Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lehké dorty na jaro: Chce to tvaroh a čerstvé ovoce. Pro děti připravte jedinečný palačinkový
Zdroj: Toprecepty, veganotic

Ať už je důvod jakýkoliv, každá pořádná oslava potřebuje dort. V teplém počasí ale nikdo nechce těžké máslové krémy, hutnou čokoládovou polevu a šlehačku. Naše tipy na lehké jarní dorty s ovocem potěší vaše chuťové pohárky, jsou krásné na pohled a zvládnou je s vámi připravit i vaše děti.

Ovoce a tvaroh hrají prim

Kdo by se v teplém a slunečném počasí chtěl patlat s těžkým dortem plněným máslovým krémem a zdobeným šlehačkou? A kdo by si jím chtěl zatěžovat organismus? V zimě taková pochoutka potěší i zahřeje, ale na jaře to chce něco lehčího - no nemáme pravdu? 

 
Při pečení dortu, který hezky vypadá, dobře chutná a pro tělo není kalorickou bombou, potřebujete mít po ruce hlavně dvě ingredience; tvaroh a čerstvé ovoce. Tvaroh, obzvláště ten odtučněný, totiž poslouží místo těžkého másla a šlehačky jako relativně fit základ dortového krému. Použít ale určitě můžete i hustý jogurt.
 

Ovoce zase dodá dortu chuť, vůni, nějaké ty vitamíny, svěžest a navíc jej krásně a přirozeně ozdobí. Jaro a léto ovoci patří, a proto se ve výběru neomezujte. Ať už preferujete lesní plody, jahody nebo třeba borůvky, fandíte jablkům a hruškám, zbožňujete broskve nebo si potrpíte na exotické kousky, v tomhle prakticky neexistují meze. V supermarketech se totiž dá sehnat skoro vše, na co pomyslíte.

Palačinková hora pro malé i velké

Lehkou a zároveň netradiční volbou, která udělá radost dětem stejně jako dospělým, je palačinkový dort. Jak už název napovídá, základem této pochoutky jsou palačinky. Hodně palačinek, abychom byli přesní. Jakmile je máte, stačí je v podstatě navrstvit na sebe a promazávat je džemem nebo sladým tvarohem. Hotovou palačinkovou horu můžete ještě potřít lehkým krémem nebo jen ozdobit ovocem a pocukrovat. Zajímavé je, že palačinkový dort je možné připravit i ve slané verzi pro ty, kdo sladkému nefandí.

Co jsou vlastně palačinky zač? Říkáte si, že to je jasné - tenké placky ze sladkého těsta, které se podávají buď přeložené, nebo zarolované do trubiček a plněné marmeládou, tvarohem či krémem. Pokud byste se o nich ale chtěli dozvědět něco více, třeba jak se dostaly do českých kuchyní, jak je to s původem jejich názvu nebo co palačinky pojí s oslavou Masopustu, podívejte se sem a možná vás překvapíme:

Troubu nechte vypnutou

Lehké na trávení i přípravu jsou samozřejmě dobře známé nepečené dorty, které mají mimo jiné i tu výhodu, že jejich příprava je vážně snadná. Místo korupusu v nich totiž slouží piškoty, ať už dětské, nebo cukrářské, případně rozdrcené sušenky, které většinou stačí smíchat s trochou másla a pořádně je vmačkat do formy. Takové „těsto“ je třeba základem populárního cheesecaku.

Tak co, už se vám sbíhají sliny? Dát si dort nemusí vždy znamenat přecpaný žaludek a pocit, že jste zhřešili a automaticky si přivodili cukrovku! Zkuste některý z našich tipů a uvidíte, že si lehké dorty ihned zamilujete.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více