Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Znáte sakrajdu? Dokonalý perníkový závin s povidly můžete využít i místo cukroví!
Zdroj: Toprecepty, Miquel

Uvařili jste letos velkou várku povidel a nevíte, co s nimi? Využijte je třeba do sakrajdy. Tento netypický závin naplněný povidly je příjemným zpestřením mezi jablečnými štrúdly. Když jej nakrájíte na kousky, získáte tak neobvyklý druh vánočního cukroví, který je navíc rychle hotový.

Oukotě nebo habešan? Zkrátka perníkový závin

Závin sakrajda je tradičním staročeským receptem. Pekl se hlavně v oblasti Krkonoš a v Podkrkonoší, ale rozšířil se odtud do celých Čech. Připravoval se při výjimečných příležitostech, při různých oslavách nebo posvíceních a samozřejmě také na Vánoce. Od klasického závinu se sakrajda liší nejen použitím povidel do náplně místo strouhaných jablek, ale také speciálním perníkovým těstem. Postupně se pro tento dezert vžily i další názvy – oukotě, habešan nebo trnky brnky. Můžete se ale setkat i s prostým názvem perníkový závin. Původ perníkovým kořením vonícího pečiva není jasný stejně jako původ jeho trochu zvláštního jména. Zřejmě nešlo ale o žádné zvolání typu: „Sakra, to mi ale chutná…“, i když i to by bylo zcela na místě. Vzhledem k tomu, že jsou dochovány i názvy Sakrajdův plněný perník, možná za jeho vytvoření vděčíme nějakému panu Sakrajdovi, kdoví. Jako sakrajda se prodávají i malé bochánky plněné povidly a ořechy. Vyrábí je perníkářka Lucie Krejčová z Vysočiny a získala za ně i ocenění v rámci značky Regionální potravina.

Když se perníčky vylepší povidly

Na sakrajdě je dokonalá právě kombinace švestkových povidel a perníkového těsta. Perníkové koření se totiž ke švestkám výborně hodí. Výhodou sakrajdy je, že si na ní na rozdíl od jiných druhů perníčků můžete pochutnávat hned a nemusíte čekat, až se odleží. Na druhou stranu je to dezert, který nemusíte zbaštit na posezení, ale zabalený ve fólii či v alobalu vám vydrží i několik týdnů. Pak jej můžete nakrájet na tenké plátky a vznikne vám originální cukroví. Můžete ale upéct i malinké záviny, které na svátečním stole vypadají rovněž efektně. Příprava sakrajdy je přitom velmi jednoduchá.

Vytvoříte jen perníkové těsto podobné jako na perníčky a necháte je, jak je zvykem, pár dní nebo aspoň přes noc odležet. Těsto se pak nelepí, vůně koření se krásně prolnou a celkově je chuť těsta výraznější. Chcete-li něco zdravějšího, můžete vyměnit běžnou mouku za celozrnnou. Pokud navíc do těsta použijete třtinový cukr nebo jen med, vytvoříte úžasný zdravý moučník. Pak už je to opravdu jednoduché. Těsto se rozválí na tenký plát, potře se povidly, posype nasekanými vlašskými nebo lískovými ořechy a svine do tvaru závinu. V případě, že švestky na zahradě nemáte, ale naopak vám přebývají povidla hrušková, bez obav použijte i ta. Hrušky se do sakrajdy hodí stejně tak dobře. Hotová sakrajda se upeče v troubě a buď se rovnou krájí a podává ke kávičce nebo si ji můžete nechat až na mísy s cukrovím. Ale pozor, doporučujeme ji v tom případě upéct později až těsně před Vánoci. Jinak hrozí, že vás dokonalá perníková vůně naláká a vy ji sníte dřív, než zapálíte první svíčku na adventním věnci.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více