Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Odhalte sílu manga: Proč chutná trochu jako mrkev a jak v obchodě poznat, že je zralé?
Zdroj: Pixabay, liwanchun, Pixabay License

Mango patří k těm druhům exotického ovoce, které se dá běžně koupit i v našich končinách. Vyjde sice trochu dráž, než třeba jablka či hrušky, určitě se ale vyplatí zainvestovat a zkusit jej. Je to vitamínová bomba s netradičním šmakem, která perfektně ozvláštní váš jídelníček.

Proč jíst mango?

Kromě výtečné chuti a šťavnatosti byste toto zvláštní ovoce měli do jídelníčku zařadit proto, že je zdravé. Podle knihy The Composition of Foods publikované Royal Society of Chemistry Cambridge a Food Standard Agency v roce 2008 najdeme ve 100 gramech manga průměrně 37 mg vitamínu C a 180 mg draslíku. Díky tomu mango umí posilovat naši obranyschopnost, a zároveň pomáhá odstraňovat z těla nejrůznější toxiny. Obsah vitamínu C spolu s obsahem vlákniny v mangu pomáhá také ke klidnému chodu trávení a snižování hladiny cholesterolu. Draslík k tomu reguluje průtok krve v celém nervovém systému a udržuje tlak i tepovou frekvenci v normě.

Jak ho správně vybrat?

Mango coby exotické ovoce je dovozová potravina, což znamená, že mezi momentem, kdy jej někdo utrhl ze stromu a chvíli, kdy si ho koupíte ve vašem místním supermarketu, uplynula nějaká, spíše delší, doba. Ne každé mango je tedy dobré. Jak poznáte ten pravý kus? V první řadě je třeba hledat měkčí, tedy již zralé plody. Poznáte je tak, že mají žluto-oranžově zbarvenou slupku. Zelená manga zralá nejsou, pokud je přesto koupíte, je potřeba nechat je doma v teple v klidu dozrát. Pozor ale na příliš měkká nebo přímo otlačená manga. Otlaky umožňují hnilobě dostat se do ovoce, takže takový kousek už by vám asi moc nechutnal. Pokud mango rozříznete a všimnete si nahnědlé dužiny, znamená to, že se mango při převozu nebo skladování tzv. nachladilo. Z hlediska chuti to není problém, ale takový plod už dále nedozraje a měli byste jej brzy sníst.

Když už jsme u toho krájení, to může být u manga trochu problém. Mango má tlustou slupku, kterou je třeba oloupat, a zároveň velkou plochou pecku, od které se dužina špatně odlupuje. Nejlepším způsobem, jak na to, je odkrojit oblé části manga na jeho plochých stranách, dužinu nožíkem nařezat na kostičky, a pak ji doslova vymáčknout (bude to vypadat tak, jako na hlavní fotografii tohoto článku). Zbývající dužinu kolem pecky pak už slupky snadno zbavíte a můžete ji buď okrájet, anebo přímo okousat.

Co z něj připravit?

Mango je sladké, ale chuťově zároveň trochu připomíná mrkev. S kořenovou zeleninou sdílí obsah betakarotenu, který zároveň může za krásnou barvu exotického ovoce. Mango chutná skvěle syrové, a to třeba přidané do chia pudinku nebo do jogurtu. Oceníte jej jako zvláštnění nejen ovocných, ale i zeleninových salátů, kam se pro netypický šmak dá rovněž zakomponovat. Z manga se dělá výborné pyré, které můžete zmrazit a vyrobit tak domácí sorbet. Nebojte se mango přidávat do smoothies a pokud rádi experimentujete, můžete ho zkusit zkombinovat s masem. Koneckonců, kuřecí steak s broskví je oblíbená česká klasika. Není důvod si myslet, že by chuťově i konzistenčně trochu podobné mango nemělo fungovat stejně dobře. Mango jde dobře dohromady se zázvorem a chilli.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více