Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zákusek inspirovaný nanukem: Ať božské Míša řezy ovládnou i vaši domácnost!
Zdroj: Míša řez. Zdroj: Toprecepty.cz, senky

S legendárním a výborným Míšou má dětství spojené snad každý. A kdo ne, tak jak kdyby nevyrůstal v minulém století. Jak však vznikly Míša řezy - nadýchaný zákusek, který nese jméno oblíbeného nanuku? A jak si tuto dobrotu připravíte?

Zákusek inspirovaný nanukem

Zmrzlina Míša se začala vyrábět v roce 1962 v pražské továrně Laktos. Původně ale Míša vznikl ve výrobním závodu Zdounky. Nanuk má velmi jednoduchou konzistenci, a možná proto je tak oblíbený. Nalezli bychom v něm pouze tvaroh, smetanu a cukr. Symbolem populárního nanuku je navíc ikonický medvídek, kterého když člověk vidí, okamžitě si znovu vybaví jemnou chuť oblíbené pochutiny.

V průběhu let se obal oblíbeného nanuku prakticky nezměnil, a dnes si tak můžeme v obchodě koupit stejnou dobrotu jako před několika dekádami. Časem se Míšou inspirovaly naše maminky a babičky a neváhaly jej kreativně přetvořit ve výborný zákusek o podobném složení – nadýchaný Míša řez. Krém a poleva u nich chutná podobně jako oblíbený nanuk a spousta rodin si tuto pochoutku připravuje jako nedělní dezert nebo rychlou dobrotu. Příprava Míča řezů je velmi snadná a jen co se objeví na stole, hned se po nich zapráší.

Míša řezy

Co budeme potřebovat na těsto:

  • 6 vajec
  • 6 lžic cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 6 lžic polohrubé mouky (lze použít i bezlepkovou)
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 lžíce kakaa

Co budeme potřebovat na krém:

  • 250 g másla
  • 150 g cukru
  • 500 g tvarohu
  • rum

Co budeme potřebovat na polevu:

  • 100 g másla
  • 3 lžíce mléka
  • 120 g čokolády na vaření

Postup: Nejprve si vyšleháme z vaječných bílků sníh. Utřeme žloutky společně s cukrem, poté přidáme kakao, mouku a prášek do pečiva, vše propracujeme, přidáme sníh z bílků a vše smícháme do vláčného těsta. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech (plech můžeme vysypat v případě chuti i mletým kokosem). Pečeme v troubě na 170 stupňů, těsto je hotové, když se nelepí na špejli. Korpus necháme vychladnout.

Mezitím si připravíme krém, což je také velmi snadné: vyšleháme si tvaroh s máslem, cukrem a rumem do hladké konzistence, poté krémem potřeme korpus a připravíme si polevu. Ve vodní lázni rozehřejeme máslo, nalámanou čokoládu a postupně mícháme. Jakmile máme hladkou hmotu, přidáme za stálého míchání mléko. Hotovou polevou polejeme rovnoměrně krém. Necháme ztuhnout v lednici a můžeme podávat.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více