Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Keramické nože se stávají stále populárnějšími kuchyňskými pomocníky. V pozadí této obliby stojí nejen jejich nadčasový módní design, ale především jejich praktické vlastnosti, které vám usnadní každé vaření.

Keramické nože se stávají stále populárnějšími kuchyňskými pomocníky. V pozadí této obliby stojí nejen jejich nadčasový módní design, ale především jejich praktické vlastnosti, které vám usnadní každé vaření.

Nadstandardní tvrdost

Ačkoli jsou keramické nože velmi lehké a působí křehce, jejich tvrdost je výjimečná. Tyto kuchyňské nástroje jsou totiž vyrobeny z pokročilých high-tech keramických materiálů, jako je například oxid hlinitý nebo oxid zirkoničitý. Jen pro představu: na Mohsově stupnici tvrdosti, která končí nejtvrdším materiálem světa, diamantem, jenž má 10 mohsů (jednotka tvrdosti), mají materiály keramických nožů 8,2 mohsů, zatímco třeba ocel pouhých 5 mohsů. Díky takto vysoké tvrdosti se mohou keramické nože pyšnit unikátními vlastnostmi, které při vaření zajisté oceníte.

Výjimečná ostrost a dlouhá životnost

Čepele keramických nožů jsou velmi ostré a svoji ostrost si při správném zacházení a bezpečném uskladnění udrží bez broušení i několik let. (V případě potřeby nabroušení keramických nožů se raději obraťte na odborníky, kteří k broušení používají diamantový kotouč. Pro domácí broušení jsou sice k dostání diamantové brousky, avšak nevhodnou technikou broušení můžete nože ještě více ztupit, nebo dokonce nenávratně poškodit.) Díky vysoké ostrosti jsou keramické nože nepřekonatelné v krájení měkčích potravin, které s těmito pomocníky dokonale nakrájíte bez sebemenší známky stlačení či promáčknutí.

Aby vám keramické nože sloužily desítky let, pamatujte, že navzdory vysoké tvrdosti mají nízkou odolnost při ohnutí, což znamená, že při větším tlaku se noži může ulomit část, popřípadě celá čepel. S těmito nástroji je zapovězené například vykosťování, porcování či otevírání konzerv. Při špatném zacházení může dojít k mechanickému poškození čepele. Oprava ostří je omezená: u keramických nožů jsou opravy možné pouze u poškození do 2-3 mm.

Snadná údržba

Keramické nože nepodléhají korozi a jsou odolné vůči vzniku nevzhledných skvrn, proto i jejich každodenní údržba je více než snadná: stačí je opláchnout pod proudem vlažné vody. Jak již bylo řečeno, nože jsou náchylné ke zlomení či mechanickému poškození, proto dbejte na jejich vhodné uskladnění.

Keramické nože pro zdravé vaření

Keramické nože se těší opravdu velké oblibě především mezi milovníky zdravé výživy. Keramika nepohlcuje žádné pachy, ani chutě nakrájených potravin, a proto jsou nože z tohoto materiálu více než vhodné pro přípravu čerstvých syrových jídel. Potraviny jimi nakrájené navíc nedostávají kovovou pachuť, nehnědnou a neztrácejí důležité vitamíny a enzymy.

Keramické nože se stanou nejen praktickým, ale zároveň i dekorativním prvkem vaší kuchyně. V současné době si můžete vybrat z velké škály nožů s barevnými vzory a motivy, které vás při přípravě pokrmů budou těšit.

Za keramický nůž zaplatíte více než za klasický ocelový, ale jak to u kvalitních výrobků bývá, investice se vám po čase vrátí.

Komentáře

spagetka spagetka

30. 10. 2012 20:12

Trochu poodbočím, k sadě keramických nožů jsem dostala i keramickou škrabku. Sousedka mě hned varovala, že to je na nic, že ji má 2 roky a asi ji vyhodí, že s ní v ruce neumí. Mně to nedalo a zkoušela jsem. Musím přiznat, že mi taky ze začátku nic nešlo, než jsem pochopila, že rukojeť škrabky musím držet zcela jinak než jsem byla zvyklá u klasické kovové s dřevěnou rukojetí, takže dnes je i u sousedky vše o.k. a spokojenost nejen s noži, ale i škrabkou.:yes::yes::yes:

Tom Beyk Tom Beyk

30. 10. 2012 19:57

Nože jsou opravdu jen na měkčí potraviny - hlavně zelenina a ovoce, i krájením chleba se o kůrku ostří otupí:-!. Menší otupení se dá opatrně opravit na ocílce (vyzkoušeno).
Nejlepší značka je KYOCERA:yes:

Svetlana Svetlana

25. 10. 2012 09:44

...stoprocentní souhlas :yes::yes::yes:...mám sadu 5 nožů už dva roky a v podstatě nepoužívám už ani nože jiné...i když by mi stačily v podstatě nože dva - jeden menší, druhý větší a používala bych je na všechno...:-8:-)

Ilona

24. 10. 2012 20:09

:-D:-));-):-)

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více