Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Historie ananasu: Býval symbolem bohatství a luxusu, dnes se dává na pizzu
Zdroj: Pixabay, matthiasboeckel, Pixabay LIcense

Máte rádi ananas? A nemyslíme ten v plechovce, ale čerstvý, který nabízí osvěžující chuť a jeho dužnina spolehlivě zažene hlad. Ten, který v sobě skrývá spoustu živin prospěšných lidskému zdraví. Dá se také skvěle využít v kuchyni, a to jak ve studené, tak i teplé. Koneckonců, pizzu Hawai určitě znáte...

Columbův objev

Ačkoliv ananas původně pochází z Jižní Ameriky, jak uvádí magazín Mentalfloss, našel si cestu na karibský poloostrov Guadeloupe, kde si ho poprvé všiml v roce 1493 Kryštof Columbus. Vzal ho s sebou zpět do Španělska, kde si tohle exotické a do té doby nevídané ovoce připomínající obrovskou šišku velmi rychle získalo nadšené fanoušky. Jelikož dovoz byl problematický a plody často připlouvaly znehodnocené, snažili se ho Evropané pěstovat i na starém kontinentě.

Už v polovině 17. století se ananas objevil v několika sklenících v Anglii a Holandsku. Poptávka po něm byla vysoká, produkce evropských ananasovníků bohužel nikoliv. Tohle ovoce bylo extrémně drahé a mohli si jej dovolit pouze nejbohatší lidé. Tak se stalo, že ananas symbolizoval luxus, bohatství a postavení. Vzhledem ke klimatu je dnes největším producentem Kostarika, v Evropě se ananasy pěstují pouze na jediném místě, a to na jednom z Azorských ostrovů.

Proč ho jíst?

Ananas je bohatý na vitamíny skupiny B, vitamín C a betakaroten. Neméně důležité jsou v ananasu obsažené minerály jako hořčík, zinek, draslík, mangan, železo a další. Kromě toho ovoce obsahuje i rozličné organické kyseliny a především bromelin, což je enzym, který štěpí bílkoviny, zmírňuje otoky a zlepšuje hojení ran. Bromelin je rovněž vynikající v prevenci srdečních chorob a zmírňuje projevy revmatismu a dny. Díky bromelinu je ananas oblíbeným doplňkem redukčních diet, protože odvodňuje organismus, zbavuje ho tuků a tělu dodává potřebnou vlákninu.

Čerstvý ananas

Takto zkonzumovaný je samozřejmě nejlepší, protože si zachovává všechny cenné látky. Stačí, když ho nakrájíte a máte chutnou a zdravou svačinu. Můžete ho ale přidat do jogurtu, vyrobit z něj šťávu nebo jej přihodit do smoothie. Rozmíchejte mascarpone s kapkou limetové šťávy, lžící kokosového likéru, ozdobte plátky ananasu a luxusní dezert máte hotový jedna dvě.

Ananas za tepla

Kromě studené kuchyně se ananas dobře uplatní i při vaření. Ostatně, pizza Hawai, kterou zdobí šunka a právě ananas, dlouhodobě budí nadšené diskuze, protože jedni ji milují a druzí nenávidí. Ananas si ovšem velmi dobře rozumí například s kuřecím masem a je běžnou surovinou v receptech asijské kuchyně. Ovoce můžete zapékat, dusit, ale také třeba smažit obalené v těstíčku.

Až vytáhnete venkovní grill, určitě na něm ananas ogrilujte, budete tak mít originální přílohu k masu. Opravdu delikátní předkrm tvoří grilované plátky ananasu obalené ve slanině, kde se skvěle snoubí chuť vypečeného vepřového se sladkostí ovoce. Anebo můžete ananas ozdobit kopečkem šlehačky, posypat jej třeba mandlovými lupínky a podávat jako originální dezert. V létě se pak šlehačka dá vyměnit za zmrzlinu.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více