Vše za začalo mandlí v cukru. Belgická pralinka se zrodila z hořkého léku obaleného čokoládou
22. 2. 2021 Historie a zajímavosti
Ačkoliv je Belgie relativně malá země, dává o sobě vědět zejména širokou paletou lahůdek. Je asi jen málo těch, kteří neochutnali belgické pivo, hranolky, sýry, vafle a samozřejmě belgickou čokoládu. Kdo vůbec je zodpovědný za vynález vysoce návykových pralinek?
Není pralinka jako pralinka
Belgičané jsou známí tradicí výroby čokolády a pralinek po celém světě. Už se ale málo ví, kde, kdy a kdo pralinky vymyslel. Jenže abychom mohli na tyto otázky odpovědět, je třeba nejprve vysvětlit rozdíl mezi původem pralinek-cukrovinek. Není totiž pralinka jako pralinka.
Belgické pralinky známe jako čokoládu s měkkou nebo tekutou náplní. Původ tohoto typu cukrovinek sahá až do roku 1857, kdy bruselský lékárník Jean Neuhaus čokoládou obalil léky, aby zastřel jejich hořkou chuť. O padesát pět let později, v roce 1912, Neuhaus mladší nahradil lék mnohem chutnější krémovou náplní a novou sladkost nazval „pralinkou“.
Ach, ti Francouzi!
V té době seale slovo „pralinka“ ve skutečnosti používalo již po staletí jako označení jiného druhu cukrovinek. Jejich autorovi, Clementu Lassagnemu, šéfkuchaři francouzského vévody Césara Gabriela de Choiseul z Praslina, zbylo jednoho krásného dne nějak moc mandlí, a tak se rozhodl je namočit do karamelizujícího cukru a vznikla úplně nová pochoutka. Na otázku zvědavých konzumentů, jak se tato chutná sladkost jmenuje, ji Lassagne nazval po svém pánovi: Praslin. Později se těmto mandlím v cukru, které spatřily světlo světa už v roce 1636, začalo říkat zjednodušeně „pralinky“.
Mohlo by vás zajímat
Co je to ballotinka?
Ale zpět k Neuhausovi mladšímu, který byl velmi chytrý muž, navíc se stejně chytrou ženou. První belgické pralinky se prodávaly v typickém sáčku ve tvaru kužele, který se v Belgii používal hlavně na slavné tamní hranolky. Bylo jasné, že v takovém obyčejném obalu neměly jemné pralinky příliš velkou šanci přežít. A tak Neuhausova manželka navrhla dárkovou krabičku, takzvanou ballotinku, do které se pralinky ukládaly samostatně, a kde, krásně zabalené, odpočívaly v bezpečí, dokud nebyly předány jako dárek.
Pralinka, či praliné?
Možná jste si to nikdy neuvědomili, ale mezi pralinkou a praliné je zřetelný rozdíl. Pralinka je kousek čokolády naplněný jakoukoliv měkkou nebo tekutou náplní. Praliné pak označuje přímo druh krémové náplně, který se vyrábí z drcených mandlí, lískových ořechů nebo jiných ořechů v kombinaci s karamelizovaným cukrem, vanilkou a kakaem, někdy kakaovým máslem, čímž připomíná původní pralinku, kterou vynalezl zmíněný Clement Lassagne.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jídelní rozmary slavných: Herečka Julie Roberts miluje obyčejný chléb a nikdy se nevzdá těchto vláčných sušenek s čokoládou
Majitelka jednoho z nejkrásnějších úsměvů na… Číst více
Královské chutě: Vévodkyně Camilla miluje vejce, nevyhýbá se česneku a jednou týdně musí mít tohle pečené kuře
Se svým manželem princem Charlesem sdílejí… Číst více
Marie Terezie měla 16 dětí a mlsný jazýček. Milovala kuře na víně a denně si dopřávala dva šálky kávy
Marie Terezie (1717–1780) propagovala regionální… Číst více
Sushi krok za krokem s Lukášem Neckářem: Jak správně uvařit a ochutit rýži?
I sushi má svůj svátek, a to zrovna dnes 18. 6.… Číst více
Jídelní rozmary slavných: Tenistka Serena Williamsová je „chegan“, veganka, která neodolá tomuhle kuřeti s česnekem
Jedna z nejlepších tenistek v historii se jako… Číst více
Ludvík XVI. po čtyřech talířích polévky snědl celého bažanta! A Marie Antoinetta milovala oslí mléko
Ačkoli většinu času netrávili spolu, ale jen… Číst více
Jídelní rozmary slavných: Meryl Streepová miluje lanýže a tohle pravé italské tiramisu
Jednu z nejslavnějších hollywoodských hvězd Meryl… Číst více
Chutě slavných: Napoleon Bonaparte snídal kuře, bál se fazolek a miloval čerstvé mandle, kterých klidně spořádal celý talíř
Milovaný i nenáviděný francouzský vojevůdce,… Číst více
Jídelní rozmary slavných: Brad Pitt propaguje veganství, ale na tomhle šťavnatém burgeru by si určitě pochutnal
Pěl ódy na vegetariánské menu na párty u… Číst více
Císař František Josef I. svačil párky s hořčicí, v poledne si dopřával šampaňské a miloval císařský trhanec
Předposlední rakousko-uherský císař František… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Ze špekáčků, které zbyly z čarodějnic, vytvoříte skvělá jídla: Stačí použít pivo, zeleninu, alobal nebo ocet
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ravioly plněné žampiony s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 34 minutami
Domácí ravioly se špenátem a slaninou
Přidáno před 1 hodinou
Fenykl v omáčce s modrým sýrem
Přidáno před 5 hodinami
Křupavé gnocchi
Přidáno před 6 hodinami
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Potěšte milovanou maminku na její svátek: Toprecepty nabízí slevu 33 % na své populární kuchařky
Mrkvová hrnková bábovka: Neuvěřitelně vláčný moučník božsky chutná a švih mu dodá citronová poleva