Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Víte, kdy a proč používat pečicí papír? Hodí se i do mrazničky nebo při vaření v páře!
Zdroj: Nicholas Safran Unsplash

Stále ještě vymazáváte plechy tukem? Pokud jste odpověděli ano, tak pravděpodobně děláte chybu, protože pečicí papír je docela šikovným pomocníkem nejen při pečení, ale i při vaření. Proč byste ho měli začít používat a k čemu se hodí?

Čtyři hlavní důvody

  1. Sníží obsah tuku. Když plech nebo formu vyložíte pečicím papírem, tak je už nemusíte vymazávat tukem. Znamená to tedy, že bude příprava jídla zdravější a ještě ušetříte nějakou tu kalorii.
  2. Už žádné připečené kousky. Díky pečicímu papíru se na plechy a formy nic nepřipeče. Nemusíte tedy po pečení ztrácet čas složitým vymýváním nádob. Podobný fígl můžete použít také při zapékání toustů v sendvičovači. Stačí jen toust obložit z obou stran pečicím papírem a vnitřek sendvičovače zůstane čistý.
  3. Jídlo se dá snadno přesunout na talíř. Ať už se jedná o sušenky, hranolky, rybu či zeleninu, použitím pečicího papíru si usnadníte i servírování křehkých pokrmů. Prostě je přemístíte na pečicím papíře až na talíř. Z papíru se pak většinou dá i ten nejkřehčí kousek bez problémů sesunout, aniž by se rozpadl.
  4. Zdravější příprava pokrmů. Podle serveru Food.gov.uk zabraňuje pečicí papír uvolňování rakovinotvorné látky zvané akrylamid. K tomuto procesu dochází nejčastěji při pečení surovin, které obsahují sacharidy, jako jsou například brambory.

Nejde jen o pečení

Pečicí papír můžete také využít při vaření v páře, například pro techniku en papillote. Dá se z něj vyrobit provizorní poklička nebo ho můžete postříkat olejem ve spreji a vyválet na něm těsto. Pečicím papírem se dají také proložit jednotlivé plátky masa nebo ryby před zamrazením. Docílíte tím toho, že k sobě v mrazáku nepřimrznou a po vyndání jdou snadno oddělit. Tento způsob se osvědčil také v případě, když nechcete, aby se k sobě přilepily jednotlivé kousky koláče nebo dortu. A praktickým pomocníkem je také při oddělování jednotlivých druhů vánočního cukroví. Skvělé vlastnosti pečicího papíru využijete také při skladování obložené mísy nebo chlebíčků. Když je přikryjete pečicím papírem, tak neokorají a veka nezvlhne. To platí také tehdy, když vám zbude kousek domácí nebo koupené pizzy. Dejte pod ní pečicí papír a s ním ji pak i ohřejte. Pizza tak zůstane křupavá. 

Poslední dva tipy se vám budou hodit obzvlášť při silvestrovských oslavách. Až zjistíte, že už nemáte dost vychlazených nápojů, zabalte láhev do pečicího papíru a dejte ji do mrazáku. Za chvíli bude nápoj připravený k podávání. Když pak budete chtít nedopitou láhev vína zašpuntovat, nemusíte se bát, že špunt nepůjde znovu vytáhnout. Stačí, když ho předem obalíte pečicím papírem. A až budete potřebovat, půjde ven jako po másle.

Na závěr dvě dobré rady

Pečicí papír můžete používat v každé troubě, na typu ohřevu nezáleží. Mějte však na paměti, že se přece jen jedná o papír, který se může při nevhodném používání vznítit. Kvalitní  pečicí papír většinou bez rizika odolá teplotám do 220 stupňů Celsia. Z toho plyne, že je naprosto nevhodný na grilování. A podobně jako u jiného zboží, tak i u pečicího papíru hraje roli kvalita. Obecně platí, že čím větší má papír gramáž, tím víc vydrží.

 

 

 

 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více