Džem z citrusů
Suroviny
Porce: 10 skleniček o obsahu 200g
Nutriční hodnoty
Energie | 2 671 kJ / 638 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 12,00 g |
Tuky | 5,60 g |
Vláknina | 35,60 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 60 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 117,20 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Na krájení používám WS kráječ. Chce to kolečka opravdu slaboučká, jinak se kůra nerozvaří, a máte džem i s kousky. Někdo to má rád. Protože je džem nakyslý, používáme ho většinou do moučníků. Při manipulaci je lépe dřevěné, nedo silikonové nářadí-aby kyselina nereagovala s kovem
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
9. 8. 2013 13:04
9. 8. 2013 12:40
Jedna malá rada. Vaření džemů nebo marmelád ve spojení s cukrem ve větším množství má tendenci karamelizovat. Vařím v malém množství (na plný výkon), vaření v malém množství zůstává přirozená barva ovoce, nehnědne, (nejlépe v hrnci nebo kastrolu s nepřilnavým povrchem). Vařila jsem v něm letos prvně (meruňkovou), nic se nepřipaluje, byla jsem velice spokojená. Dříve se v různém nádobí, přece občas začala připalovat, to jsem musela nechat hrnec vychladit, odmočit, umýt a pak zase pokračovat. Vařím džemy a marmelády moc ráda a nepoužívám žádné želírovací přípravky, to je nepřirozená chuť většinou moc kyselá, např. jahodová jen s cukrem vařená, to je pak na palačinkách úplná lahoda mňam! Pro ty, kdo by chtěli vyzkoušet, jahody, maliny, rybízy angrešt atd. lisuji nejlépe na ručním lisu. Naopak meruňky broskve, mirabelky, třešně, višně atp. nechávám hodně rozvářet (bez cukru)! Propasíruji, nejlépe přes řidší sítko plastové, na pasírování používám pevnější silikonovou stěrku jde to rychleji než lžící nebo měchačkou. Cukr dávám do protlaků až jsou studené (na 1KG protlaku cca 80dg cukru) za občasného promíchávání, vařím až druhý den!
POZNÁMKA: U třešní dávám trochu kyseliny citronvé, aby nebyla mdlá (podle chuti). Vařím i s peckami mají výbornou chuť! Zčásti udělám tzv. klevelu, nevařím úplně do husta, přiliji od oka rum, chvíli povařím, naliji do skleniček na vrch zaliji 1-2 lžičkami rumu a uzavřu je vynikající např. na lívance atd. (Neholduji alkoholu, ale do vaření dávám ráda).
Možná se Vám to zdá příliš zdlouhavé, ale věřte, že není, jsou to jen mnou vyzkoušené poznatky. Přeji Dobrou chuť! Váš recept z citrusů se mi moc líbí, určitě vyzkouším!
5. 1. 2011 15:51
5. 1. 2011 13:46
5. 1. 2011 13:37
19. 12. 2010 19:54
25. 10. 2010 21:43
19. 8. 2009 13:18
19. 8. 2009 13:16
19. 8. 2009 13:12
19. 8. 2009 13:11
19. 8. 2009 13:00
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 48 minutami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 2 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 4 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno před 14 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno 9. 5. 2024 08:30
Právě bylo uvařeno:
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
adamustonik uvařila před 26 minutami
Hrníčkový ovocný koláč
Kveta58 uvařil před 29 minutami
Čajové věnečky
AryKlofan188 uvařila před 54 minutami
Smetanové kedlubny na sladkokyselo
Marie65 uvařila před 2 hodinami
Kynuté těsto na štrúdl
Sei uvařila před 3 hodinami
Meruňkový makovec
Petra Dvor. uvařila před 3 hodinami
Jarní křupavý salát
clova uvařila před 14 hodinami
Sváteční koláčky
hkleslova@seznam.cz uvařil před 14 hodinami
Vepřové na žampionech, kari a smetaně
RenKa73 uvařila před 17 hodinami
Chřest s jahodami a mozzarelou
bludicky uvařila před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Eintopf neboli jídlo z jednoho hrnce: Znáte recept na tento rychlý a plnohodnotný oběd? Je skvělý na léto
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
Další recepty
Tématické fráze: ws kraječ citrusová marmeláda recept pomerančový džem pomerančový jam marmeláda z citrusů limetkový džem marmeláda z citrusů recept citrusový džem pomerančový džem se zázvorem bezinkový džem recept na pomerancovy dzem pomerančový džem recept citrusové džemy limetkovy jam džemy recepty džem z pomerančů klevela z třešní hrnec na vaření džemu recept pomerančový džem recepty na vaření marmelády a džemů z citrusů
Suroviny: citron, pomeranče, voda, cukr
Džem z citrusů
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/l5P6
12 názorů