

Perníčky (velikonoční) plněné povidly (hned měkké)
Suroviny 35 porcí
- 150 g hladké mouky
- 40 g moučkového cukru
- 30 g změklého másla
- 2 lžíce medu
- 1 vejce
- 1 lžička koření do perníku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- povidla
- (vykrajovátko ⌀ 5 cm - cca 35 perníčků)
Postup přípravy receptu
Nejprve jsem do mísy prosila hladkou mouku, moučkový cukr a směs zamíchala. Dále jsem přidala koření do perníku, jedlou sodu a opět směs zamíchala. Nakonec jsem přidala změklé máslo, vejce, med a ze všech surovin vypracovala těsto, které nelepí, ale ani není tuhé. Podle potřeby samozřejmě do těsta přisypávejte mouku. Hladké těsto vypracujte na pracovní ploše, vyválejte asi 0,5 1 cm silný plát a z něj vykrajujte kolečka. Já jsem použila vykrajovátko na linecké, které má v průměru 5 cm.
Na každé kolečko jsem dala trochu povidel, přikryla druhým kolečkem a po stranách přitlačila k sobě. Vzala jsem vykrajovátko, znovu vykrojila a tím je uzavřela, aby povidla během pečení nevytekla.
Perníčky jsem vyskládala na plech vyložený pečícím papírem a ještě je potřela důkladně rozšlehaným vajíčkem, aby se netáhl bílek.
Perníčky jsem vložila do trouby předehřáté na 180°C a pekla je 10 minut. Poté jsem je z horkého plechu přendala na studený, aby byly zespodu hladké a rovné.
Z této dávky jsem připravila asi 35 perníčků. Počet záleží na tom, jaký průměr bude mít vaše vykrajovátko.
Poznámka od kuchařky
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Perníčky (velikonoční) plněné povidly (hned měkké)
-
Díky moc za recept
. Dělala jsem z dvojité dávky, mám jich asi 65. Jsou výborné, s těstem se krásně pracuje, přidala jsem trochu víc mouky a bylo to super. Bohužel, mí drazí mi to žerou pod rukama, tudíž budu muset ještě přidělat
. Nejlepší na tom je, že když se mi perníček pootevřel, tak povidla nevytekla, ale vypadalo jak pusa, takže mám i několik "vychechtaných" perníků
-
Kvety: Možná jsem měla víc rozválené těsto, že bylo tenčí. Vykrájovátko jsem si přeměřila, to mám ještě v živé paměti
.
-
srettka: Jé, tak jestli se bezlepkové povedou, dejte sem prosím recept, taky by se mně hodily
-
Každopádně perníčky vypadají senzačně a vzhledem k mé lásce k povidlům musí být úžasné. Vypadají parádně, až profesionálně. Zkusím překopat do BL podoby
-
Kvety: Pak mi přijde, že to budou třeba suroviny na poloviční dávku. Protože když si vezmu, že vlastně jeden ten perníček se skládá ze dvou dílů a vyváleno je to cca na 0,5-1cm, tak mi to taky nějak nesedí. Tak máš každopádně odzkoušeno a příště zvětšíš dávku
-
srettka: No já vím, že to je málo surovin. Ale autorka píše, že z tohoto množství měla 35 pernícku. A vykrajovala 5 cm stejně jako já. Tak nevim, co jsem dělala jinak. Ale jinak fakt dobré
-
Kvety: Tak ono 150g mouky není žádné závratné množství. Klasické perníčky se většinou dělají z půl až kila mouky.
-
Tak jsem perníčky vyzkoušela a jsou moc dobré. Těsto se mně sice dost lepilo, ale když jsem přidala mouku, tak to šlo dobře. Ale nevím, jak je to možné, z tohoto množství jsem měla jenom 18 perníčků. Použila jsem vykrajovátko na linecká kolečka, ještě jsem ho schválně změřila, mělo 5 cm.
-
Vypadají velmi pěkně, recept mě zaujal, určitě vyzkouším., děkuji za inspiraci.
-
moc povedené, stojí za vyzkoušení
-
tak jsem je právě dopekla
, jsou výborné, povidla jsem měla málo sladká, ale to vůbec nevadí. S těstem se skvěle pracovalo, díky za recept !
-
aj mne sa veľmi páčia
láka ma ich vyskúšať
-
hezoučké, zkusím. Budou i pro " šlaháče".