Martinské podkovy - rohlíky, martiny, zahýbáky

cathleen Kuchařka: cathleen

Moučníky , Kynuté 7 názorů

Suroviny

180 g vody
1 žloutek (bílek přijde do ořechové náplně)
1/2 vejce (zbytek na pomazání rohlíků před pečením)
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
strouhaná citronová kůra
špetka soli
vanilkový cukr (20 g)
30 g cukru
50 g změklého másla
15-17 g čerstvého droždí
Náplň:
250 g mletých ořechů
200 ml mléka
50 g mletých nezdobených perníčků nebo piškotů
50 g medu
50 g cukru
1-2 lžíce rumu
bílek
Ořechy spaříme vřícím mlékem a přimícháme ostatní suroviny.
Recept si zatím oblíbilo 25 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Ve vlažné vodě rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme hodinu kynout. Během kynutí těsto jednou nebo dvakrát propracujeme.

  2. Vykynuté těsto rozdělíme na třetiny, z každé uděláme velkou bulku a necháme 8-10 minut odpočinout. Rozkynuté bulky rozválíme na kruhové pláty a všechny rozřežeme na šestiny. Na širší část každého trojúhelníčku těsta uložíme náplň, těsto opatrně svineme a rohlíčky zahneme do podkovy. (Osvědčilo se nám širší stranu trojúhelníku těsta ještě před plněním malým válečkem lehce rozválet do stran a teprve pak uložit náplň. Rohlíčky jsou delší a jdou lépe ohýbat do podkov.)

  3. Hotové martiny uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií, necháme je cca 30 minut dokynout, potřeme zbytkem vejce (můžeme posypat sekanými ořechy nebo mandlovými lupínky) a upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/18-20 minut). Vychladlé podkovy na talíři ještě pocukrujeme.

Poznámka

Pekárnománie -> www.pekarnomanie.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 162 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Martinské podkovy - rohlíky, martiny, zahýbáky

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Odeta Wollmanova: děkuji za vyzkoušení i vloženou fotografii :-K

    Odpovědět

  • Odeta Wollmanova Odeta Wollmanova

    Dobrý recept, s těstem se dobře pracuje. :yes::yes: Ani jeden nepraskl !
    Uplácala jsem rohlíčky, jen bez vanilkového cukru a perníčků. Dala jsem skořici a nakrájené rozinky namočené v rumu, i s tím rumem, my malé děti nemáme.
    Klidně bych si dala rohlíčky k obědu, ale muž se nějak netvářil.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    danila: děkuji :-K jsem ráda, že chutnaly i u vás:-8

    Odpovědět

  • danila danila

    odskúšané-sú vynikajúce:-)

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Když nemám perníčky, přidám buď mletou skořici a nebo koření na medový perník :-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    magdalenka: děkuji <3 perníkem je ta ořechová náplň dochucená a ovoněná - prý byly rohlíky dobré :-D

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Musím obdivovať. Zvlášť náplň s perníkom. :yes:

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo