

Brownies s vlašskými ořechy
Suroviny 8 porcí
- Brownies:
- 2 vejce
- 3/4 hrnku (75 g) kakaa na pečení
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1 čajové lžičky instantní kávy smíchané s 1 čajovou lžičkou vody
- 1 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 1 hrnek (200 g) krupicového cukru
- 1/2 hrnku (113 g) másla rozpuštěného a lehce vychlazeného
- 3/4 hrnku (95 g) hladké mouky
- Na ořechovou polevu:
- 1/4 hrnku (56 g) másla
- 1/2 hrnku (100 g) hnědého třtinového cukru
- 40 ml medu
- 1 polévková lžíce (15 ml) smetany
- 1 hrnek (100 g) vlašských ořechů (celých nebo nakrájených)
Postup přípravy receptu
Troubu předehřejeme na 180°C a vymažeme a vysypeme pečicí formu velikosti 22 cm.
Ve velké míse ušleháme vejce, vanilkový extrakt, kakao, sůl, prášek do pečiva a instantní kafe smíchané s vodou, dokud se suroviny dobře nespojí.
Vmícháme cukr a rozpuštěné máslo, dobře promícháme.
4. Nakonec přidáme mouku, promícháme.Těsto nalijeme do připravené formy, uhladíme a pečeme 15 minut.
Mezitím si připravíme polevu.
Poleva: v kastrolu na mírném stupni smícháme máslo, hnědý cukr, med a smetanu. Vaříme 1 minutu, pak přidáme ořechy.
Ihned nalijeme na upečené brownies a vrátíme na dalších 15 minut do trouby.
Upečené brownies vyndáme z trouby a necháme je zcela vychladnout ve formě, potom je vyndáme z formy a krájíme velmi ostrým nožem, který si mezi řezy očistíme.
Poznámka od kuchařky
Mé další recepty najdete na http://www.chute-sveta.cz
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Brownies s vlašskými ořechy
-
casino, chocholate: "Ztraceno v překladu"
Asi jiný cup než u red velvet dortu
-
chocolate:
1US cup = cca 236ml; běžně se uvádí 240ml ale použije-li se čtvrtlitrák, tak se asi nic nestane...
Já mám hrnky pro otesánky (300ml), proto odměřuji dělenou litrovou odměrkou.
(hrnkové rcp nesnáším, a proto u autorky rcp kladně hodnotím i uvedení v gramechNo, asi se chybička občas vloudí...
-
chocolate:jistě. Ale to pořád neřeší nesrovnalost, že 2 hrnky cukru váží 200 g a půlka jednoho pak 100 g.
-
Americane nepouzivaji jako odmerku bezny kuchynsky hrnek, ale maji salek-cup, ktery se primo jako odmerka prodava.Odhaduji, ze ma kolem 180-200ml, tudiz je jasne, ze v porovnani s ceskym ctvrtlitrakem to proste nevychazi.
-
hosta: Asi je americký hrnek jiný než ten český
Místo usnadnění receptu (odměřování) se tím spíše komplikuje -
cathleen: nedalo mi to a zvážila jsem. Hrnek o objemu 250 ml, cukr bílý 250g, cukr hnědý 240g. Tak si vyber
Do hrnku o objemu 240 ml se vejde 180g mouky. To měření je velmi zavádějící, asi jde o "šálek" bůhvíjak velký -
hosta: vidíš, to jsem si nevšimla
-
cathleen: no i v tomto receptu jsou 2 hrnky cukru 200g, 1/2 hrnku 100g. Že by byl ten třtinový dvakrát těžší?
-
cathleen: No, já měření na hrnky někdy vítám u tzv. rychloreceptů. Kdy potřebuju mít moučník šup šup hotový. Pokud ale mám čas péct něco náročnějšího, mám určitě taky čas ingredience zvážit
Ale rozhodně by hrnek měl mít stále stejný objem, jinak je to o ničem
-
Hm, někdo hmotnost hladké mouky upravil, takže moje prvotní otázka padá, byl to tedy jen překlep.
Ale musím se zeptat na jinou věc - nakoukla jsem na tvůj jiný recept kvůli jednomu komentu http://www.toprecepty.cz/recept/44744-valentynsky-... a už jsem z toho popletená celá....zatímco tady váží dva hrnky 200 g cukru, v receptu na valentýnský dort váží 1,5 hrnku 300 g cukru
Možná by bylo vhodné hrníčkování opustit a nechat jen gramáže. -
Jak velký je hrnek (objemem), když je v 1,5 hrnku pouze 95 g hladké mouky