Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houbová klasika: Jak na nejlepší smaženici a šťavnaté bedlové řízky?
Zdroj: Toprecepty, mika59

Češi jsou národem houbařů! Uklidňující procházka po lese s košíkem je sama o sobě příjemnou zábavou třeba na chalupě, ale fakt, že z nasbíraných hub se dá vyrobit nějaká dobrota, je ještě lepší! Dnes vám přinášíme osvědčené recepty na tři nejtradičnější houbová jídla; smaženici, řízky z bedlových klobouků a bramboračku. Dobrou chuť!

Dokonalá smaženice

Smaženice (též míchanice) je jednoduché, rychlé a lahodné jídlo, které to ale má trochu těžké hlavně u dětí. Přeci jen, mazlavá, kašovitá konzistence nesedí každému. A přitom je to pokrm tak typický pro českou i slovenskou kuchyni! Jeho základem jsou čerstvé houby a vejce a uvařit ho zvládne opravdu každý. Různé druhy hub očistíme a nakrájíme. Na rozehřátem tuku osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku a houby k ní přidáme. Krátce orestujeme a dochutíme mletým kmínem. Dusíme do měkka a pak přidáme vejce rozšlehané se solí. Mícháme, dokud jídlo nezhoustne a podáváme ještě teplé s čerstvým chlebem. Náš tip! Smaženici nedělejte na oleji, ale na živočišném tuku. Máslo je super, domácí sádlo ještě lepší.

 
Komu nejedou klasické hříbky, babky a další lesní houby, ten může zkusit udělat smaženici z hlívy a žampionů. Oba druhy hub jsou v chuti jemnější, a zároveň jsou v obchodech celoročně dostupné. Náš tip! Smaženici se určitě nebojte dochutit čerstvými bylinkami podle vaší vlastní chuti.
 
 
Další variantou je udělat smaženici z něčeho docela jiného, než jsou houby. Dělává se z ředkviček, brokolice, ale také z květáku nebo z cukety
 

Kdo naopak miluje houby, ale nedokáže se srovnat s onou smaženicovou konzistencí, ten může zkusit z míchanice udělat výbornou polévku, která perfektně zachutná večer během letní bouřky.

 

Bedlové řízky

Podařilo se vám objevit krásně rostlé bedly s širokými klobouky? To si říká o řízky! Bedly mají plnou chuť, na obalování jsou tedy ideální. Bedlové kloubouky stačí jemně očistit, osolit a obalit je v klasickém trojobalu - mouka, vejce strouhanka. Náš tip! Do strouhanky můžete přidat chilli, mletou papriku či strouhaný sýr, do vajíčka utřený nebo sušený česnek. Pečeme v troubě, případně smažíme opět ideálně na másle či sádle.

Houbové miniřízečky se dají udělat i z jiných druhů hub. Vyzkoušejte například tento recept, který vám zároveň prozradí, jak obalit více kousků najednou.

 

Bramboračka jako od babičky

Bramboračka je tradiční polévkou české kuchyně, jejíž základ tvoří brambory, kořenová zelenina a především majoránka, bez které to opravdu nejde. Do poctivé bramborky ale rozhodně patří také houby, ideálně čerstvé. Nejlepší jsou hříbky, ale využijete i babky. Anuše Kejřová ve své Úsporné kuchařce radí využít do bramborové polévky zbytek houbové omáčky. Díky tomu spotřebujete, co by se jinak třeba vyhodilo, a polévku pak navíc už nemusíte zahušťovat jíškou.

 
Pokud nemáte dost čerstvých, určitě se nebojte uvařit bramboračku se sušenými houbami, nezapomeňte je ale nejprve alespoň na 30 minut namočit, aby změkly.
 

Vydatnou bramboračku pro hladové jedlíky uvaříte podle tohoto receptu:

Náš tip! Chcete-li sobě nebo rodině dopřát něco opravdu speciálního, pusťte se do zapečené bramboračky. Je to trochu nezvyklé a mírně pracné, ale stojí to za ochutnání a s tímto receptem to jistě zvládnete!

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více