Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Spálené hrnce nevyhazujte. Stačí sůl, citron nebo tableta do myčky a budou jako nové!
Zdroj: Freepik

Taky se vám už někdy stalo, že jste nějaké jídlo trochu připálili? Co ale pak dělat se spáleným hrncem, když si s tím evidentně neporadí ani horká voda ani myčka na nádobí? Při odstraňování připálených zbytků především záleží materiálu, z něhož je nádobí vyrobeno, případně jakou má uvnitř povrchovou úpravu. A co tedy dělat, aby hrnec nebyl na vyhození? Chce to jen trochu trpělivosti a správné ingredience.

Na litinu jděte se solí

Vzhledem k tomu, že litinové nádobí může začít rezivět, pokud ho necháte příliš dlouho ve vodě, radši metodu namáčení rovnou vynechte. Už ve chvíli, kdy cítíte, že se jídlo v litinovém hrnci začíná připalovat, vaření raději přerušte a jídlo z něj co nejrychleji vyndejte. Na dno ještě teplého hrnce nasypte vrstvu soli tak, aby bylo celé zakryté. Potom nechte hrnec vychladnout a připálené jídlo včetně soli seškrábejte dřevěnou nebo plastovou škrabkou. Až odstraníte co nejvíce zbytků, umyjte hrnec v teplé vodě s prostředkem na mytí nádobí. Pak ho důkladně opláchněte horkou vodou a ihned pečlivě osušte utěrkou z mikrovlákna. Na závěr je potřeba vnitřek hrnce zakonzervovat. Stačí, když dovnitř hrnce kápnete trochu oleje, na sporáku ho zahřejete a olej po vychladnutí papírovou utěrkou rozetřete.

Nerez vyčistíte pomocí tablety do myčky

Na čištění nerezového nádobí bude potřeba trochu víc času. Nejdříve je nutné hrnec absolutně vyprázdnit a zbytky, které půjdou, vytřít papírovou utěrkou. Hrnec naplňte zhruba do půlky vodou a přidejte tabletu do myčky. Vodu v hrnci přiveďte k varu. Pak hořák vypněte, hrnec přiklopte pokličkou a nechte působit přes noc. Ráno čisticí roztok vylijte a hrnec umyjte vodou s běžným saponátem na nádobí. Pokud někde ještě zůstanou částečky spáleného jídla, opatrně je odstraňte dřevěnou nebo plastovou škrabkou, případně použijte houbičku s mírně zdrsněným povrchem. Hrnec nakonec opláchněte a důkladně osušte textilní utěrkou.

Zbytky z keramiky odstraníte jedlou sodou

Hrnce s keramickým povrchem by se připalovat neměly, ale pokud se vám přesto něco takového povedlo, určitě je snadno vyčistíte. Hrnec totiž většinou stačí namočit na půl hodiny do vody se saponátem a připáleniny se uvolní. Pokud by to nestačilo, nasypte na houbičku trochu jedlé sody a šetrně vnitřek hrnce vydrhněte. Zbytky jídla tak určitě odstraníte. Nádobí pak dobře opláchněte teplou vodou a osušte.

Sodu použijte i na smalt

Spálili jste dno smaltovaného hrnce? I v tomto případě vám pomůže jedlá soda. Naplňte hrnec asi do poloviny vodou a přiveďte ji k varu.
Pak do ní přidejte 4 lžíce jedlé sody a vše důkladně promíchejte vařečkou. Směs nechte pět minut povařit a potom hořák vypněte. Roztok nechte vychladnout, připáleniny oškrábejte dřevenou špatchtlí a obsah hrnce vylijte. Případné zbytky ještě dočistěte abrazivní houbičkou, hrnec umyjte v teplé vodě se saponátem a nakonec ho osušte.

Dno měděného hrnce vydrhněte půlkou citronu

Se spálenými zbytky jídla na dně měděného nádobí zatočí šťáva z citronu. Rozpulte citron a půlky použijte jako „drhnoucí kartáč“ k vyčištění celého dna hrnce. V případě potřeby ho tímto způsobem můžete vyčistit i po stranách. Hrnec nakonec důkladně opláchněte teplou vodou a osušte utěrkou.

Tipy, jak udržovat nádobí ve formě

  • Před mytím byste měli hrnce nechat vychladnout. 
  • Zvláště horké nádobí z nerezové oceli se může zdeformovat, pokud ho rozpálené ponoříte do studené vody.
  • K mytí nepoužívejte drátěnku, čisticí prostředky na trouby, bělidla nebo silné abrazivní čistidla. To vše může vaše nádobí poškrábat, případně narušit jeho povrch.
  • Hrnce vždycky po umytí důkladně osušte. Zabráníte tak vzniku různých map od vody, případně vzniku vodního kamene.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více