Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečený květák pětkrát jinak: Dejte si ho smetanový, po indicku nebo se slaninou!
Zdroj: Unsplash, Karolina Kołodziejczak, Unsplash licence

Květák je plný důležitých živin, je dietní, skvěle chutná a v kuchyni je navíc úžasně univerzální. Dnes vám prozradíme pět božích a vyzkoušených kombinací koření a dalších ingrediencí, kterými ochutit a doplnit pečený květák tak, aby byl naprosto dokonalý.

Základní recept

Z květáku je možné udělat skvělou polévku, křupavé placičky, nebo jej obalit ve strouhance a vyrobit českou hospodskou vegetariánskou klasiku. Dietní a lahodný je ovšem také květák pečený v troubě. Je to velmi snadné, navíc si takto upravený květák zachová jak maximum vitamínů, minerálů a dalších látek, tak i svůj přirozený vzhled a chuť. Péct květák totiž můžete jak v celku, tak rozebraný na jednotlivé růžičky. Růžičky se lépe konzumují a vypadají efektně třeba v salátu, zatímco celý květák, který po upečení krájíte na plátky, je působivý jako hlavní chod například se šťouchanými brambory nebo jen s pečivem. Co je při pečení květáku v troubě důležité, to je směs koření, kterou zeleninu ochutíte. Vybrali jsem pět našich oblíbených receptů, které milovníci květáku určitě musí vyzkoušet. Někdy stačí špetka bylinek, jindy to chce ještě pár bonusových přísad ke květáku navíc. Vždycky je to ale pochoutka!

Jako takový základní recept na dobrý pečený květák můžete zkusit smíchat lžičku římského kmínu, špetku sušeného česneku, sůl a pepř s olivovým olejem. Tuto směs rozehřejte na pánvi a přihoďte dvě hrsti plátků mandlí. Mandle opražte, pak do pánve přidejte růžičky květáku, rychle orestujte. Přendejte do pekáčku a pečte na 200°C asi 15 minut. Pokud chcete květák péct vcelku, musíte si jej nejprve předvařit v osolené vodě. Pak olejovou marinádou s kořením celou hlavu dobře potřete (můžete potírat i během pečení) a dejte do trouby. Mandle nakrájejte na nudličky a přidejte je do marinády. Náš tip! Do marinády přidejte i čerstvý koriandr nebo čerstvou petržel.

Barevný květák po indicku

Tento recept ocení milovníci orientálních chutí a vůní. Na květák po indicku budete (kromě květáku) potřebovat lžičku římského kmínu, lžičku uzené mleté papriky, půl lžičky kurkumy, půl lžičky mletého koriandru, špetku chilli, sůl, pepř, olej, utřený česnek a cibuli. Květák rozeberte na růžičky a dejte jej do mísy. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek. Koření smíchejte s olejem v misce vedle. Marinádou pak zeleninu polijte a dobře promíchejte; klidně rukama, aby se ochucený olej dostal na všechny růžičky. Pečte 20 minut na 200°C

Pikantní květák s limetovou šťávou

Pokud máte chuť na orientální květák, ale chcete jej upéct vcelku, zkuste to s tímto návodem. Potřebovat budete bílý jogurt, šťávu z limety, trochu strouhané citronové kůry, chilli, drcený kmín, kari, česnek, kurkumu a sůl. Květák opět předvařte v osolené vodě. Jogurt dejte do misky a vmíchejte do něj veškeré koření a limetovou šťávu. Dobře promíchejte a předvařenou hlávku květáku v kořeněném jogurtu pěkně vykoupejte. Přendejte na plech vyložený pečícícm papírem, pokapejte zbytkem marinády a pečte na 180°C asi 30 až 40 minut, nebo dokud květák není suchý. Z jogurtu by se měla vytvořit krusta.

Květák se slaninou

Takto upravený květák můžete podávat jako přílohu k pečenému masu, nebo jej jíst samotný třeba s chlebem. Potřebujete květák, sůl, kajenský pepř, citronovou šťávu a asi 150 gramů slaniny krájené na menší proužky nebo špalíky. Květák omyjte a rozeberte na růžičky. Přiveďte k varu vodu s citronovou šťávou a solí. Vsypte do hrnce růžičky a po minutě vaření slijte. Předvařený květák dejte na plech, přidejte slaninu a posypte pepřem. Pečte na 180°C asi 10 minut.

Smetanový květák

Skvělá, vydatná a rychlá večeře! Na zapečený smetanový květák budete potřebovat opět na růžičky rozebranou hlávku, dále kelímek smetany na vaření a strouhaný středně tvrdý sýr, nejlépe cheddar nebo goudu. Květák vařte v osolené vodě asi 7 mniut, ne déle. Pak slijte a přendejte růžičky do pekáčku. Část sýra smíchejte se smetanou, solí a pepřem a květák touto marinádou polijte. Obsah pekáčku ještě štědře zasypte zbytkem sýra a dejte péct na 200°C, dokud se sýr nerozteče. Náš tip! Ke květáku můžete přidat papriky - čerstvé, nebo i naložené - anebo špalíky slaniny. Podávejte s vařeným bramborem.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více