Návrat k domácímu pečení chleba
4. 10. 2012 Tipy a triky
Domácí pekárny se pomalu, ale jistě stávají běžnou součástí vybavení českých kuchyní. Pokud ještě domácí pekárnu nevlastníte a zvažujete její koupi, podívejte se, jaké jsou přednosti tohoto kuchyňského pomocníka.
Domácí pekárny se pomalu, ale jistě stávají běžnou součástí vybavení českých kuchyní. Pokud ještě domácí pekárnu nevlastníte a zvažujete její koupi, podívejte se, jaké jsou přednosti tohoto kuchyňského pomocníka.
Většina domácích pekáren funguje na obdobném principu: vnitřek se skládá z pečící vany, v které jsou umístěny hnětací metly. Do vany stačí dát suroviny (můžete si zakoupit i hotové sypké směsi speciálně určené pro přípravu chleba, ke kterým obvykle stačí přilít jen vodu) a metly se postarají o jejich dokonalé zpracování. Automaticky pak následuje proces kynutí a pečení.
Velkou předností domácích pekáren je, že se o proces přípravy chleba nemusíte vůbec starat. Ve všech fázích si pekárna automaticky nastavuje ideální dobu trvání i teplotu – tak vysoké kvality přípravy pečiva byste sami i při nejlepší vůli jen stěží dosáhli.
Možná vás přeci jen napadá, že jednodušší je zajít si do pekařství a čerstvý chléb si koupit. Domácí pekárna vám však umožní přípravu chleba ve výrazně zdravější verzi, než na jakou jste zvyklí z obchodů. Nabídka hotových sypkých směsí je opravdu široká, a tak není problém pochutnat si z domácí pekárny na nejrůznějších druzích chleba a dalšího pečiva. Různé sladké i slané varianty si navíc můžete ochutit podle svého, například přidáním různých druhů semínek, oříšků či sušeného ovoce.
U přípravy vláčného chleba s křupavou kůrkou však možnosti domácích pekáren zdaleka nekončí. Ceny běžných domácích pekáren se pohybují od jednoho a půl tisíce korun výše; pokud si však zvolíte dražší modely (od tří tisíc korun), neprohloupíte. Takové typy pekáren nabízejí více programů pečení, které lze navíc různě kombinovat – velmi praktickým je například program kynutí bez pečení, díky kterému získáte nadýchané a perfektně zpracované těsto pro přípravu buchet, baget, housek, pizzy a dalšího pečiva. Labužníci zajisté uvítají i možnost nastavení míry propečení svrchní kůrky. Skvělý požitek vám poskytne také funkce Odložený start, která vám umožní navolit si dobu přípravy těsta. Představte si, že večer do pekárny nasypete suroviny a ráno už vás probudí neodolatelná vůně čerstvě upečeného chleba.
Domácí pekárny si oblíbili především lidé dodržující různé diety. Pekárna se tak může stát nepostradatelným pomocníkem při přípravě bezlepkového, bezvaječného či bezmléčného pečiva. Tyto speciální druhy pečiva upečené v domácí pekárně jsou mnohdy chutnější a výrazně levnější než kupované hotové výrobky.
Domácí pekárny jsou opravdovými parťáky do kuchyně. Kvalitnější přístroje si poradí nejen s přípravou těsta a pečením, ale zvládají i zavařování a výrobu džemů a marmelád. A ten, kdo ochutná bezkonkurenční domácí jogurt, už nikdy nebude chtít jinak. Inspiraci pro pochutiny, které vám mohou tyto chytré přístroje připravit, získáte v kuchařkách určených pro uživatele domácích pekáren, kterých je v současné době na trhu celá řada.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Kde mají v Praze nejlepší skořicové šneky a kolik stojí? Vítězem je nuselská pekárna, ale nezklamal ani šnek za 44 Kč na Jiřáku
Jak vybrat kuchyňský dřez
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Uzené stehno v kolínkách
Přidáno před 21 minutami
Mandlové šneky
Přidáno před 12 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 13 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 15 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Přečtěte si Zobrazit více
Nealkoholický punč pro děti i dospělé: Potřebuje koření a pořádnou dávku ovoce
Pečeme s Ivou: Snadné farmářské bagety s celozrnnou moukou jsou krásně nadýchané a po ochutnání si je zamiluje celá rodina
Nealkoholické nápoje: Chutné pití lze připravit i bez alkoholu, přesvědčte se sami
Komentáře
21. 10. 2012 00:23
12. 10. 2012 20:18
8. 10. 2012 13:41
8. 10. 2012 07:53
4. 10. 2012 15:48
4. 10. 2012 14:51