahuje 40 % škrobu, který se po zrání transformuje na cukry. Zelené banánové slupky obsahují mnohem méně škrobu (asi 15 %). Banánové slupky se také používají k čištění vody, k výrobě ethanolu, celulázy, lakázy, jako hnojivo a při kompostování. V 70. letech minulého století se dokonce věřilo, že banánové slupky obsahují psychotropní látky a mohou způsobovat podobný stav, jako lehké drogy. To se však nikdy nepotvrdilo.

Jak ji lze využít doma?

Zatímco konzumace banánových slupek není na západě příliš běžná praxe, je to něco, co lidé v asijských zemích dělají už roky, obvykle tak, že je nějakým způsobem uvaří. Pokud se vám nelíbí, jak chutnají syrové, zkuste je nejprve si z nich udělat čaj (nejlépe pomocí čistých slupek z organických banánů). Vzhledem k výživovým hodnotám slupky je to zdravé a zároveň přispějete k recyklaci odpadu. Skvělým tipem z Asie je použití slupky při přípravě masa. Před pečením vložte zralou slupku banánu na maso a výsledkem bude šťavnatá a rozpadající se pečeně. Běžnou praxí v zemích, kde se banány běžně pěstují, je i "lakování" bot vnitřní stranou slupky banánů.

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více