Jak co nejlépe vyčistit lednici a zbavit ji zápachu? Pomůžou káva, vanilka, citron i soda!

Během vánočního úklidu byste rozhodně neměli zapomenout na lednici, protože právě koncem roku bývá tento spotřebič nejvíce přetížený. Takže ještě před tím, než do ní uložíte zásoby potravin a některých druhů cukroví, ji pořádně vyčistěte, případně odmrazte. A hlavně vyhoďte všechno, co je zkažené nebo má prošlé datum spotřeby.
Jak často byste ji měli čistit a čím?
V lednici se uchovává jídlo, a proto byste v ní měli udržovat čistotu. Takže pokud vám v ní něco vyteče nebo se vylije, tak byste to měli okamžitě utřít. Jednou týdně je potřeba zkontrolovat police a zásuvky, jestli v nich není něco zkaženého. Jednou za tři měsíce (u typů s automatickým odmrazováním stačí jednou za půl roku) lednici vypněte ze sítě (u samoodmrazovacích to není nutné) nebo a celou ji vyprázdněte. Pak vyndejte všechny odnímatelné části (police, šuplíky, přihrádky) a umyjte je včetně vnitřku lednice vlažnou vodou s jedlou sodou nebo octem (5 miligramů nebo mililitrů na půl litru vody). Zásadně se vyhýbejte abrazivním a dezinfekčním čistidlům i přípravkům s obsahem alkoholu. Pak všechno pečlivě vytřete dosucha savým hadříkem. Osušte také obaly s potravinami. Bývá na nich vysrážená voda. A na závěr nezapomeňte otřít vlhkým hadříkem těsnění ve dveřích. Vnitřek lednice je pro její správné fungování důležitý, ale minimálně jednou za půl roku byste ji měli vyčistit i zezadu, kde se usazuje spousta mastného prachu. Kromě hadříku namočeného ve vodě s běžným saponátem si můžete vzít na pomoc i vysavač.
Článek z magazínu
Ani ta chytrá si sama všechno nevyřeší
Výhodou je, že moderní lednice jsou vybavené automatickým odmrazovacím systémem, takže se vám v nich netvoří ledové krusty. To však neznamená, že povinná péče odpadá. Také u těchto modelů je potřeba čas od času přetřídit potraviny a vnitřek lednice vytřít. A je potřeba vyčistit i zadní stranu. Každopádně platí, že ať už máte chladničku s technologií No-Frost, Frost-Free, Low-Frost apod., musíte pravidelně čistit odtokový žlábek, který se nachází uvnitř na zadní straně (pokud je jím chladnička vybavená). V případě ucpání odtokového žlábku sice nemusí dojít ke zvýšení spotřeby, ale může dojít k úniku vody předními dveřmi, zápachu, nebo dokonce i k poškození spotřebiče.
Jak ukládat potraviny
Když uklízíte v lednici, je potřeba všechny potraviny a jídlo prohlédnout, zkontrolovat jeho stav i dobu trvanlivosti. A to, co je špatné, prošlé, nahnilé či začíná plesnivět, byste měli bez milosti vyhodit. Proto je velmi užitečné je zavést v lednici skladovací systém. Díky němu se v ní lépe vyznáte, ale hlavně na správě zvoleném místě vydrží potraviny déle čerstvé. Jak je tedy roztřídit?
- Horní police: všechno, co nemusíte vařit (krájené uzeniny, sladkosti, dipy, zbytky od večeře, lahůdky atd.).
- Střední police: všechny mléčné výrobky a vejce. Je to pro ně daleko vhodnější místo, než jsou doporučované přihrádky a držáky umístěné na dveřích, kde je teplota kvůli jejich otevírání nejvyšší.
- Spodní police: maso a ryby.
- Zásuvky na zeleninu: ovoce, zelenina, listy, bylinky.
- Dveřní regály: džusy, koření, džemy, hořčice, kečup atd. – věci s nejdelší trvanlivostí.
Článek z magazínu
Co skladovat odděleně
Základním pravidlem je ukládat společně pouze podobné suroviny, jako například maso s masem, ryby s rybami. Zeleninu a ovoce uchovávejte v oddělených zásuvkách. Směšování často vede k tomu, že se vlivem etylenu, který ovoce během dozrávání produkuje, zelenina začne dříve kazit.
Článek z magazínu
Jak uspořádat regály
Upravte výšku polic podle potřeby. Třeba právě o Vánocích se vám budou hodit police rozmístěné jinak, než jste byli dosud zvyklí. Potraviny ukládejte do plochých dlouhých nádob, abyste využili celou hloubku chladničky. Volte dózy s víkem, které lze stohovat na sobě. Vysoké krabice či lahve dejte za malé (takže nic nebude skryté). Stejný druh potravin či nápojů (např. krabice s džusem) dejte do řady za sebou.
Co dělat, aby jídlo nenačichlo
Aby se v chladničce nemísila aromata různých potravin, je nejlepší všechno skladovat v dobře uzavřených nádobách. Potravinová fólie nebo alobal nejsou moc ideální, protože špatně těsní. Je pravděpodobné, že právě o Vánocích budete v lednici uskladňovat hodně masa a uzenin nebo aromatických sýrů zároveň s cukrovím plněným krémem, případně domácí čokoládu či dorty. Proto je v tomto období obzvlášť nutné tuto zásadu poctivě dodržovat. Vosí hnízda s vůní česneku by vám asi vůbec nechutnala.
Jak se vypořádat se zápachem
Šíření nepříjemného aroma v lednici zabráníte například tím, že dolů do chladničky dáte otevřenou krabičku s jedlou sodou. Můžete také trochu sody nasypat přímo na dno zásuvky zásuvky na zeleninu a přikrýt ji papírovou utěrkou. V boji se zápachem v lednici vám pomůže také miska čerstvé mleté kávy, umístěná na dolní přihrádce, kuličky vaty namočené ve vanilkovém extraktu nebo půlka citronu otočená kůrou dolů (špičku seřízněte). Nesmíte však zapomenout všechny tyto pohlcovače pachů po několika dnech až týdnech obměňovat.
Témata: lednice, domácí pohlcovače pachů, vánočního cukroví, skladování ovoce, zápach v lednici, zelenina
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Přečtěte si Zobrazit více
Exotické ovoce kaki vypadá sice jako oranžové rajče, ale chutná po vanilce. Jak ho jíst?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Pomazánka z tresčích jater s vejci
Přidáno před 14 hodinami

Marinované mexické kuřecí plátky
Přidáno před 14 hodinami

Rybí filety s pikantní marinádou
Přidáno před 15 hodinami

Pomazánka s tresčími játry
Přidáno 19. 3. 2023 18:03

Těstoviny se zelím a domácí konzervou
Přidáno 19. 3. 2023 17:49

Smažené tvarohovo-nivové koule
Přidáno 19. 3. 2023 17:32
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.