Svatomartinské rohlíčky jako od babičky: Jednoduchý recept zvládne každý!
11. 11. 2021 Vaření
Hostina na svatého Martina právě začíná! Nasolte husu, otevřete si první mladá vína a zadělejte těsto na tradiční Svatomartinské rohlíčky. Žádné jiné dny v roce nejsou s tímto pečivem tak úzce propojeny jako právě svatomartinské posvícení. Vraťte se s námi k odkazu předků a nechte provonět kuchyň máslem a ořechy…
Dárek na odchodnou
Martinské rohlíky, podkovy, roháče, zahýbance… Všechny tyto staročeské názvy odkazují k jedné jediné dobrotě, Svatomartinským rohlíčkům, které se v Čechách a na Moravě pekly v období kolem svátku svatého Martina. Podle publikace Lidové pečivo v Čechách a na Moravě se rohlíčky dělávaly nejčastěji z kynutého buchtového nebo rohlíkového těsta. Pečivo se buď nechávalo prázdné, nebo se rohlíčky či podkovy plnily různými nádivkami, od makové přes ořechovou až po hrušková povidla. Rohlíčky často sloužily k obdarování čeledi, která v tuto dobu obvykle měnila službu a pečivo dostávala na odchodnou. Proto se rohlíčkům také někdy říkávalo vandrovnice. Tvar pečiva, tedy rohlíky, měl upomínat na rohy dobytka, o které se čeleď starala, nebo měly rohlíčky připomínat podkovy koně svatého Martina.
Mohlo by vás zajímat
Kynuté nebo nekynuté
Původní Svatomartinské rohlíčky se dělávaly z bohatého kynutého těsta, plného másla a vajec. Nejčastěji se plnily ořechovou nádivkou z vlašských ořechů, které byly tou dobou právě správně nasušené. Oblíbené nádivky byly ale také povidlová, maková nebo jablečná. Tradice pečiva ve tvaru zahnutého válečku přetrvala léta, ale postupně se receptury proměňovaly, a tak se dnes už běžně pečou rohlíčky z křehkého, šlehačkového nebo tvarohového těsta. Zkuste to třeba podle našeho videa:
Pokud spíše patříte mezi zastánce klasického pečení, pusťte se do tradičního kynutého těsta. To můžete vylepšit omládkem. Rohlíčky pak budou i druhý den krásně voňavé a vláčné. Ale nezapomeňte je před vložením do trouby potřít rozšlehaným vajíčkem a posypat plátky mandlí nebo mákem. Přesně tak, jak to dělávaly naše babičky. A když už jsme u té minulosti našich předků, budete-li se chtít vrátit k dávné tradici, můžete rohlíčky taky někoho obdarovat. Buď za odměnu anebo jen tak. Z lásky. Zkrátka oslaďte den sobě i druhým…
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Tradiční česká kuchyně: Poctivé kynuté buchty jak od Honzovy maminky
Jak upéct kynuté svatomartinské rohlíčky? Chutnají skvěle s ořechovou nebo makovou náplní, na suroviny jsou nenáročné
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí kostky na červeném víně a řapíkovém celeru
Přidáno před 3 hodinami
Slunečnicový chléb s kefírem
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí kostky se zeleninou a houbami
Přidáno před 8 hodinami
Snídaňová vejce Benedikt
Přidáno před 9 hodinami
Domácí ravioly plněné žampiony s rajčatovou omáčkou
Přidáno 6. 5. 2024 13:01
Domácí ravioly se špenátem a slaninou
Přidáno 6. 5. 2024 12:15
Přečtěte si Zobrazit více
Slavná americká pink lemonade se připravuje z citronů, skvěle osvěží a typicky růžovou barvu jí dodá netradiční surovina
Jak upéct svatomartinské rohlíčky? Stačí několik surovin a z tvárného těsta vznikne výtečný moučník našich babiček
Tereza z Peče celá země nabídla recept na koňakové špičky do skleničky: Vejde se do nich víc likéru, říká s úsměvem