Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vlašské ořechy zlepšují paměť i náladu a prospívají také srdci. Naložte je do medu!
Zdroj: Pixabay, LubosHouska

Pokud se na podzim těšíte kvůli vlašským ořechům, konečně nastává váš čas. Sice vás čeká louskání a zahnědlé ruce od loupání, odměnou vám ale bude zásoba jader, které využijete do štrúdlu i dalších koláčů. A určitě si je uložte i na zimu, až nastane období pečení vánočního cukroví, budete za ně rádi.

Máte na zahradě papíráky nebo kameňáky?

Vlašské ořechy jsou plody ořešáku královského a označení královský si zaslouží hlavně, co se týká prospěšnosti plodů pro lidské zdraví. Bonusem navíc je pak jejich příjemně aromatická vůně a chuť, kterou oceníte v mnoha dezertech. Jádra se ukrývají v pevné dřevnaté skořápce, která je ještě obalena zpočátku zelenou slupkou, a mohou se lišit barvou téměř ořech od ořechu. Některé jsou žluté, jiné zlatavé až hnědé, jsou i odrůdy s jádry načervenalými nebo nafialovělými. Pokud jste osobou, na kterou padla povinnost louskat ořechy, určitě vás bude zajímat, zda máte v koši ořechy papíráky, polopapíráky nebo kameňáky. Jak již názvy napovídají, měkkou skořápku papíráku rozlousknete i rukou, na kameňáky už potřebujete louskáček, velkou sílu a možná i kladivo. Ořechy začínají dozrávat během září a jejich sklizeň vrcholí v průběhu října. Pokud vám začnou padat ze stromu na zahradu (nebo na hlavu), je načase je začít sbírat. A pusťte se do toho co nejdřív. Nejlepší jsou totiž čerstvě vyloupaná, ještě bílá jádra. Tuto dobrotu si rádi dají i ti, kteří jinak vlašským ořechům příliš neholdují.

Vystihněte správný čas sklizně

To, zda je ořech zralý, poznáte hlavně podle toho, že spadne na zem. Zelená slupka neboli pouzdro kolem dřevnaté slupky v průběhu dozrávání hnědne a praskne a ořech z něho buď sám vypadne, nebo spadne spolu s ním. Nejlepší je si tedy počkat, až ořechy samy popadají na zem, což může někdy nastat až po prvních mrazech. Problém je pouze tehdy, když je příliš vlhko. V tu chvíli je nutné jim trochu pomoci a ořešákem zatřást. K tomu ale přistupte až tehdy, kdy aspoň čtvrtina ořechů sama spadla. Aby ořechy nezačaly hnít, nenechte je pod stromem ležet déle než dva dny. Pokud na ořeších zůstaly slupky, odstraňte je a pak celé nevyloupané ořechy sušte 3–5 týdnů v jedné vrstvě na suchém a světlém místě, nejlépe na sítech. Usušené ořechy přendejte do síťových sáčků nebo i do bedniček s otvory. Je nutné, aby k nim mohl proudit vzduch. Nejlepší je zavěsit je někam do prostoru, aby nezplesnivěly a nezapařily se. Průběžně je kontrolujte a občas některý ořech rozlouskněte a zjistěte, zda je stále v pořádku.

Chrání mozek i srdce

Vlašáky patří k nejzdravějším druhům ořechů, ale také k nejkaloričtějším a nejtučnějším, takže to s nimi úplně nepřehánějte, ideální denní dávka je podle webu Svetplodu.cz 28 g ořechů denně.  Na druhu stranu se z nich ale všechny kalorie nevstřebají a navíc regulují chuť k jídlu, takže vám naopak mohou při hubnutí pomoci. O vlašských ořeších je známo, že nejvíc prospívají našemu mozku. Ne nadarmo svým tvarem právě lidský mozek připomínají. Samozřejmě, že podobnost je to jen čistě náhodná, v každém případě ořechy obsahují podle webu Heathline.com omega-3 mastné kyseliny, které mají velký vliv na funkci centrálního nervového systému. Ořechy vám tak pomohou při stresu, podrážděnosti i depresích. Obecně mají dobrý vliv na činnost mozku, zlepšují koncentraci i paměť, jsou třeba ideální potravou pro studenty v době zkoušek. Přispívají také dobré činnosti mozku ve stáří. Díky omega-3 mastným kyselinám rovněž předcházejí vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Jsou i dobrým zdrojem vitaminu E, vlákniny a antioxidantů. Podle webu Health.com by měly snižovat riziko rozvoje některých druhů rakoviny (např. tlustého střeva nebo prsu).  Nevyhazujte ani ořechové slupky, uděláte z nich výborný čaj, který pomůže při kašli. A jak jej připravíte? Omyté skořápky 20 středně velkých vlašských ořechů zalijte 600 ml vody a nechte 12-20 hodin macerovat. Pak ještě povařte a přeceďte. Pijte třikrát denně.

Do mrazáku nebo do medu?

Nevýhodou ořechů je, že vyloupané mají tendenci se rychle kazit. Nejdéle vydrží ořechy ve skořápce, neboť nepropouští vzduch a jádra nežluknou. Pokud si je chcete i tak vyloupat, umístěte je do nějaké dobře těsnící nádoby nebo do uzavíratelného sáčku a pak je skladujte nejlépe v lednici nebo v mrazáku. V lednici vám vydrží 3-4 měsíce, v mrazáku až rok. Do mrazáku můžete uložit i pomletá jádra a budete je mít rovnou připravená na pečení. Potřebujete-li nějak naložit s přebytkem ořechů a zároveň si připravit nějakou dobrotu na mlsání, naložte si je do medu. Je to snadné. Vyloupaná jádra přendejte do sklenice a zalijte rozehřátým medem. Uzavřete a nechte odstát aspoň 24 hodin. Získáte i výbornou pochoutku třeba do kaší nebo ozdobu na dezerty a poháry.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více