Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Českem s chutí: Ochutnejte slezské nebe a dejte si oblíbené jídlo českého krále
Zdroj: Slezské bramborové šišky s povidlovou omáčkou. Zdroj: Toprecepty.cz, mika 59

V této oblasti se míchají vlivy polské, pomořanské a východoevropské regionální kuchyně. Může to znít komplikovaně, ale opak je pravdou: slezské recepty jsou snadné a chutnají výborně. Pojďte ochutnat slezské nebe, stryk nebo místní koláče!

Slezské nebe

Neznalým se může zdát, že spojeni slezské nebe je patetickým označením pro slezskou kuchyni. Ale pozor! Je to tradiční masité jídlo německé a slezské kuchyně původem ze Slezska. Slezské nebe je tvořeno z uzeného vepřového bůčku, sušeného ovoce, skořice a citronové kůry. Uvaří se sladká omáčka, smíchá se s jíškou a do toho se pak přidá nakrájené maso. K této dobrotě se většinou podávají slezské bramborové knedlíky, tzv. Kließla.

Zapomenout nelze ani na bigos. Tento tradiční pokrm na území Slezska zřejmě dorazil spolu s Vladislavem II. Jagellonským, který si na něm rád pochutnával na lovech. Jde o polské a litevské jídlo ze zelí a masa, u kterého existuje nepřeberné množství způsobů přípravy. V receptech se objevuje čerstvé i kysané zelí, červené maso, klobása, uzený bůček, houby, podle staré polské tradice se ke konci vaření přidává i trochu medu nebo dokonce rajský protlak.

Stryk – jídlo chudých

Stryky jsou tradiční placky, které se dělají i v sousedním Valašsku. Jde o „jídlo chudých“, které k přípravě potřebuje jen velmi málo. Původní receptura zahrnuje pouze moučné brambory a sůl. Brambory se nastrouhají najemno, uvolněná voda se scedí a vzniklé těsto se osolí. Placky se pak tradičně sušily na rozpálených plátech kamen bez použití oleje. Dobře upravený stryk je tenký, dobře usušený a pouze místy křupavý. Chuťově je zcela jiný než tradiční bramborák smažený na oleji.

Dnes patří stryky k tradičním slezským jídlům podávaným v domácnostech i regionálních restauracích. Původní recept se v některých oblastech rozrostl o vejce a hladkou mouku. Podávají se s houbovou omáčkou, kysanou smetanou, se škvarky nebo s výpekem z kachny. Případně jsou servírovány jako příloha k masitým jídlům.

I Slezané rádi sladké

Mezi oblíbené moučníky v tomto regionu patří například drobenkové koláče, makové koláče, makovky (slezskoněmecky Mohnkließla) a kynuté knedlíky s borůvkami, také jsou tu oblíbené kompoty. Není žádným překvapením, že drobenkový koláč je natolik populární, že se uchytil po celém Německu. Důvodem jeho rozšíření je odsun původního obyvatelstva po 2. světové válce. Drobenka neboli žmolenka (někdy také posypka či posýpka) je směs tuku, cukru a mouky, popřípadě i dalších přísad, která se používá pro zdobení koláčů a jiného sladkého pečiva. Na pečivo se sype před jeho pečením. Použít lze jak cukr krystal, tak cukr moučka. Jako tuk je možné využít například slunečnicový olej.

Kde se najíst

Pokud máte rádi tradiční restaurace, rozhodně stojí za to navštívit Slezský Grunt v obci Háj ve Slezsku – Smolkov, kde naleznete původní kachlová kamna. Vedle nešlápnete ani s Areálem Salaš, kde pořádají zvěřinové a zabijačkové hody. Pochutnat si zde můžete na tradičních i moderních českých receptech.

Komentáře

miniboy miniboy

12. 3. 2021 18:09

:no:

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie