Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

9 nejlepších jídel z brambor: Dáte si lokše, šišky s mákem nebo šumavský bramborák?
Zdroj: Toprecepty, Akademie kvality

Zemáky, kobzole, erteple…všechny tyhle názvy odkazují k jedné jediné surovině, a tou jsou brambory. Stejně jako je pestrá škála jejich pojmenování, je pestrá i mozaika jídel, které lze z brambor připravit. Pojďte si s námi připomenout některé z nich!  

Zásobárna céčka

Podle portálu Healthline.com obsahuje jedna středně velká brambora 4 g bílkovin, 36 g sacharidů, bezmála 30 % doporučené denní dávky vitaminu C a dále skoro stejné množství vitaminu B a draslíku. Brambory jsou taky bohaté na sloučeniny, jako jsou flavonoidy, karotenoidy a fenolové kyseliny, tedy látky, jež působí v těle jako antioxidanty – tedy složky, které neutralizují potenciálně škodlivé molekuly známé jako volné radikály. Prospěšnější jsou v tomto ohledu barvené brambory, třeba fialové, jež mohou mít třikrát až čtyřikrát více antioxidantů než brambory žluté. Ze všech výše uvedených skutečností tedy vyplývá, že bychom měli jíst brambory často. A proč by taky ne? Jejich využití v kuchyni je takřka neomezené. Od předkrmů přes polévky a hlavní chody až k dezertům, tam všude mohou hrát brambory prim.

Hrátky s plátky

Placky, tedy hlavně ty moučné, patřily do jídelníčku našich předků téměř odjakživa. Jak už jsme psali dříve, v 17. století, když k nám tehdejší panovnice Marie Terezie dala dovézt brambory z německého Braniborska, začaly hospodyňky postupně dělat placky také z nich. Dnes si doma připravujeme několik základních druhů. Oblíbené jsou hlavně bramboráky ze syrových nastrouhaných brambor, své fanoušky ale mají také bramborové placky nebo lokše, které tak trochu připomínají palačinky.

Koulelo se, koulelo...

Jestli je nějaká země knedlíková velmoc, pak je to právě ta naše. A knedlíky z brambor patří rozhodně mezi ty zdravější varianty, a to právě proto, že obsahují méně mouky a více brambor. Bramborové knedlíky používáme jako hlavní pokrm i jako skvělou přílohu, třeba k pečené kachně. Zatímco ještě nedávno byly v kurzu švestkové knedlíky z bramborového těsta, teď v listopadu frčí spíše ty plněné masem a podávané se zelím. A kdo by nemiloval také pochoutku z dětství, byť není úplně kulatá, ale spíše šišatá – šulánky neboli šišky s mákem!

Dobroty z pekáče

Nechce se vám hrát si s plackami nebo válet knedlíky? Nemusíte! Někdy stačí jen pekáč, brambory a pár dalších surovin a vyčarujete přímo božské jídlo! Mezi tradiční staročeské dobroty patří slaná buchta na plech, neboli bramborový bác z nastrouhaných brambor, škvarků, česneku a majoránky. Naopak, rychlé a jednoduché jídlo zajistí bramborový nákyp, který si můžete „poskládat“ podle sebe. A jestli jste spíš na sladké, pak musíte ochutnat kynuté buchty z bramborového těsta! Brambory buchtám zajistí vláčnost a nadýchané a měkké jsou tak i druhý den po upečení. Když ovšem zbudou…

Ještě více bramboorvých jídel najdete zde

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více