Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tohle zvládnou i děti: Vyrábíme zdravé a chutné domácí gumové medvídky
Zdroj: Bruno /Germany, Pixabay license

Přiznejte se; kdo z vás dětem tajně neujídá gumové medvídky? Cucání, v tomto případě žvýkání barevných gumídků uklidňuje a stimuluje tvorbu slin, takže nemáte pocit suchosti v ústech. Nemluvě o tom, že želatina má i další zdravotní benefity. Jenže kupované gumové sladkosti pro zdraví nejsou úplně ideální. Jak si tyto dobrůtky vyrobit doma?

Hřích jménem gumový medvídek

Na první pohled se zdá, že jsou ohromně zdravé, na ten druhý je to poněkud jinak. Řeč je o želatinových bonbonech, které milují nejenom děti, ale nepohrdnou jimi ani dospělí. Slovo želatina totiž vzbuzuje pocit, že jde o zdravou sladkost, protože tahle složka je přece dobrá na klouby. To je sice na jednu stranu pravda, ale na druhou je jí v každém bonbonu takové minimum, že by musel dotyčný sníst celý pytlík, aby se dalo mluvit o nějakém zdravotním benefitu. Má to ještě jeden háček; kupované bonbony jsou plné cukru a éček. A tak stojí za úvahu, zda není lepší si želatinové bonbony vyrávbět doma...

Domácí jsou domácí

Výroba domácích želatinových bonbonů je jednoduchá a můžete do ní zapojit i děti. Budete potřebovat čerstvou ovocnou šťávu, ideální je domácí, ale dnes se dá sehnat i kvalitní kupovaná, želatinu v prášku a k oslazení med. Zkusit můžete i javorový sirup, který dodá bonbonům trochu jinou chuť. Nezapomeňte na formičky; v internetových obchodech se dají sehnat různé tvary, od již zmíněných medvídků, až po oblíbené žížalky.

Připravte si kastrol, do něj vlijte hrnek a půl ovocné šťávy. Postupně přimíchejte 4 lžíce želatiny a důkladně míchejte. Jakmile se želatina rozpustí, opatrně směs prohřejte. Pozor na to, že se nesmí vařit. Na závěr výslednou hmotu oslaďte medem nebo javorovým sirupem. Horkou ji nalijte do formiček, ideálně silikonových, nechte vychladnout v pokojové teplotě, a pak vložte do lednice, dokud bonbony zcela neztuhnou.

Kde vzít barvu?

Proč dělat bonbony pouze v jedné barvě? Nebojte se rozmáchnout a využít celou barevnou paletu. Pokud se pustíte do červených bonbonů, použijte na ně rybízovou, jahodovou či malinovou šťávu, ale také třeba šťávu z červené řepy. Zelenou vám poskytne kiwi nebo zelené jablko, fialovou pro změnu ostružiny nebo borůvky a na oranžovou použijte mrkev, pomeranč či zázvor.

Pro větší ovocnou chuť můžete spolu se šťávou použít i nadrobno nakrájené ovoce, které je ovšem třeba nejprve rozmixovat do hladka. Místo šťávy můžete zvolit třeba bylinkový odvar z máty, s citronovou šťávou a medem zase vyrobíte léčivé bonbony vhodné při nachlazení.

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více