Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Známé české hospody: Kde je dnes konec Jedové chýši, jež byla kdysi sídlem neřesti?
Zdroj: Volné dílo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=63298113, Neznámý fotograf – Muzeum hlavního města Prahy

Díky seriálu Hříšní lidé města pražského ji zná snad každý. A přesto již nestojí přes 90 let. Legendární Jedová chýše byla zbourána v roce 1933, a ačkoliv hospoda se stejným jménem stojí ve Vodičkově ulici, nesdílí s tou původní kromě názvu nic. Čím se podnik s odrazujícím jménem proslavil?

Hospoda s bohatou historií

Krčma Jedová chýše, nízký domek s mansardovou střechou krytou šindelem, byla postavena patrně ve 13. století, tedy ještě dávno před založením Nového Města pražského. Spisovatel Karel Ladislav Kukla ve své knize Pražské bahno, vypráví řadu příhod spojených s tímto místem. Do hospody měl údajně chodit strašívat Golem, dle židovské mystiky člověkem oživená socha, se kterou se v legendách o staré Praze setkáme snad na každém kroku. Pražského golema měl v život uvést Rabi Löw, aby chránil židovské ghetto před křesťany. Hospoda byla také údajně oblíbeným místem Václava IV., který ji navštěvoval v přestrojení s katem. Při jedné z návštěv, kdy hospoda byla známá pod jménem Na Vinici, rozpoznal král dva traviče, kteří mu podali ve Vídni jed, a když si oba výtečníci odskočili k tanci, přikázal katu, aby jim poháry vína také otrávil. Proto, jak píše Ladislav Kukla v knize Pražské bahno, se od té doby se začalo krčmě Na vinici říkat Jedová chýše.

Jedová chýše – eldorádo neřesti

V polovině 19. století to začalo s hospodou jít prudce z kopce.  Scházely se tu ženy provozující nejstarší řemeslo a chodívali sem i němečtí bohémové a medici z nedalekých léčebných ústavů. Medici zde často prý míchali různé recepty a možná i proto Jedová chýše. Jeden z majitelů prý přivazoval lžíce na řetízky, a aby nikdo neukradl talíře, nechal do stolů vydlabat jamky, do kterých se jídlo servírovalo. Když host dojedl, hostinský hadrem otřel lžíci i jamku a byla připravena pro dalšího. Nějaký čas Jedovku oficálně vlastnil Spolek českých mediků, kterému však skromné poměry přestaly zanedlouho vyhovovat. Spolek proto plánoval na místě Jedové chýše vybudovat moderní Lékařský dům. Realizace nápadu se zhostil profesor Antonín Heveroch, který za tímto účelem dokonce oslovil architekta Jana Kotěru. Bohužel, parcela se ukázala jako nevhodná k výstavbě podobného zařízení, a tak z plánů sešlo. Heveroch pak odkoupil pozemek i s Jedovou chýší do osobního vlastnictví a chtěl si zde postavit dům s vyhlídkou. Přátelé prof. Heverocha varovali, že krčma je prokletá. Ten jejich varování nedbal a půl roku po její koupi, v roce 1927, nečekaně zemřel.

Všechno jednou končí

O šest let později, v roce 1933, byla zbourána i Jedová chýše. Její odkaz však přežívá díky československému televiznímu kriminálnímu seriálu Hříšní lidé města pražského režiséra Jiřího Sekvence, který byl natočený podle tří povídkových souborů spisovatele Jiřího Marka. Na místě Jedové chýše nyní stojí dům architekta Josefa Kalouse.

 

 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více