Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Byliny v kuchyni: Při angíně či nevolnosti - jedině čaj ze šalvěje!
Zdroj: Pixabay.com, Pixel2013, Pixabay License

Ve filmu o čarodějnici Saxaně touží mladá čarodějka po odvaru z babského ucha, aby mohla zůstat ve světě lidí napořád. Jak se později ukáže, jde o čaj ze šalvěje přeslenité. Zda má až tak magický účinek těžko říct, jisté ale je, že teplý nápoj z její kolegyně, šalvěje lékařské, dokáže s lidským tělem zázraky.

Na krk i na žaludek - šalvěj

Šalvěj lékářská je vedle heřmánku a řapíku asi nejblahodárnější běžně dostupnou bylinkou, která by neměla chybět ve vaší domácí lékárničce, případně v poličce mezi čaji. O léčivých účincích šalvěje lékařské věděly babky kořenářky již ve starověku; běžně se užívala už v Persii, v Číně nebo v Egyptě a náhodou není ani to, že samotné jméno šalvěje je odvozeno od latinského „salvi“" pocházejícího z ještě dřívějšího řeckého slovesa „salvare“, což v překladu znamená „léčit“. Má nahořklou, kořenitou vůni a dá se poměrně snadno vypěstovat v květináči za oknem, má-li dostatek tepla.

Šalvěj lékařská skvěle funguje jako vnitřní desinfekce. Lékaři, kteří netouží po tom každému pacientovi s bolestí krku a nateklými sliznicemi napsat antibiotika, doporučují spolu s mírnějšími léky kloktání právě odvarem ze šalvěje, který může napomoci zastavit i rozvíjející se angínu. Stejně dobrá je ale šalvěj také na záněty dásní, afty nebo třeba bolest zubů. A to není vše. Šalvěj si skvěle poradí z bolestivým žaludkem a rozhozeným zažíváním. Dokáže omezit nadýmání i rozpohybovat ucpaná střeva. Stejně tak pomáhá snižovat stres a s ním související nadměrné pocení.

Šalvěj lékařská obsahuje silici ze směsi thujonu, salviolu a kafru, díky níž je rostlina baktericidní. Dále v ní najdeme třísloviny, které přispívají k protizánětlivému účinku bylinky. Šalvěj je rovněž plná vitamínů skupiny B, vitamínu P a minerálních látek. Obsah estrogenních hormonů může pomoci se zklidněním nežádoucích jevů doprovázejících menstruaci, například s bolestmi v podbřišku.

Jak šalvěj konzumovat?

Šalvěj je vhodné konzumovat ve formě čaje, anebo je možné odvar z ní kloktat a vyplachovat si jím ústa. Nálev ze šalvěje snadno připravíte ze 2 až 3 lžiček sušené bylinky na 250 ml vroucí vody. Nechte louhovat 15 minut a pijte ještě horký, obzvláště, pokud vás trápí bolest v krku. Chcete-li zamezit pocení, nechte čaj vychladnout a po lžičkách jej srkejte celý den.

Další variantou konzumace šalvěje lékařské je tinktura, která se připravuje z 50 gramů řezané šalvěje a 500 ml destilátu. Bylinu naložte do alkoholu, dobře uzavřete a nechte louhovat 10 dní na tmavém místě. Můžete ji pak po lžičkách přidávat do jiných čajů, anebo tinkturu ředit vodou a kloktat. Vynikající pro pocuchané nervy je šalvějová koupel; vezměte 200 gramů bylinky a povařte toto množství v litru vody. Výsledný odvar pak nalijte do horké koupele a relaxujte.

Šalvěj má využití také při vaření, a to zejména pro svou výraznou vůni. Čerstvé nebo sušené listy bylinky se použivají jako koření do omáček, nádivek, k dochucení sýrů nebo při pečení telecího či vepřového masa. 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více