Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Exotické ovoce od A do Z, díl I.: Ochutnejte papáju, opuncii nebo mangostan
Zdroj: Unplash, Jennifer Pallian

Také se vám občas stává, že v oddělení ovoce a zeleniny v supermarketech nevíte, která bije a nad exoticky znějícími názvy plodů roztodivných barev a tvarů si lámete hlavu? Tak s tím bude teď konec! Postupně vás seznámíme se zajímavými druhy exotického ovoce, které může parádně obohatit váš stůl.

Exotika z druhého konce světa

Na banány už dnes nemusíte stát fronty, v obchodech je najdete doslova na každém rohu, a ani pomeranče nebo mandarinky už pro nás dávno nejsou žádná rarita. Existují ale jiné druhy šťavnatého, lahodného a vitamíny nabitého ovoce, na které si zatím teprve zvykáme. Tyhle kousky, z nichž některé připomínají ježky, jiné šišaté melouny a další mořské hvězdice, k nám cestují z mnoha různých zemí, od Indonésie přes Ugandu, Keňu, Brazílii, Kolumbii, Malajsii až třeba po Dominikánskou republiku. Ovoce do Evropy putuje letecky nebo lodí. A tak díky tomu můžeme mít na stole i to, co u nás běžně neroste a přenést se tak alespoň prostřednictvím jídla do vzdálených destinací.

Papája

Zvenku zelené a uvnitř oranžové plody papáji mají výraznou květinově ovocnou vůni, máslovou konzistenci a sladkou chuť. Papáe se někdy říká ovoce andělů a není to pro nic za nic. Jde skutečně o tak lahodné ovoce, že si při jeho ochutnávání budete připadat asi jako v ráji. Jak papáju konzumovat? Rozřízněte plod podélně napůl a vydlabejte dužinu. Černé pecičky se mohou jíst také, ale pokud by vám nechutnaly, jednoduše je vyhoďte. Papája skvěle vynikne v salátech, sladkých kaších, smothies, džemech anebo ve spojení s parmskou šunkou jako sladko-slaný předkrm. Při přípravě ovocného salátu chuť papáji příjemně zvýrazníte, když dužinu zakápnete limetkou anebo whisky. Zajímavým trikem je použití papáji ke zkřehčení masa, třeba před grilováním. Stačí nakrájet kousky papáji do marinády a nechat společně s masem v chladu odležet. Stejně tak ale můžete papáju přihodit i rovnou do pekáče k vepřové pečeni, maso bude jemnější a šťáva hezky nasládlá.

Opuncie

Opuncie patří do rodu rostlin z čeledi kaktusovitých a její plody podle toho taky vypadají; jsou totiž na povrchu plné jemných malých bodlinek. I z toho důvodu se opuncie trochu hůř loupe, nejlepší je držet ji v rukavicích. Existují ale také vyšlechtěné druhy, které bodlinky, správně řečeno trny, nemají. V obchodech se zase obvykle setkáte s opunciemi, které už jsou očištěné. I tak na nich ale ještě nějaký trn může sem tam zůstat.

Opuncie, neboli kaktusový fík, jak se plodům této rostliny někdy také říká, mívá zvenku barvu žlutou, zelenou i červenou, a stejně tak se liší barva dužiny, od žluté po fialovočervenou. Pokud si chcete tuhle dobrotu užít, musíte ji nejdřív zbavit slupky, ideálně oloupat jako banán. Sladká dužina s tvrdými jedlými semínky v chuti připomíná hrušku, ale je šťavnatější. Využijete ji nejlépe do ovocných salátu, na sladké poháry, jako součást míchaných alko i nealko drinků, případně se také přidává do džemů. Pokud vám v chuti vadí tvrdá semínka, můžete dužinu přecedit a využít z opuncie jen její šťávu.

Mangostan

Ovoce s trochu raritním vzhledem a pronikavou vůní roste v oblastech Jižní Asie, hlavně v Indonésii. Mangostan vypadá zvenku jako kulatá švestka a uvnitř jako česnek. Ale nebojte se, tohle ovoce má velmi lahodnou citrusovo-broskvovou chuť s tóny ananasu, hroznového vína a grapefruitu. Mangostan je nutné zbavit slupky. Udělejte to tak, že ovoce naříznete po obvodu a vršek odklopíte. Pak uvidíte „stroužky česneku“, které je nejlepší konzumovat jen tak, podobně jako hroznové víno. Pokud se stane, že uvnitř plodu najdete také černá semínka, raději je odstraňte. Některé druhy jsou totiž nejedlé, jiné se musejí nejdříve tepelně upravit. I přes tento malý zádrhel ale stojí za to mangostan ochutnat. Je to jako byste si kousli do ovocného koktejlu. Tak neváhejte!

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více