Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší těsto na pizzu: Dáte přednost klasickému kynutému nebo květákovému?
Zdroj: Unsplash, Vitalii Chernopyskyi

Dostali jste chuť na pizzu a do pizzerie to je daleko? Snadno ji zvládnete udělat doma. Předtím než se začnete rozmýšlet, zda ji obložíte jen rajčaty a mozzarellou, nebo přidáte ještě šunku, žampiony, olivy či jiné dobroty, se musíte ještě rozhodnout, jaký uděláte základ. Originální těsto na pizzu je kynuté, dá se ale případně obejít i bez droždí.

Těsto, na které si počkáte

Kdo by neměl rád pizzu? Slavné italské „obložené placky“ milují malí i velcí. Pizza je ideálním rychlým občerstvením i jídlem, které si zaslouží s ním strávit čas v restauraci. Nejoblíbenější je samozřejmě ta originální – pravá italská s úplně dotenka vyváleným základem z kynutého těsta a s báječně křupavými okraji. V obchodech se sice dá koupit již hotové těsto na pizzu nebo rovnou pizza základ, tomu domácímu se ale stejně nic nevyrovná. Přestože se můžete setkat s mnoha recepty na toto těsto, do toho pravého patří jen pět základních ingrediencí – mouka, voda, sůl, droždí a olivový olej. Droždí se zapracovává rovnou do těsta, nedělá se z něj nejprve kvásek. Chcete-li dosáhnout výsledku skoro jako z pizzerie, musíte dát těstu čas. Dokonalé pizza těsto kyne až 24 hodin, ale klidně mu prospějí i čtyři dny. Kupodivu nekyne v teple, ale někde v chladu, nejlépe v lednici. Díky tomu má dokonalou konzistenci a lépe chutná. A dobře kyne, i když se do něj dává jen velmi málo droždí (na 500 g mouky cca dva gramy čerstvých kvasnic) oproti tomu, kolik dáváme třeba do koláčového těsta. Použít můžete droždí čerstvé, do těsta na pizzu se ale dobře hodí i sušené – buď instantní nebo aktivní sušené droždí. Instantního stačí méně – jen ¾ lžičky oproti aktivnímu sušenému. Mouka se hodí klasická hladká i chlebová. Hlavní je těsto důkladně propracovat, aby se z něho uvolnil lepek a těsto se pak lépe tvarovalo. Předpokladem úspěchu je také péct pizzu při vysoké teplotě až 250 °C.

Zkuste chlebový kvásek

Pokud si pečete doma chléb z kvásku, můžete právě kváskem droždí nahradit. Pizza z chlebového kvásku je sice trochu náročnější, ale výsledek za to určitě stojí. Z kvásku je totiž nutné udělat nejprve rozkvas, který se také musí nechat kynout. Klidně mu dejte až 12 hodin. Na chléb používá většina lidí žitný kvásek, pak už ale použijete normální pšeničnou mouku. I toto těsto vyžaduje dlouhé zrání, stejné jako v případě klasického „drožďového“ těsta.

Pizza nebo slaná buchta z Ameriky?

Na trochu jinou pizzu narazíte v Americe. Samozřejmě tam mají i tu klasickou italskou, Američané ovšem nade vše milují pizzu s mnohem tlustším až buchtovitým základem. Ani s oblohou ostatně nešetří, takže americká pizza je opravdu vydatná. Reprezentantem amerických pizz je tzv. Chicago style pizza, která se spíš než pizze podobá ovocným koláčům. Kromě běžné pšeničné nebo speciální pizza mouky může tato pizza obsahovat i mouku kukuřičnou. Těsto je také kynuté, nemusí ale kynout tak dlouho a i droždí se do něj přidává více.

Zázrak jménem pomazánkové máslo

Pokud nemáte čas nebo náladu čekat, než těsto vykyne, můžete zkusit alternativní těsto bez kynutí. Místo droždí si v tomto případě bereme na pomoc kypřicí prášek, který těstu dodává nadýchanost. Vystačíte si navíc jen se čtyřmi ingrediencemi – moukou, olejem, kypřicím práškem a solí. Pokud by se vám těsto drolilo, můžete přidat vodu nebo mléko. Pro větší vláčnost je možné vmíchat do těsta bílý jogurt. V případě, že byste si chtěli práci ještě víc usnadnit, stačí sáhnout jen po pomazánkovém másle. Tento pomocník je doslova dokonalý. Do páru už mu stačí jen hladká mouka a vznikne vám pizza, která chutná skoro jako ta z pizzerie.

Křupavá a listová

Ještě než se u nás objevila opravdová pizza, často jsme v minulosti využívali na "pizzu" těsto, které jsme dobře znali, a sice listové. Pizzu z listového těsta vyrobíte raz dva, tedy samozřejmě za předpokladu, že si je koupíte v obchodě. S pravou italskou ta z listového těsta nemá nic společného, ale zase krásně křupe a je křehká. Navíc taková pizza je opravdu dokonalou rychlovkou, když nevíte, co udělat k večeři. Stačí těsto jen rozválet, potřít rajčatovou omáčkou a obložit tím, na co máte zrovna chuť. Pak vše dáte upéct a máte hotovo. Těsto lze třeba i srolovat a vytvoříte tak vynikající pizza šneky – ideální občerstvení na party.

Místo mouky stačí květák…a nebo cuketa?

Chcete udělat pizzu trochu zdravější nebo se potřebujete z nějakého důvodu vyhnout mouce? Snadno se bez ní obejdete, když do těsta použijete dvě neobvyklé ingredience – květák nebo cuketu. Možná vás to překvapí, ale kombinace nastrouhané nebo rozmixovaná zeleniny ve spojení s vajíčkem a nastrouhaným sýrem eidam opravdu funguje a vytvoříte výbornou pizza placku i bez mouky. A hlavně, na takové pizze si rozhodně můžete pochutnávat bez výčitek.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více