Zkuste Posset: Dezert, kterým chtěla lady Macbeth otrávit stráže, připravíte ze tří surovin!
14. 5. 2021 Vaření
Myslíte si, že se nedá udělat delikatesa za použití jen tří surovin a ještě nad tím nestrávit hodiny času? Možné to je! Anglický studený dezert jménem posset vás o tom přesvědčí. Pokud jej ještě neznáte, seznamte se, prosím!
Co je posset?
Posset má za sebou několik set let dlouhou historii, během níž se částečně proměnil. Původně byl totiž slovem posset označován nápoj, který se připravoval z vína nebo piva, smetany, cukru a vajec a zahušťoval se chlebem nebo ovsem a jedno období byl dokonce považován za lék. V kuchařkách ze 14. a 15. století byly pod názvem posset kromě nápoje uvedeny také specifické druhy porcelánového nádobí, v nichž se teplý dezert podával. Podle webu Britishfoodhistory.com byly nápoje pro krále připravovány z vína a smetany a zahušťovány sušenkami, prostší lid si je vyráběl z vína a mléka a zahušťoval třeba jen chlebem.
Mohlo by vás zajímat
Nápoj byl velmi populární a ve svých dílech - konkrétně v Hamletovi, Macbethovi nebo ve Veselých paničkách windsorských - jej zmiňoval i anglický básník a dramatik William Shakespeare. Lady Macbeth se dokonce ve slavné tragédii pokusila právě otráveným possetem zbavit se nepohodlných stráží. V průběhu 16. století se z possetu stával spíše dezert vyrobený ze smetany, citronové šťávy a cukru, někdy zahuštěný vajíčky. A u tohoto základu již zůstalo.
Jak na to?
Udělat si jemný krémový sladkokyselý dezert není vůbec těžké. Potřebujete jen asi 15 minut času a kvalitní ingredience. Tou hlavní je smetana ke šlehání s obsahem tuku nejméně 31 %, ale lépe 33 % nebo klidně i 40 %. Právě tučnost smetany zkrátí čas přípravy a zaručí dobrý výsledek. Na 600 ml smetany použijte 150 g krupicového cukru a šťávu ze dvou velkých citronů (cca 100 ml). Do kastrůlku dejte smetanu s cukrem a dobře promíchejte. Pomalu zahřívejte za stálého míchání asi 3 až 5 minut, dokud smetana nezačne vřít. Vařte asi 3 minutky, poté odstavte a za stálého míchání vlijte citronovou šťávu. Nalijte do skleniček a nechte vychladnout asi 30 minut. Poté dejte dezert do lednice a nechte jej řádně ztuhnout - chce to nejméně 4 hodiny, lépe je nechat přes noc.
Dokončení a ochucení
Posset podávejte s čerstvým ovocem, nebo jej dozdobte nakrájenou kůrou z bio citronu, případně sušenkami. Můžete jej také zkusit vyrobit z pomerančové šťávy nebo přidat jemně nastrouhanou kůru z citrusů. Posset podávejte vždy ve skleničkách po malých porcích, tak, jako tomu bylo dříve a jak se posset v Anglii servíruje dodnes.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Vaječný likér býval výsadou vyšší vrsty. Ludvík IX. ho odmítl, Washington jím hostil vzácné návštěvy
Zeleninové „kostky“ skvěle dochutí vývar či omáčku: Připravené je máte během okamžiku a jsou úplně bez chemie
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 7 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 8 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 10 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 23 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03
Přečtěte si Zobrazit více
Živáňská pečeně na plechu: Dokonale šťavnatý mix chutí a vůní je jednoduchý na přípravu a nenáročný na nádobí
Čím nahradit vejce, které chybí do receptu? Ukážeme vám několik možností
Poradíme, jak snadno vyrobit domácí zmrzlinu bez zmrzlinovače. Stačí několik málo ingrediencí a správný postup