Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Přebytečný výpek ze slaniny? Nevyhazovat! Máme pro vás 4 skvělé tipy, jak si s ním poradit
Zdroj: Casey de Viese, Unsplash.com

I když se zdá, že s přebytečným tukem po smažení slaniny už nic nevymyslíte, rozhodně ho nevyhazujte. Zbavit se výpeku vylitím do dřezu je nešetrné nejen k odpadním trubkám, které tak snadno zanesete, ale i k životnímu prostředí. Je proto praktické uskladnit ho v lednici, lze s ním totiž dělat divy - místo másla nebo oleje dovede váš recept k dokonalosti.

1. K vylepšení snídaně

Ráno bez vůně slaniny? Ani náhodou. Tedy určitě ne, pokud máte po ruce tuk ze slaniny. Přidejte ho trochu na pánev místo másla a míchaná vajíčka budou slastí. Stejným způsobem můžeme postupovat i při přípravě slaných francouzských toastů.

2. Na hranolky pečené v troubě

Jsou vaše děti milovníky hranolek a vy chcete sáhnout po zdravější variantě, tedy nepoužívat fritézu? Trouba má tendenci hranolky vysušit a může se proto zdát, že právě ty z fritézy chutnají lépe. To ale napraví trocha čarování právě se slaninovým výpekem. Nechte ho 20 sekund v mikrovlnné troubě a přidejte na hranolky. Jejich masová vůně a chuť přebije i chuť těch z fast foodů.

3. U grilování už nepoužijete nic jiného

Většina grilovacích receptů začíná nejzásadnějším krokem -  potřít rošt olejem, aby se jídlo nepřichytilo. Často sáhneme po spreji na promazání roštů, stačí ale na rošt štětečkem na pečivo nanést tuk ze slaniny a nejen že docílíme stejného efektu, ale vše na grilu získá navíc skvělou chuť voňavé slaninky.

4. Připravte teplou slaninovou zálivku

Teplá slaninová zálivka zdokonalí vařenou zeleninu i čerstvý salát. Na pánvi zahřejte 2 lžíce výpeku a přidejte šalotku nebo česnek. Nechte lehce povařit a přidejte stejné množství olivového oleje, octa a hořčice (dijonské nebo plnotučné). Přimíchejte trochu pepře a soli. Jakmile se směs lepí ke lžíci, je připravena dochutit třeba grilovanou zeleninu.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více