Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Martinské podkovy - rohlíky, martiny, zahýbáky

Martinské rohlíčky (podkovy) se tradičně pečou na svátek sv. Martina, kynuté či nekynuté, se sladkou nebo slanou náplní, ale dokonce i neplněné. Tyto podkovy jsou naplněné ořechovou náplní, provoněnou mletými perníčky.

Hodnocení receptu je 5,0 (41×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Náročný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 20 min bez doby kynutí

40 min (20 min příprava + 20 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 18 kusů

18kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie19 911 kJ /
4 759 kcal
Bílkoviny112,57 g
Tuky221,06 g
Vláknina32,36 g
Cholesterol 352 mg
Sodík 731 mg
Sůl1,74 g
Sacharidy547,98 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ve vlažné vodě rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme hodinu kynout. Krok 2: Během kynutí těsto jednou nebo dvakrát propracujeme. Krok 3: Připravíme ořechovou náplň. Mleté ořechy spaříme vroucím mlékem, promícháme a spojíme s ostatními surovinami. Krok 4: Vykynuté těsto rozdělíme na třetiny, z každé uděláme velkou bulku a necháme 8-10 minut odpočinout. Krok 5: Rozkynuté bulky rozválíme na kruhové pláty a všechny rozřežeme na šestiny. Krok 6: Na širší část každého trojúhelníčku těsta uložíme náplň, těsto opatrně svineme a rohlíčky zahneme do podkovy. Osvědčený postup je lehce rozválet malým válečkem do stran širší stranu trojúhelníku těsta ještě před plněním a teprve pak uložit náplň. Rohlíčky jsou delší a jdou lépe ohýbat do podkov. Krok 7: Hotové martiny uložíme na plech s pečicím papírem nebo fólií, necháme je cca 30 minut dokynout. Krok 8: Potom potřeme zbytkem vejce a můžeme posypat sekanými ořechy nebo mandlovými lupínky Krok 9: Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 18-20 minut.

TIP: Nejlepší náplně do svatomartinských rohlíčků

Zveřejněno 4. 11. 2019

Poznámka autorky cathleen

Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Martinské podkovy - rohlíky, martiny, zahýbáky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mJE0

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Martinské podkovy - rohlíky, martiny, zahýbáky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mJE0

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (8)

:-)<3:yes::yes: recept u foto - perfektní :-K

Odeta Wollmanova: děkuji za vyzkoušení i vloženou fotografii :-K

Dobrý recept, s těstem se dobře pracuje. :yes::yes: Ani jeden nepraskl !
Uplácala jsem rohlíčky, jen bez vanilkového cukru a perníčků. Dala jsem skořici a nakrájené rozinky namočené v rumu, i s tím rumem, my malé děti nemáme.
Klidně bych si dala rohlíčky k obědu, ale muž se nějak netvářil.

danila: děkuji :-K jsem ráda, že chutnaly i u vás:-8

odskúšané-sú vynikajúce:-)

Když nemám perníčky, přidám buď mletou skořici a nebo koření na medový perník :-K

magdalenka: děkuji <3 perníkem je ta ořechová náplň dochucená a ovoněná - prý byly rohlíky dobré :-D

Musím obdivovať. Zvlášť náplň s perníkom. :yes:

Tématické fráze:
martinovi rohlíčky, martinské rohlíčky, rohlíky podle martiny markéty, recept martinské rohlíčky, mart. rohlíčky

Suroviny:
voda, žloutek, mouka hladká, mouka polohrubá, kůra citronová, sůl, cukr vanilkový, cukr, máslo, droždí čerstvé, ořechy mleté, mléko, perníčky, med, cukr, rum, bílek, mandle, rohlík

Přidat fotografie receptu