Šumajstr podle mojí maminky
Suroviny pro 4 porce
4 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 24 367 kJ / 5 824 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 456,29 g |
Tuky | 136,33 g |
Vláknina | 126,96 g |
Cholesterol | 520 mg |
Sodík | 833 mg |
Sůl | 2,00 g |
Sacharidy | 630,20 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Šumajstr se dělá se škvarky, ale i s uzeným je to dobrota.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
20. 2. 2024 09:34
znám a je to moc dobré
6. 3. 2021 03:24
Takhle to neznám, ale s těmi fazolemi je to dobrý nápad. Kroupy i fazole miluji. Já vařím krupeto, což jsou vařené kroupy v uzeném vývaru, mleté či nasekané uzené na cibulce usmažené, pepř, nakonec česnek podle chuti, utřený se solí. Také velká bašta. Ovšem pak ten raketový pohon!
2. 3. 2021 22:12
DORÝ DEN.
Tak s touto pochutinou jsem postoupil mezi 40 finalistů (asi z 300 přihlášených receptu) soutěže v pochoutkovém roce. Přijel k nám Patrik Rozehnal a další dva ve 13 hodin a odjížděli po 18 hod. Sice jsme nevyhráli při vyhodnocní v divadle R. Brzobohatého, ale zážitek velký.
U nás se tomu říká také šumajzl a nebo manželstvo.
Dělám jej velmi podobně, ale dávám dva druhy tmavých fazolí, menší i větší, kroupy 10, oškvarky uzené maso a nebo zabíjačkový kabanos.
Kroupyi namočím řes noc, uvařím v lehce osolené vodě. a zcedím,. Fazoli vařím 5 minut a vodu sleju (předejdu tak nadýmání) a pak v uvařím na skus.
Osmažím na sádle do zlatova červenou cibuli, a všchno smíchám včetně naškrábaného česneku.
Tmavé fazole,cibule a oškvarky s osmaženým kabanosem krásně barví a snoubí se s kroupy, které po uvaření samozřejmě lehce omastím máslem kvůli jemnosti a nelepivosti.
Samozřejmně osolím a dochutím včetně majoránky.
Jako příloha sterilované okurky nebo kvašené zelí, případně zelí s červenou řepou.
Je to starodávné jídlo chudých, ale bohaté svou chutí, vůní i pohledem, navíc když se ozdobí zelenou natí z cibule či petrželí. Chleba se u nás k tomu nedává, neb je to dost tak samé syté.
,,TOŠ TAK,,
Tak s touto pochutinou jsem postoupil mezi 40 finalistů (asi z 300 přihlášených receptu) soutěže v pochoutkovém roce. Přijel k nám Patrik Rozehnal a další dva ve 13 hodin a odjížděli po 18 hod. Sice jsme nevyhráli při vyhodnocní v divadle R. Brzobohatého, ale zážitek velký.
U nás se tomu říká také šumajzl a nebo manželstvo.
Dělám jej velmi podobně, ale dávám dva druhy tmavých fazolí, menší i větší, kroupy 10, oškvarky uzené maso a nebo zabíjačkový kabanos.
Kroupyi namočím řes noc, uvařím v lehce osolené vodě. a zcedím,. Fazoli vařím 5 minut a vodu sleju (předejdu tak nadýmání) a pak v uvařím na skus.
Osmažím na sádle do zlatova červenou cibuli, a všchno smíchám včetně naškrábaného česneku.
Tmavé fazole,cibule a oškvarky s osmaženým kabanosem krásně barví a snoubí se s kroupy, které po uvaření samozřejmě lehce omastím máslem kvůli jemnosti a nelepivosti.
Samozřejmně osolím a dochutím včetně majoránky.
Jako příloha sterilované okurky nebo kvašené zelí, případně zelí s červenou řepou.
Je to starodávné jídlo chudých, ale bohaté svou chutí, vůní i pohledem, navíc když se ozdobí zelenou natí z cibule či petrželí. Chleba se u nás k tomu nedává, neb je to dost tak samé syté.
,,TOŠ TAK,,
2. 3. 2021 19:02
Opravdu dobré, mám rád podobná jídla.
26. 2. 2013 22:59
Šumajstr se u nás doma na Slovácku vařil také s rýží, takže pokud 1974andrea píše, že kroupy nemůže, lze zaměnit za rýži. Milujeme toto jídlo.
17. 10. 2012 17:54
výborná dobrota
17. 10. 2012 17:20
Všem děkuji za komentíky
Bibinka:Ovzduší je po tomto jídle hm..výbušné
Myslím že šumajstr je dobře, jen se tam nedává uzené, ale škvarky, to mám v poznámce
To jsem našla: http://forum.ekucharka.net/krajove-jidlo-ze-slovac...
Bibinka:Ovzduší je po tomto jídle hm..výbušné
Myslím že šumajstr je dobře, jen se tam nedává uzené, ale škvarky, to mám v poznámce
To jsem našla: http://forum.ekucharka.net/krajove-jidlo-ze-slovac...
17. 10. 2012 08:48
Nofronko, nevznášeli jste se po takovém dobrém jídle Chtěla bych vědět, jaký je zprávný název toho jídla, když kouknu do podobných, každý má jiný název-možná zkomolený Máš 16.bod
16. 10. 2012 21:51
Samé dobré surovinkyA výsledek je mňamkový+12
16. 10. 2012 21:19
To tedy neznám a budu muset vyzkoušet...je to moc lákavé.
16. 10. 2012 21:10
Samé skvělé ingredience!!
16. 10. 2012 21:03
Vypadá to výbušně, ale pánské části naší rodiny by to jistě chutnalo , ukládám vyzkouším
16. 10. 2012 20:11
16. 10. 2012 19:24
Šumajstr mám moc ráda. U nás jen se škvarky, sůl, pepř, a špetka majoránky. A proto, že znám, uděluji ti bodíček.
16. 10. 2012 18:06
U nás všechny ingredience jsou oblíbené, takže v brzké době vyzkouším A foto je přímo výstavní
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 12 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 12 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 14 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 16 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Právě bylo uvařeno:
Hrníčková bábovka
Ester71 uvařil před 54 minutami
Rychlé vafle bez vajec a cukru
Sujan uvařila před 4 hodinami
Jednoduchá zeleninová polévka s krupičkou pro začátečníky
Romana20 uvařila před 5 hodinami
Banánová bábovka
chiipss uvařila před 5 hodinami
Krůta na divoko
Chumelice uvařila před 5 hodinami
Rebarborový koláč s pudinkem
MartinaR uvařila před 5 hodinami
Jemné noky
Zizalinka uvařil před 6 hodinami
Plněné žampiony se sýrem
Marcela0123 uvařila před 7 hodinami
Cibule pečená se žampiony
Marcela0123 uvařila před 7 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Pěstujeme rajčata: Jak správně zasadit rajčata? Na balkonová stačí samozavlažovací truhlík, tyčková vyžadují hlubší nádobu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Ceny občerstvení na MS v hokeji v Praze: Pivo za 110 Kč, hranolky za 80 Kč a 70 Kč „vysolíte“ za vodu v „petce“
Další recepty
Tématické fráze: sumajstr se škvarkama šumestr šumaistr šumajtr sumajster šulmajstr sumastr sulimajstr fazolový šumajstr šumejstr jidla z krup jak se vaří šumajstr jídlo šumajstr šmajstr šumastr recept šumajstr s rýží mail sumaj.com loc:cz sumajstr s uzenym šomjstr recept recept na sumestr
Suroviny: kosti uzené, kroupy, fazole, pepř mletý, sůl, sádlo, česnek
Šumajstr podle mojí maminky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qLL3
20 názorů