Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grilování levou zadní: Výběr nejlepších receptů na perfektní maso z grilu
Zdroj: Unsplash, José Ignacio Pompé

V našem seriálu Grilování levou zadní už jsme vás seznámili s teoretickými základy grilování a nejrůznějšími tipy, jak si tuto kratochvíli užít. Tentokrát jsme pro vás ale vybrali ty nejlepší grilovací recepty z našeho webu, které určitě musíte vyzkoušet! A zaměřili jsme se na maso.

Flákota, jak má být

Chystáte se grilovat? Žádný problém! Nejprve si rozmyslete, na jaké maso máte chuť, a pak si přečtěte, jak jej ideálně grilovat, jestli je nutné ho naložit a jaké náčiní k tomu vlastně budete potřebovat:

Pokud máte vše, co potřebujete, nechte se inspirovat následujícími recepty! Vybrali jsme ty nejzajímavější nápady přímo od nejdůležitějších uživatelů našeho webu - od vás! Jedním z nejpopulárnějších druhů masa, které Češi grilují, je krkovice. Je pěkně prorostlá, díky čemuž si zachovává šťavnatost. Tu můžete jen podpořit tím, že krkovici naložíte do pivní marinády.

Mimochodem, marinádou se nikdy nedá nic zkazit. Masu dodá chuť, jen ji nezapomeňte před grilováním osušit, tedy v případě, že používáte marinádu olejovou. Existuje i suchá marináda; ta se většinou dělá ze sušených bylinek a soli a do masa se musí ručně vmasírovat. Více se o tom dočtete zde:

Když už jsme v tom marinování, určitě zkuste vepřové plátky v koriandrovém kabátku. Vepřové maso potřebuje dochutit, takže určitě neprohloupíte.

Krkovičku nicméně určitě můžete připravit i v přírodní podobě. Pak doporučujeme dělat ji v celku a krájet až před servírováním. Maso by uprostřed mělo být ještě mírně narůžovělé.

Boží kuře

Kuřecí maso není moc tučné, což znamená, že má při tepelné úpravě tendenci se vysušovat. Platí to především o prsou, stehna bývají trochu šťavnatější. Nic ale nezkazíte, když jakékoliv drůbeží maso před grilováním naložíte do bílého jogurtu. Náš tip! Nebojte se jogurt dochutit čerstvými bylinkami nebo česnekem.

Dalším trikem, jak grilovat kuře tak, aby si zachovalo maximum chuti a šťávy, je připravovat jej v alobalu. Tak si zajistíte, že se maso propeče i uvnitř a nezůstane syrové, zatímco povrch už pomalu černá.

Už vás někdy napadlo grilovat kuře úplně celé? Jde to, když na to máte vhodný gril. Z téhle dobroty se nají celá rodina nebo parta kamarádů, takže určitě vyzkoušejte. Kuře grilované na plechovce v pivem bude uvnitř nádherně vláčné, zatímto kůrčička bude dokonale křupavá. Už se vám sbíhají sliny? Nám totiž ano!

Něco netradičního

Chcete vyzkoušet něco, co jste dost možná ještě nejedli? Tak vsaďte na tyto bůčkové chipsy. Je to sice kalorická bomba, ale jednou za čas to přece ničemu nemůže uškodit!

Krůtí satay není ani klasické maso z grilu, ale ani tradiční špíz. Je to asijský recept, kdy se kuřecí prsa naporcují a grilují na jehle. Hotová lahůdka se podává s arašídovou omáčkou. Kuřecí lze nahradit i masem krůtím.

A komu nevadí vnitřnosti, ten by měl vyzkoušet vynikající grilovaná játra se zelenými fazolkami podle tohoto receptu:

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více