Retro okénko: Proč má legendární Polárka ve znaku ledního medvěda?
3. 3. 2021 Historie a zajímavosti
Polárkový dort nebo-li polárkáč je něco, co si spousta z nás pamatuje z dětství. Oblíbený mražený smetanový krém se pod legendární značkou Polárka začal vyrábět před 72 lety a přežívá do současnosti. Kde vzal svůj dnes již zlidovělý název?
Polárka: hvězda v každém směru
"Proč mi někdy nekoupíš třeba polárku?" ptá se Hanka Zagorová v písni Maluj zase obrázky. Polárka je značka zmrzlin, která letos oslavila 72 let existence. Za tu dobu se stala natolik oblíbenou, že se její název stal lidovým synonymem pro zmrzliny (nebo alespoň jeden druh zmrzlin) obecně. Stejně tak se vžil hovorový termín "polárkáč", který označuje polárkový dort. Polárkové dorty se vyráběly právě z mraženého smetanového krému jménem Polárka, s nímž Pražské mrazírny od konce 40. let dobývaly tehdy ještě československý trh s pochutinami. Proč si firma vybrala zrovna takový titul?
Mohlo by vás zajímat
Nesouvisí to ani tak s jasnou hvězdou na nebi, jako s jistou hvězdou zvířecí, která se v roce 1947 narodila v pražské ZOO. Byla to samička ledního medvěda, která se stala teprve druhým úspěšně odchovaným mládětem tohoto zvířecího druhu v Praze a jmenovala se právě Polárka. V 50. letech 20. století se Polárka stala doslova chlupatou celebritou a její popularity se rozhodly využít právě Pražské mrazírny. Medvědice Polárka těšila návštěvníky ZOO dlouhých 12 let a zmrzliny, kterým dala název, ale i logo, v němž se skvěl právě medvěd lední, ji několikanásobně přežily.
Mohlo by vás zajímat
Se sametovou revolucí přišel útlum Polárky jako značky, ale polárkové dorty z prodejen tak úplně nezmizely. Začaly je ovšem produkovat i jiní výrobci pod označením zmrzlinové dorty a i složení se mírně lišilo. O renesanci se firma Polárka pokusila v roce 2018, kdy předvedla nové logo a kromě již tradičních pochoutek i nové produkty.
Mohlo by vás zajímat
Dostali jste z toho chuť na klasický polárkáč, jaký si pamatujete z dětství? Můžete ho mít; je totiž poměrně snadné vyrobit si jej doma. Potřebujete k tomu dva kelímky smetany ke šlehání, pytlíček vanilkového cukru, dvě vejce a dvě lžíce cukru moučka, který ale můžete nahradit medem nebo čekankovým sirupem, pokud se snažíte jíst zdravě. Dále je nutné použít tři mísy. V jedné smícháte žloutky s vanilkovým a moučkovým cukrem a ušleháte ze směsi sladkou žloutkovou pěnu. Ve druhé si vyšleháte obě smetany do husté šlehačky. A ve třetí si z bílků vyšleháte tuhý sníh. Do žloutkové směsi pak po částech opatrně vmícháte nejprve šlehačku a pak sníh. Hotovou směs necháte přes noc zmrznout v mrazáku a máte hotovo.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jablečný štrúdl je poklad tradiční české kuchyně. Anebo je to jinak?
Retro okénko: Metro dezert vznikl na oslavu podzemky a živil spartakiádní cvičence
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 3 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 4 hodinami
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 17 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 19 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 21 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich
Ze špekáčků, které zbyly z čarodějnic, vytvoříte skvělá jídla: Stačí použít pivo, zeleninu, alobal nebo ocet
Bufetový pochoutkový salát podle Ostravského gastrošefa: Recept z roku 1976 skvěle funguje dodnes
Komentáře
26. 3. 2021 22:49
13. 3. 2021 13:06