Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svačina je základ výletu: Co si vzít do auta a co na záda do batůžku?
Zdroj: Pixabay, LuckyLife11, Pixabay licence

Jaro je ideální čas na poznávání českých krás, i kdyby to mělo být jenom za humna. Výzva k výletu se ne vždy může potkat s nadšením celé rodiny. Příslib zajímavé svačiny ale zviklá nejednoho lenochoda a přemluvit se pak nechají i potomci. Dobroty na výlet proto nepodceňujte, i když se třeba jedná jen o procházku do lesa za obcí.

Kam to bude?

Jaké jídlo zvolíme, to by mělo vycházet z toho, na jak dlouho a kam se vydáme. Jelikož ručička venkovního teploměru stoupá do příznivých hodnot a v batůžku na zádech bude teplo ještě větší, chleba s máslem a salámem se nejeví jako příliš šťastná volba, zejména pokud vyrážíme na celodenní túru. Stejně tak je vhodné se zamyslet nad energetickými povzbuzovači, jako jsou například čokoládové tyčinky. Ulepené ruce od pamlsku bez možnosti se opláchnout totiž snadno zkazí odpoledne.

Na záda

Ovoce je určitě správnou volbou, ale co si budeme povídat, na výlet s ním nikoho nenalákáte. Daleko zajímavější už ale může být lyofilizované neboli mrazem sušené exotické ovoce či domácí ovocné tyčinky. Ty snadno připravíte rozmixováním ořechů, sušeného ovoce a datlí. Pak už stačí jen vyložit potravinovou fólií malý pekáček, hmotu do něj rozmačkat tak, aby pokryla dno a vytvořila placku a dát na pár hodin do lednice. Ve finále ztuhlou směs nakrájíte, jednotlivé kousky zabalíte do alobalu nebo potravinového papíru a můžete vyrazit! Na delší výlet se zejména v době zavřených restaurací bude hodit například sendvič. Pozor ale na to, čím ho budete podmazávat a co do něj dáte. Ideální je tenká vrstva mazacího sýra a plátek studeného masa. Aby vás sendvič nezadusil, vložte do něj tenké plátky okurky.

Do auta

Cestování autem nabízí více možností díky praktickým nádobám, ve kterých lze svačiny uchovat. Do uzavíratelných mističek tak můžete připravit například těstovinový salát, do kterého ale místo majolky raději dejte třeba zakysanou smetanu nebo kvalitní bílý jogurt. Pokud jste vyznavači řízků, volte spíš kuřecí nebo krůtí maso a připravte je spíš ve velikosti malého občerstvení než v porci přes celý talíř. S přeplněným žaludkem se totiž budete cítit unavení už v půli krátké cesty. Oblíbenou variantou výletního občerstvení bývají zapečené toasty. Kromě sýrových, šunkových nebo třeba zeleninových náplní se ale dají zapéct i nasladko, s tence nakrájenými jablky ovoněnými vanilkou či skořicí a proslazenými třeba medem.

Pitný režim

Na pití byste neměli zapomínat ani v případě, že se chystáte vyrazit jenom na dvouhodinovou procházku. Jarní sluníčko umí pořádně zahřát a pocit žízně bývá dost nepříjemný a hlavně nezdravý. Na takhle krátký výšlap vám postačí malá lahvička s vodou, do které můžete kápnout třeba trochu citronové nebo limetové šťávy pro osvěžení. Na delší výlet se hodí bylinkové čaje, pomerančový džus zředěný neperlivou vodou, minerálka ochucená sirupem, ideálně domácím, a samozřejmě čistá neperlivá voda.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více