Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Téma školních obědů otevírá Zdeněk Pohlreich už pěknou řádku let. Dvakrát se mu věnoval ve svém pořadu Ano, šéfe! a nyní se o něm zmínil opět. Jeho pohled se za dlouhé roky nezměnil a slavný šéfkuchař trvá na tom, že je třeba, aby se naopak stravování dětí změnilo a místo nařízení zavládl zdravý rozum.

Změna nenastala ani za 15 let

Zdeněk Pohlreich se o školním stravování zmínil na festivalu MAKRO Czech Gastro Fest, který proběhl minulý víkend v pražském O2 Universu. Dobře naladěný šéfkuchař, který rozdával úsměvy na všechny strany a ochotně se fotil s přítomnými návštěvníky, při zmínce o školních jídelnách trochu zvážněl.

Bylo vidět, že tohle téma mu není lhostejné a zároveň mu vadí, že od doby, kdy natáčel v základní škole Bílá (2009) a Slovanském gymnáziu (2017) nedošlo k dostatečným změnám.

Rituální spálení předpisu

„Kde já vidím vidím obrovskou změnu, která se odehraje během příštích pár let, bude to, čemu se říká institucionální, neboli závodní a školní stravování, myslí si Pohlreich. „To musí projít naprosto zásadní přestavbou, nějakým procesem, kde se o tom bude přemýšlet,“ dodává s tím, že rozhodně se situace musí zlepšit. 

„Rituálně se spálí předpis o spotřebním koši a mělo by to být o tom, aby děti jedly, na co mají chuť. Ten mladej organismus si z toho stejně vždycky něco vybere,“ je přesvědčen slavný šéfkuchař. 

„Jestli má jídlo něco přinášet, tak aby ho lidi jedli s chutí. O to tělo se nemusíme tak strašně bát, nikdo nám nemusí předepisovat, co nám chutná,“ vysvětlil šéf tří renomovaných pražských restaurací. 

Spotřební koš 

Pohlreichem „proklínaný“ spotřební koš stanovuje, jaké výživové požadavky mají splňovat jídla podávaná ve školní jídelně. Legislativně jsou stanoveny určité skupiny potravin (maso, ryby, mléko, ovoce, zelenina atd.) a jejich doporučená spotřeba na žáka a den.

Právě tento předpis dráždil šéfkuchaře už ve druhé řadě pořadu Ano, šéfe!, kdy se štábem zavítal do školní jídelny na základní škole Bílá v pražských Dejvicích. Připomeňme si, jak to tam tehdy vypadalo. 

V kuchyni problém nebyl

Přestože Pohlreich tehdy očekával, že strava ve školní jídelně nebude stát za moc, byl mile překvapen. Nejen kvalitou, ale především prací zdejších kuchařek, které ukazovaly, že jim na místních dětech skutečně záleží.

Problémem byla spíš paní ředitelka, která měla o přípravě jídel svoje představy, ačkoliv sama nikdy nevařila a spíše si pozváním pořadu řešila osobní rozpory se svými podřízenými.

Ti nakonec od Zdeňka Pohlreicha dostali nejen psychickou podporu, ale i jednu hvězdičku, která oceňovala především jejich pracovitost a snahu se dobře postarat o děti.

Středoškoláci na tom nebyli lépe

V roce 2017 se Zdeněk Pohlreich v rámci natáčení 86. dílu Ano, šéfe! vydal pro změnu do olomouckého Slovanského gymnázia. Zdejší studenti francouzské sekce totiž stávkovali proti tomu, že dostávají jídlo studené a navíc nemají ani na výběr. „Bohužel, jedna z mála tradic, kterou tady dodržujeme, je to, že jídlo ve školách nestojí vůbec za nic,“ komentoval to tehdy Pohlreich.

Zpočátku ovšem stál na straně školy a myslel si, že studenti jsou pouze rozmazlení a neváží si práce zdejších kuchařek. Proto několik z nich „nahnal“ do kuchyně, aby si vyzkoušeli, že není jednoduché připravovat jídlo pro takové množství lidí.

Postupně však zjišťoval, že ohledně jídla skutečně není všechno v pořádku. Nakonec ovšem udělil jednu hvězdičku s podmínkou, že si ji gymnazijní jídelna nalepí až v momentě, kdy studenti uznají, že si ji zdejší jídlo zaslouží.

Škola, kde se vaří jinak 

Možná, že to dnes v Pohlreichem navštívených školách již vypadá ohledně stravování lépe, spotřební koš totiž nemusí nutně znamenat "stopku" pro kvalitní a dobré jídlo, jak jsme se ostatně sami přesvědčili v jiném školním zařízení, a sice v pražské "mateřince". 

Pražská Mateřská škola Na Korábě je stravováním vyhlášená. Přestože zde, jako v každé jiné škole, také musí při plánování jídelníčku hospodářka dodržet nejen finanční limit, ale i již zmíněný spotřební koš. Ovšem, když se chce, jde to. 

Místní kuchařka je do práce zapálená a děti zde do jídla nikdo nutit nemusí. Chutnají jim i zeleninové kari s batáty, dýní a mangem, nebo špenátové palačinky s uzeným lososem, lučinou a rukolou. Ano, takové dobroty se Na Korábě vaří. 

A o místní rajské si maminky povídají ještě doma. Tady by asi ani slavný šéfkuchař nemusel nic měnit. 

Zkrátka, školní stravování může být "průšvih", stejně jako zážitek. A mimo jiné o tom byly přednášky i jiné akce v již proběhlém festivalu Makro Czech Gastro Fest, který jsme taky navštívili. 

Jak to na místě vypadalo, to zjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - MAKRO Czech Gastro Fest

Ukázat 27 fotografií

Náš tip: V jedné ze školních jídelen Zdeněk Pohlreich vařil špagety, náš videorecept poradí, jak na ty s medvědím česnekem:

Zdroj informací:

jidelny.cz - Spotřební koš

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více